Direktlänk till inlägg 1 oktober 2011

Kärt barn har många namn

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 oktober 2011 19:18


Bemanningsföretagen har startat en kampanj ”Vi kallar oss…” . Så här presenteras kampanjen:


Vilken start vi har haft! Ordförslagen strömmar in, och vi har redan fått in 118 ordförslag på listan, många av dem riktigt uppfinningsrika. Vi har också uppmärksammats brett i media, vilket är väldigt roligt förstås.


Samtidigt är det vissa som upprörts över att vi inte accepterar alla förslag. Här får vi helt enkelt hänvisa till de förutbestämda regler som satts upp, att ordförslagen inte ska vara kränkande eller…


Vilka är då de ”kränkande” förslagen som tagits bort eller censurerats? Jo, bland annat ”Slav”, ”LAS-lös”, ”Daglönare”, ”Villkorslös” och ”Ring-och spring-jobbare”. Kränkande för vem kan man undra.


Men lugn, det är ingen fara på taket för slutresultatet. Representanter för eller anställda på bemanningsföretagen deltar själva i tävlingen. Det namnförslag som ligger på andra plats, ”bemannolog”, är påhittat av David Wästberg, presschef på Almega. Veckans favorit, "resursare", har Christian Kielberg, vd- och marknadsassistent på bemanningsföretaget TNG, som upphovsman.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

2 oktober 2011 10:43

Hörde just en satirisk betraktelse i Gomorgon Världen i P1 om just denna namntävling. Nina Björk funderar apropå den också om språket som begrepp och konstaterar att det är något vi har gemensamt och det måste också vara gemensamt; Ingen kan ha ett privat språk. Här är en länk till krönikan. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=4725251

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Ett reviderat förslag till norsk språklag kommer att föreläggas Stortinget våren 2020 tillsammans med en språkrapport.  Enligt det första utkastet till språklag skiljer sig den norska språklagen på en viktig punkt från den svenska, nämligen i fråga o...


    ... på en skattefinansierad språkbytesskola i Sverige är 2019?   Nej, dessbättre bara ingången till den avdelningsansvarige på en ICA-butik!   ABC 123   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 15:05


Modersmål-Selskabets senaste årsbok "Dialekter i rigt mål" kan även levereras från Sverige - se bestillingssiden längst ner.   Bogen, der er på ca. 384 sider, er forsynet med forord, indledning og efterord samt en præsentation af forfatterne.  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 dec 11:50


I de italienska bergen mitt mellan Milano och Venedig ligger en liten kommun som heter Marano di Valpolicella. Där bor en man som gärna vill få kontakt med en person som vill prata älvdalska med honom.  Skulle du kunna tänka dig att ha kontakt med de...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se