Senaste inläggen

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 20 mars 15:57

Sveriges Radio AB

Oxenstiernsgatan 20

10510 Stockholm


Radiolyssnarna måste ha informationen på svenska – inte bara på engelska!


Sveriges Radios ansvar för samhällsinformation har inte på länge varit så tungt som i dessa tider av pandemi. Inslagen är också många och skildrar läget på såväl global som europeisk, nationell och lokal nivå. Den bokstavligen livsviktiga informationen måste nå ut till alla lyssnare i Sverige, i synnerhet till de äldre.


Mot den bakgrunden är en många gånger framförd kritik mot SR:s vana eller ovana att sända icke översatta eller tolkade intervjuer på engelska värd att lyftas fram igen, nu med en allvarlig vädjan att inte undanhålla radiolyssnarna och i synnerhet riskgruppen äldre lyssnare, ofta med bristfälliga eller obefintliga kunskaper i engelska, väsentlig information om smittspridning etc. På torsdag eftermiddag den 19/3 sändes i P1 en lång intervju med en WHO-expert som uppenbarligen hade mycket av vikt att förtälja, men om det fick den icke engelskkunnige lyssnaren knappast någon uppfattning.


När ska polletten trilla ner hos Sveriges Radios samhällsinformatörer att information som är värd att sändas alls är värd att sändas på svenska?


Bengt Lidal,

på uppdrag av Språkförsvarets styrelse


Nätverket Språkförsvaret

http://www.språkförsvaret.se/sf/

http://www.sprakforsvaret.se/sf/

E-post: sprakforsvaret@sprakforsvaret.se

            sprakforsvaret@yahoo.se

ANNONS
Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 19 mars 16:16

 
 
 
 
Nej... allvarligt talat..bra! Tumme upp Kappahl!  Tro mig! Ni säljer inte mer då ni skriver på "hollywoodska".
 
Sunt förnuft
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

ANNONS
Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 18 mars 11:14

Radio Bubbla diskuterar de båda priserna, Språkförsvarets hederspris till Fredrik Lindström och Åreta anglofån till Stefan Löfven, i nästan tretton minuter. Lyssna här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 17 mars 16:22

Jag anser att det är alldeles för mycket detaljerad information om USA-valet i dagens svenska press och medier. Det dominerar många gånger i flera olika svenska tv-program.  Nyhetssändningarna i radio och tv är ständigt fullspäckade med nyheter från "over there". Varför?


Jag ställer mig ofta frågan: Hur många svenskar är egentligen intresserade av USA-valet? 

USA känns för mig numera mycket närmare Sverige än alla nordiska grannländer och EU-länderna. 


Presidentvalet i USA hålls först i november i år, men redan nu under primärvalen har man här i Sverige börjat diskutera och presentera  alla de olika presidentkandidaterna i medierna. Ibland verkar det nästan som om även vi svenskar ska delta i presidentvalet i USA i november i år?


C-G Pernbring 

Helsinborg                                                                                                                                                                                                                                                                                         

(Insändaren publicerades i dagens Helsingborgs Dagblad/HD)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 17 mars 11:50

Igår, den 16/3, stod i DN att läsa att nedrustningen av det svenska totalförsvaret gick alldeles för långt efter det kalla krigets slut. Vi avyttrade resurser som gav oss en god beredskap och "litade på grannen". Läs texten i dess helhet här!


Jag kan inte annat än att hålla med. Internationellt samarbete är bra och ska uppmuntras men man måste samtidigt behålla en egen rimlig lägsta kapacitet, det vill säga en "plan B". Såväl flyktingkris som pågående Coronakris visar att ovanstående är av högsta vikt.


Tyvärr visar sig samma osentimentala hållning bland politiker göra sig gällande även när det gäller det svenska språket, modersmålet för (ännu) det stora flertalet i detta land och sedan urminnes tider. I ena stunden svamlar politiker från snart sagt varje parti om vikten av att invandrare lär sig ordentlig svenska, för att i nästa stund låta ännu en fullt ut skattefinansierad "internationell" (läs engelskspråkig) skola etablera sig i landet. Skolor där ett i landet icke-officiellt språk (engelska) är överordnat landets sedan år 2009 officiella huvudspråk, svenska. Inget annat land tillåter denna skolform. Politikerna böjer sig på ett underdånigt, självkoloniserande och självutplånande sätt. 


