Senaste inläggen

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 okt 13:13

Det är inte bara i Älvdalen som Ulum Dalska och älvdalingarna kämpar för att rädda det unika och hotade språket älvdalska. Nyligen besökte en delegation från Älvdalen och Köpenhamn Stockholm där man argumenterade för att språket ska bli erkänt som ett regionalt språk enligt den så kallade Minoritetsspråkskonventionen som Sverige har lovat att rätta sig efter.


Europarådet, som står bakom Den Europeiska konventionen för minoritets- och regionala språk, kommer till Sverige vart tredje år för att kontrollera hur Sverige sköter sig när det gäller att skydda de språk som finns inom landet och som ligger under denna konvention.


Vid de senaste besöken har Europarådets språkliga expertkommitté bett att representanter för älvdalskan ska komma till Stockholm och berätta hur älvdalingarna anser att Sverige sköter sig. Vid det senaste besöket ställde Emil Eriksson, Ing-Marie Bergman, Ulla Schytt och Yair Sapir från högskolan i Kristianstad upp.

 

Vid ett långt möte med Europarådets språkliga expertkommitté lade älvdalingarna fram sina argument för ett erkännande av älvdalska språket som just ett språk.  Närmast sitter Emil Eriksson, Ing-Marie Bergman, Yair Sapir och Ulla Schytt från Ulum Dalska och projektet Wilum og Bellum. Vid motsatta bordet sitter från vänster språkliga expertkommitténs ledamöter Sixto Molina, Gabor Kardos, Aleksandra Oszmianska-Pagett och Jarmo Lainio. Vid flankbordet de två tolkarna Louise Ratford och Ann Albrecht.

 

Kommittens ledamöter var mäkta imponerade över hur långt älvdalingarna har kommit i sin kamp för att rädda och revitalisera språket. Om några månader kommer expertkommittens rapport efter besöket. Ett flertal gånger har de uppmanat den svenska regeringen att vetenskapligt undersöka om inte älvdalskan är ett språk. Men den svenska staten har vägrat att göra detta.


Efter besöket hos Europarådet åkte Yair Sapir och Björn Rehnström till riksdagen där riksdagsledamöterna Robert Stenkvist, Cassandra Sundin, Aron Emilsson och Angelica Bengtsson, alla från Sverigedemokraterna, fick ett omfattande underlag för sin kommande arbete för att älvdalska ska erkännas som ett språk. 

  Efter mötet med Europarådet var förkämparna för älvdalska språket ganska nöjda. Från vänster: Björn Rehnström, Yair Sapir, Ulla Schytt, Emil Eriksson och Ing-Marie Bergman.

 

Karin Ljudén, ekonomiansvarig för projektet Wilum og Bellum, passade på att träffa Arvsfonden för avstämning av ekonomin för det sjumiljonersprojekt som Arvsfonden finansierar.


Text och foto:

Björn Rehnström

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 11 okt 08:30

...tornedalsfinska/meänkieli, finska, samiska, jiddisch och romani chib är officiella minoritetsspråk.
 
Det svenska teckenspråket har en liknande ställning. Engelska har däremot ingen som helst officiell ställning i landet. 
 
Det står i vår nu drygt 10 år (!) gamla språklag att det allmänna, det vill säga skattefinansierad verksamhet, har ett särskilt ansvar för att SVENSKAN används och utvecklas. 
 
Polisen är i allra högsta grad skattefinansierad!!
 
Stoppa anglifieringen av Sverige:
Använd istället symboler som alternativ  information till icke-svensktalande. Dessa kan dessutom förstås av de flesta språkgrupper.
 
Rättvist och enkelt och utan att något icke-officiellt språk (läs engelska) innehar en gräddfil.
 
Sunt förnuft 
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 10 okt 17:00

Trevligt med pristagare från andra språkområden än det anglosaxiska!

 
Vill minnas att Herta Müller talade tyska då hon mottog priset...
 
Också språkförsvarare
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Den frågan ställer Arne Hjorth sig på Språkförsvarets vänner:


”När ska skribenter, bloggare och andra lära sig att en engelsk/amerikansk ”billion” inte är en svensk biljon? Det är en miljard. En stor skillnad, som mellan en krona och en tusenlapp! Ständigt ser man krig som kostar triljoner eller biljoner. Den som vill förkovra sig kan gå in på Wikipedia och läsa om korta och långa skalan när det gäller höga tal. Skillnaden är avsevärd matematiskt. Eller är vi så amerikaniserade att vi inte kan räkna på svenska? En meter är inte detsamma som en kilometer!”


Se också denna artikel!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 7 okt 08:00

  ...håller sig den finska dito till nationalspråken svenska och finska (avspärrningsbanden).

 
Per-Owe Albinsson
 

(Dernna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 6 okt 08:00

 


Med "ö" och allt i namnet!

 
Uppmärksam
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

121 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se