Direktlänk till inlägg 15 juli 2020

Utrikesminister Anne Linde, engelskan och Zlatan

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 juli 12:01

Kommentar till "Keep calm and carry on - svenskars engelska är bättre än ni tror" av Storbritanniens ambassadör Ms. Judith Gough:

 

Läste på DN Kultur, den 2 juli, den brittiska ambassadören Ms. Judith Goughs försvar av utrikesminister Anne Lindes "svengelska" under presskonferensen på Deutsche Welle/DW nyligen. Det verkar som om de styrande i Sverige alltid "stryks medhårs" av etablissemanget oavsett vad de gör eller säger.


Nej, Ms. Gough, det handlar i detta sammanhang inte om svenskarnas, "medelsvenssons", engelskkunskaper och uttal generellt. Kunskaper som enligt Ms. Gough  kan mätas på utbildningsföretaget EF: s index. Som Sveriges utrikesminister, högste chef och representant för internationella frågor, borde Anne Linde prata och behärska engelska avsevärt bättre. Det måste vi helt enkelt kräva av en svensk utrikesminister nu på 2000-talet. Det är självklart. Dessutom är vi svenskar idag så anglifierade och amerikaniserade som aldrig förr.


Anne Linde borde till och med också behärska det viktiga EU-språket, franska. Det är fortfarande ett viktigt diplomatspråk i världen. Jag anser att "Utrikesminister Anne Linde borde behandla engelska språket lika självsäkert och elegant som vår fotbollshjälte Zlatan Ibra behandlar och  kickar bollen". Inom idrotten måste man idag vara helt komplett. Ser fram emot mycket bättre engelskkunskaper och språkkunskaper generellt inom svenska regeringar i framtiden.


C-G Pernbring       

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret                                                                                                                                                                                          

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se