Alla inlägg under oktober 2011

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 oktober 2011 15:44


Deutsche Sprachwelt publicerade nyligen en artikel, som berättade om Språkförsvaret och dess verksamhet, av Frank-Michael Kirsch. Artikeln föranledde en uppskattande kommentar av Günther Flügel på bloggen  Aktuelles aus Skandinavien. Han skriver bland annat:


Deshalb können wir aus eigener mehrjähriger Erfahrung Herrn Prof. Dr. Kirsch nur zustimmen, wenn er sagt: ’Fehlende Deutschkenntnisse behindern die Ausfuhr’. Immer wieder lernen wir schwedische Hersteller kennen, die hervorragende Produkte herstellen, sie aber wegen fehlender Kenntnisse der deutschen Sprache un demzufolge des deutschen Marktes nicht verkauft bekommen. In Deutschland ist nun einmal nach wie vor Deutsch Muttersprache und nicht Englisch.

In diesem Kontext kann die Arbeit der schwedischen Organisation SPRÅKFÖRSVARET nicht hoch genug eingeschätzt werden. Die im Jahre 2005 gegründete Organisation hat sich zum Ziel gesetzt, Schwedisch vor der Expansion des Englischen zu schützen. Ohne SPRÅKFÖRSVARET würde es nicht ein Gesetz geben, welches Schwedisch als Nationalsprache festschreibt.

Wer mehr über die Arbeit von SPRÅKFÖRSVARETerfahren möchte, dem sei das kürzlich erschienene Buch ’Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva’ empfohlen."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 oktober 2011 19:32


Det kan inte ha undgått någon läsare av denna nätdagbok att Språkförsvaret nyligen har gett ut ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4) på eget förlag. Förlagsverksamhet är emellertid ingen sinekur. Det räcker inte med att med att marknadsföra en bok gentemot återförsäljare och bibliotek; man måste också se till att boken i fråga recenseras, så att den blir allmänt känd och att det uppstår en efterfrågan.


I en artikel på Svensk bokhandels webbplats från mars i år berättar Lars Schmidt att allt färre böcker recenseras på tidningarnas kultursidor:


Förra året recenserades omkring 1 800 böcker, för fem år sedan var antalet drygt 2 400. Håller bokrecensionerna på att försvinna?”


Han berättar också att


SvB har sedan hösten 2004 samlat bokrecensioner publicerade på internet och trenden är tydlig: allt färre verk recenseras. Av samtliga nya böcker som kommer ut under ett år uppmärksammas ungefär hälften med en recension."


Språkförsvarets antologi tillhör lyckligtvis kategorin recenserade böcker, eftersom boken har recenserats i Blekinge Läns Tidning/Sydöstran och Tidningen Kulturen. Detta är naturligtvis inte nog; antologin behöver recenseras i fler dagstidningar och tidskrifter.


Vad beror utvecklingen på?


Det har skett samtidigt som medierna ägnar allt mer utrymme åt författare, böcker och bokbranschen. Men journalistiken är främst av nyhets- och feature­karaktär.


Framför allt är det lokalpressen som dragit ner på recensionerna. Från att under slutet av 1980-talet börjat bygga upp egna ambitiösa kultursidor, har många under senare år skurit ner och koncentrerat sig på nöjesmaterial.”


Men även Dagens Nyheters kulturbilaga har utvecklat en journalistisk av ”nyhets- och feature­karaktär”.


Språkförsvarets antologi saluförs av AdLibris, Aniara, Bibliotekstjänst, Bokbörsen, Bokia, Bokus, Ord & Bok, Skivlagret , Svensk bokhandel samt två norska nätbokhandlare.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Av Nätverket Språkförsvaret - 19 oktober 2011 13:27

(Texten är hämtad från Språkrådets webbplats)


På UR:s webbplats finns en webbkurs som syftar till att ge ökad läs- och skrivförståelse för personer som redan talar meänkieli.


Kursen bygger på en radiokurs som spelades in vid lokalradion i Pajala. Den är avsedd för den som redan kan tala meänkieli, eller åtminstone har en god förståelse av språket. Man kan följa webbkursen i sin egen takt, med eller utan tillhörande grammatikbok.

