Direktlänk till inlägg 9 oktober 2011

Inhyrd personal ska kallas konsulter

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 oktober 2011 18:18


Bemanningsföretagens tävling "Vi kallar oss" är nu avslutad. 200 förslag inkom och över tusen personer röstade. Vann gjorde Konsult, följt av Kaosonaut och på tredje plats kom Bemannolog. Läs mera här.


Personligen tycker jag det hela slutade i ett stort Jaså. Ett antiklimax. Mycket väsen för ingenting. Om man hade väntat sig något spännande, finurligt, nyskapat ord fick man tji. Dessutom kan jag meddela att min chef på Proffice, där jag jobbade redan på 1980-talet när branschen var ny och det bara var kontorspersonal som hyrdes in, sa till oss: "Ni är konsulter. Kontorskonsulter." Det lät något det. Men inte för att vi fick konsultarvoden precis... och inte lär väl dagens "bemanningskonsulter" få något sådant heller.


Tittar man längre ner på listan med förslag, som finns i länken ovan, finns det förstås mer fantasifulla namn. Kaosonaut kom ju tvåa, men är krångligt och svåruttalat. Och bemannolog tycker jag för tankarna till något akademiskt yrke. Rent spontant tyckte jag att "Bemannare" på plats 8 lät bra, men tänker man efter är det nog inte så lyckat rent semantiskt, eftersom en bemannare väl snarare skulle vara en som ser till att en arbetsplats blir bemannad...


Så kontentan blir att inget är nytt under solen, och att det kan vara känsligt att hitta på nya ord när det handlar om jobb. En del förslag blev ju censurerade för att de var "kränkande". (Se detta inlägg.) Men ska man vara krass tycker jag flera av dem beskrev bra vad det handlar om. "Daglönare" t ex. Enligt min åsikt beskriver det ordet bättre vad inhyrd personal är än vad "Konsult" gör. Fast ska man vara noga borde det förstås heta "Timlönare".


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till Nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 okt 08:00


Öhhh... med tanke på "Roffes" kommentar angående inlägget om "Sekten", känner jag mig nödgad att presentera ett axplock av Gröna Lunds attraktioner som "nästan bara har svenska namn".   I år var även "Snake" på besök som tillfällig attraktion och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 okt 12:19

Här är i varje fall en länk. Lycka till!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 21 okt 08:00

(Brev till Helsingborgs Dagblad 20/10 2019) På 60-talet köpte jag en LP med jazzpianisten Dick Katz som hette ”Serendipity”. Det blev till att ta fram lexikon. Termen beskriver ju mycket av det som är typiskt för jazzens improvisation....

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 20 okt 08:00

 I USA finns ett tjugotal orter med namnet Stockholm, t ex i Wisconsin, vid stranden av Mississippifloden, på gränsen till Minnesota. Av vad jag vet finns det inte något ”Haymarket Hotel” i någon av dessa engelskspråkiga orter. Det finns ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 19 okt 08:00

Vi saxar:   ”Sverige är ett av de 70 länder som ska få döpa sin ”egen” exoplanet och dess tillhörande värdstjärna och allmänheten ska hjälpa till.”…   ”Exoplaneten HD 102956 b   Sverige har tilldelats ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se