Dessvärre är språklagen från 2009 i sin nuvarande tappning endast en papperstiger, då den inte anger några sanktionsmöjligheter vid överträdelser.Såväl denna som skollagen, vilken medger 50 % undervisning på främmande språk (i praktiken så gott som alltid engelska) i grundskolan och 90 % (!) på gymnasiet.Det är svenskan och inte engelskan  (första främmande språk i Sverige sedan 1946) som behöver stärkas i Sverige. Låt oss slå fast och tillse detta en gång för alla! Den svenska språklagen måste skärpas och förses med sanktionsmöjligheter. Lagöverträdelser måste leda till kännbara konsekvenser, t ex vite/böter eller indraget tillstånd för att bedriva skolverksamhet".


Det svenska språket måste ges en naturlig särställning i svensk skola, vilket innebär att en klar majoritet av undervisningen och i samtliga ämnen ska ske på svenska, låt oss säga 80 %.


Personligen anser jag att all undervisning i svensk skola, språkämnen undantagna, ska ske på svenska. Det finns ingen som helst anledning till att tumma på vårt officiella huvudspråk. Våra politiker måste visa att de menar allvar med språklag och skollag. Genast, det finns ingen tid att förlora!


Engelskan klarar sig ändå, då det är ett obligatoriskt skolämne. Önskvärt vore däremot kunskaper i fler, för Sverige viktiga språk, framförallt tyska och franska. Dessa språk lär dessutom öka i betydelse efter Storbritanniens utträde ur EU.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 16 mars 13:56

Prisutdelningsceremonin kommer att äga rum i Palmesalen, ABF-huset, Sveav. 41. Stockholm kl. 12.30 – 13.00 den 29/3. Fredrik Lindström, årets mottagare av Språkförsvarets hederspris, har lovat att närvara. Givetvis inbjuds även Stefan Löfven eller företrädare för regeringskansliet.


Pristagarna har utsetts genom en intern medlemsomröstning. Nedan återges prismotiveringarna i diplomtexterna. Nytt för i år är att mottagaren av Språkförsvarets hederspris också kommer att få en statyett.


Mötesdatum gäller tills vidare, men kan komma att ändras om strängare restriktioner än högst 500 mötesdeltagare påbjuds av Folkhälsomyndigheten eller annan myndighet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Motivering till Språkförsvarets hederspris 2020

 

Fredrik Lindström har genom SVT-serierna Värsta språket och Svenska dialektmysterier lyckats förmedla dialektforskning, ett akademiskt ämne, med en inlevelse och kreativitet som gör dialekterna intressanta för en bred publik.


Dialekterna i Sverige har under många år haft låg status, men bland annat tack vare Fredrik Lindströms berättelser om de olika dialekternas kännetecken och inte minst kulturen de återspeglar, har det blivit större fokus på dialekternas mångfald i en tid då språket annars på många ställen utplånas av en blandning av engelska och onyanserad standardsvenska.


I november 2019 publicerade Fredrik Lindström boken 100 svenska dialekter med autentiska ljudexempel som ger alla möjlighet att ta del av dialektlandskapets rikedom.


Motivering till Årets anglofån 2020

 

Den 3 april 2019 höll statsminister Stefan Löfven ett tal på engelska i EU-parlamentet. Detta skedde trots att EU har världens mest avancerade simultantolkningssystem. Regeringskansliet försvarade hans handlande med följande motivering: 


”Statsministern talade engelska eftersom det är fler i Europaparlamentet som förstår engelska än svenska. Så han använde engelska av ren artighet. Talet skrevs direkt på engelska så det finns tyvärr ingen översättning till svenska.”


De regeringsföreträdare som använder sina egna modersmål i parlamentet är alltså oartiga. Men alla tal i EU-parlamentet, även de på engelska, tolkas automatiskt till EU:s alla officiella språk. EU:s konferenstolkar föredrar dessutom att talarna använder sina egna språk, eftersom alltför många talare inbillar sig att de talar flytande engelska. Löfven skulle t.o.m ha kunnat improvisera om han hade talat svenska. Svenskans ställning i EU kan bara försvaras om den används. Att talet sedan inte ens översatts till svenska är ett direkt brott mot språklagen som stadgar att alla medborgare i Sverige ska ha tillgång till svenska.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se