Direktlänk till inlägg 1 oktober 2011

Kärt barn har många namn

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 oktober 2011 19:18


Bemanningsföretagen har startat en kampanj ”Vi kallar oss…” . Så här presenteras kampanjen:


Vilken start vi har haft! Ordförslagen strömmar in, och vi har redan fått in 118 ordförslag på listan, många av dem riktigt uppfinningsrika. Vi har också uppmärksammats brett i media, vilket är väldigt roligt förstås.


Samtidigt är det vissa som upprörts över att vi inte accepterar alla förslag. Här får vi helt enkelt hänvisa till de förutbestämda regler som satts upp, att ordförslagen inte ska vara kränkande eller…


Vilka är då de ”kränkande” förslagen som tagits bort eller censurerats? Jo, bland annat ”Slav”, ”LAS-lös”, ”Daglönare”, ”Villkorslös” och ”Ring-och spring-jobbare”. Kränkande för vem kan man undra.


Men lugn, det är ingen fara på taket för slutresultatet. Representanter för eller anställda på bemanningsföretagen deltar själva i tävlingen. Det namnförslag som ligger på andra plats, ”bemannolog”, är påhittat av David Wästberg, presschef på Almega. Veckans favorit, "resursare", har Christian Kielberg, vd- och marknadsassistent på bemanningsföretaget TNG, som upphovsman.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

2 oktober 2011 10:43

Hörde just en satirisk betraktelse i Gomorgon Världen i P1 om just denna namntävling. Nina Björk funderar apropå den också om språket som begrepp och konstaterar att det är något vi har gemensamt och det måste också vara gemensamt; Ingen kan ha ett privat språk. Här är en länk till krönikan. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=4725251

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!   I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde h...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:   Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Linde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 08:00

Igår publicerade Storytel en engelskspråkig helsidesannons i Dagens Nyheter under rubriken ”Think of the voice of the one you love”. Storytel tillhandahåller ljudböcker som bekant.   Brödtexten inleds på följande sätt - med syftning p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 juli 08:00

SVT sänder serien K-märkta ord. Göran Willis och Staffan Bengtsson presenterar ord som var extra gångbara på 50- och 60-talen. Inslagen, som oftast är sevärda, är knappt tre minuter långa.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvare...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se