Direktlänk till inlägg 24 juli 2020

Olika språk – ett oöverkomligt problem?

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 24 juli 14:10

Med anledning av regeringens beslut att direktupphandla nattågstrafiken till kontinenten hävdade Thomas Charrier, pressansvarig på Transdev, Snälltågets moderbolag i Dagens Nyheter igår:


”– Det finns krångligheter med järnvägssystemet i Europa som sätter käppar i hjulet för oss operatörer. Våra lokförare måste kunna prata språken som pratas i alla länder (min fetstil) tåget trafikerar. Sådana regler behöver ändras för att göra det lättare för operatörer att köra till kontinenten.”


Med det här resonemanget kunde man också förbjuda biltrafik över nationsgränserna. ”Signalsystemen” – trafikmärken och liknande  – är ju inte helt standardiserade, och skillnaderna i språk ska man bara inte tala om.


Och hur hade Thomas Charrier tänkt sig att språkfrågan skulle lösas?

P.S Förr i världen gick det bättre. Nattåg till Berlin inklusive tågfärja Trelleborg-Sassnitz var det väl ingen som ojade sig för, till exempel.


Anonym


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 24 juli 15:34

Det finns en lösning på problemet om språk för lokförare
https://da.wikipedia.org/wiki/Internacia_Fervojista_Esperanto-Federacio

https://www.youtube.com/watch?v=HmGNbRdSyzQFrån
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se