Läs mer och starta kursen på UR:s webbplats.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 oktober 2011 14:07




Information från Wikimedia Sverige

Tid: 2011-10-17 00:00 - 2011-10-23 23:55
Plats: Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:V...råkvård_oktober_2011

Är du en utmärkt språkvårdare? Eller känner du en? Veckans tävling på Wikipedia handlar den här veckan om språkvård och målet är att få bort språkvårdsmallen från alla artiklar. Förstapriset är äran att få en grön rosett på sin användarsida, men den största vinsten är att artiklarna på Wikipedia blir bättre och tydligare. Tävlingen är igång och pågår hela vecka 42.


Läs mer om tävlingen på http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:V...råkvård_oktober_2011 och se vilka artiklar som är mallade på http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Wi...3%A5rd-samtliga

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 oktober 2011 18:42


Plats: Foajén, Årsta Folkets hus, Årsta centrum, Stockholm

Tid: Onsdagen den 19/10 kl. 18.00 - 21.00


Språkförsvaret har nyligen gett ut antologin ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4). Den finns hos att köpa hos AdLibris, Aniara, Bokbörsen, Bokia, Bokus, Ord & Bok, Skivlagret m.fl och kommer förhoppningsvis också att finnas hos välsorterade bokhandlare. Ur förordet:


Denna antologi, som innehåller dokument fr.o.m 2004, vänder sig inte enbart till en akademisk publik. Språkförsvarets ambition är att förankra försvaret av det svenska språket hos den breda allmänheten. Antologin speglar därför alla uttrycksmedel som Språkförsvaret har använt i sin opinionsbildande verksamhet – från vetenskapliga artiklar till insändare och brev, som rentav anför emotionella argument.”


Boken är inbunden och på 153 sidor. På boksläppet kan antologin köpas till mycket förmånligt pris. Skicka helst förhandsanmälan till sprakforsvaret@yahoo.se.

Välkomna!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 17 oktober 2011 09:55


TV4 ska starta en ny kanal som ska sända nyheter dygnet runt. Den ska enligt en notis på Svt:s webbsida heta TV4 News. Konstigt nog verkar det inte finnas någon information om saken på svenska på TV4:s hemsida. Det enda jag hittade var ett meddelande på engelska - där det står att kanalen ska heta Nyhetskanalen! Den informationen är från 31 maj i år, så tydligen har TV4 sedan dess ändrat sig och beslutat sig för ett engelskt namn istället. Ett dumt beslut tycker jag, och flera med  mig tydligen, att döma av kommentarerna till Svt:s notis. Dessutom har svenska dugt åt TV4 förr, det finns ju t ex kanalerna TV4 Guld, TV4 Fakta och TV4 Komedi.


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 oktober 2011 14:44

I ett föregående inlägg berättade Susanne L-A om bemanningsföretagens kampanj  ”Vi  kallar oss …”, d.v.s vad ska man kalla en som arbetar i ett bemanningsföretag. Vann gjorde ”konsult”.  Om beteckningen slår igenom, kommer det att leda till att det kommer att vimla av konsulter i framtiden.


Nu visar det sig dessutom att förslagsställaren, Simon Kjellberg,  bakom detta vinnande förslag hade en baktanke med sitt förslag. Han förklarar:


Det var det ord jag trodde skulle vinna, för det används redan i branschen och om jag skulle vinna då skulle jag få chansen att prata om de usla villkoren i bemanningsbranchen.


Simon Kjellberg, som annars skriver på bloggen ”Alliansfritt Sverige”, säger vidare:


Egentligen är det bara trams att försöka hitta ett förskönande ord när hela affärsidén går ut på dåliga villkor.


(Denna nätdagbopk är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 oktober 2011 12:29




Recensenten, Lennart Hjelmstedt, skriver bland annat:



Det ideella Språkförsvaret, som arbetar för att behålla svenskan som det identitetsskapande element det är, argumenterar emot anglifieringen. Det sympatiska är att de inte motarbetar engelskan i alla lägen. Enbart när engelskan hotar att tränga ut svenskan och blir det enda främmande språk vi lär oss...



I en antologi, Svenskan ett språk att äga, älska och ärva, har Språkförsvaret samlat olika inlägg från de senaste åren. Språkförsvaret har också varit pådrivande till den språklag vi numera har. I den slås fast att svenskan är huvudspråk i Sverige.”



Han avslutar recensionen med rekommendationen:



Språkintresserade anbefalles innerligt att läsa denna bok.”



Läs hela recensionen här ! Språkförsvarets antologi , ”Svenskan – ett språk att äga, älska och ärva” (ISBN 978-91-633-9292-4) finns att köpa hos de flesta etablerade nätbokhandlare som AdLibris, Bokia och Bokus med flera.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards