Direktlänk till inlägg 9 oktober 2011

Inhyrd personal ska kallas konsulter

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 oktober 2011 18:18


Bemanningsföretagens tävling "Vi kallar oss" är nu avslutad. 200 förslag inkom och över tusen personer röstade. Vann gjorde Konsult, följt av Kaosonaut och på tredje plats kom Bemannolog. Läs mera här.


Personligen tycker jag det hela slutade i ett stort Jaså. Ett antiklimax. Mycket väsen för ingenting. Om man hade väntat sig något spännande, finurligt, nyskapat ord fick man tji. Dessutom kan jag meddela att min chef på Proffice, där jag jobbade redan på 1980-talet när branschen var ny och det bara var kontorspersonal som hyrdes in, sa till oss: "Ni är konsulter. Kontorskonsulter." Det lät något det. Men inte för att vi fick konsultarvoden precis... och inte lär väl dagens "bemanningskonsulter" få något sådant heller.


Tittar man längre ner på listan med förslag, som finns i länken ovan, finns det förstås mer fantasifulla namn. Kaosonaut kom ju tvåa, men är krångligt och svåruttalat. Och bemannolog tycker jag för tankarna till något akademiskt yrke. Rent spontant tyckte jag att "Bemannare" på plats 8 lät bra, men tänker man efter är det nog inte så lyckat rent semantiskt, eftersom en bemannare väl snarare skulle vara en som ser till att en arbetsplats blir bemannad...


Så kontentan blir att inget är nytt under solen, och att det kan vara känsligt att hitta på nya ord när det handlar om jobb. En del förslag blev ju censurerade för att de var "kränkande". (Se detta inlägg.) Men ska man vara krass tycker jag flera av dem beskrev bra vad det handlar om. "Daglönare" t ex. Enligt min åsikt beskriver det ordet bättre vad inhyrd personal är än vad "Konsult" gör. Fast ska man vara noga borde det förstås heta "Timlönare".


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till Nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 8 juli 13:36


För jag lov att presentera "Skolådan i Hurva"!       Så långt ifrån "Oatlyfierade" skokedjor som exempelvis "Nilson Shoes" med "Sale", "Midseason Sale"... bla, bla och åter bla!   Kort sagt: Det är en lisa för själen att läsa text helt ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 7 juli 13:41

Oatly, som tillverkar havredryck och har gjort sig ökända för att publicera infantil reklam på engelska, publicerar idag en helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken "Netto noll? LOL".Det enda engelska uttryck som förekommer i annonsen är just -...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 juli 12:08

I lokaltidningarna i Dalarna kan man idag läsa följande: "En person ska under natten till måndagen ha försökt stjäla en större mängd stöldgods från ett handelsföretag i Mora." Jag undrar var kom stöldgodset från? Hade handelsföretaget stulit det? Det...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se