Direktlänk till inlägg 16 juli 2020

Vissa språk måste man lära sig – andra vill man lära sig

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 juli 16:50

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!


I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde hamnade vi i ett lärarrum där en intensiv debatt pågick, där man ifrågasatte om engelska skulle läras ut i 3:e klass eller 4:e.


Min tes är att engelska måste du lära, men esperanto vill du lära, men då måste du först få veta att det språket finns. Jag ser på Twitter att det finns mycket okunskap och några fördomar. Trots att språket, fanns kom det aldrig några informatörer till vår skolklass när det var dags att välja internationellt språk.


Engelska måste du lära på grund av historiska och ekonomiska skäl. Vem vann världskrigen? Vem styr dagens ekonomi? Det hade vi ingen chans att ifrågasätta. Esperanto väljer du av pragmatiska, praktiska och logiska skäl. Vilket av språken ger sedan lust och intresse att lära ytterligare språk?


I mitt fall blev tyska ett språk, som jag valde att gå vidare med, tack vare esperanto och de kontakter jag fick.


Inga Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spåkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Annika

Torsdag 16 juli 17:14

Hej!

Tåget har väl gått vad esperanto beträffar. Det är tråkigt att engelska så ofta förknippas med kolonialism och stormaktsfasoner. Engelska/amerikanska och andra former av engelska talas av ett mycket stort antal människor och än fler talar god engelska. Varför inte se engelska som ett språk som det av praktiska skäl är bra att lära sig.

Engelska är på flera sätt rätt lätt att lära sig jämfört med många andra språk eftersom grammatiken är enkel: alltid rak ordföljd, lätt att bilda pluralis, enkelt att tempusböja verb, inga kasus mm. Även om man säger lite fel grammatiskt är det uppenbart vad man menar. Varfär inte se engelska lite pragmatiskt.

Oskicket att blanda in engelska ord i både talad och skriven svenska, är jag övertygad om, har sin grund i att skolan inte ser till att eleverna lär sig svenska ordentligt. Det har nu i flera decennier har blivit sämre och sämre med kunskaper i svenska och detta sprider sig i samhället. När dålig svenska smyger sig in i lagtexter och myndigheters hemsidor finns heller inga goda exempel.

När det blir allt längre mellan vuxna som kan tala och skriva svenska utarmas svenskan. Det är lätt hänt att när någon saknar ord att säga det hen verkligen vill säga, griper vederbörande ett engelskt ord som verkar bra utan att vederbörande riktigt vet vad det betyder.

Utarmningen av kunskaper i svenska jämnar vägen för användandet av engelska ord i stället för svenska ord.

Se på engelska utan värderingar men använd inte engelska ord annat än när engelska ska talas.

Hälsningar


 
Ingen bild

inga johansson

Torsdag 16 juli 22:54

Den här bloggen heter Språkförsvaret, så nu är det dags att försvara språket!
Vilket tåg är det som gått?
Varför uppmanas vi "Keep your distance" med tre engelska ord i kollektivtrafiken
när vi lika lättförstått kunde ha läst "restu distance"

 
Ingen bild

Ingegerd Granat

Fredag 17 juli 18:12

Finns Ett språk alla borde lära sig och det är Esperanto. Lätt att lära för alla! Ett bra språk för kommunikation dessutom.

 
Ingen bild

Siv Burell

Söndag 19 juli 12:41

Vill anknyta till Inga Johansons text och bidra till spridning av världens mest geniala språk - esperanto. Vet du att man kan lära sig uttalet på 20 minuter och sedan läsa en esperantoroman från pärm till pärm - men ska man förstå innehållet är det nog bäst att gå en kurs.. En smart grammatik utan undantag är inte heller så illa!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se