Direktlänk till inlägg 1 juli 2020

En ”peakad” pik till Tegnell

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 1 juli 12:45

Varför inte en liten ordlek i coronakristider? Har smittkurvan "peakat"?


Statsepidemilogen, Anders Tegnell, har nu under pandemin hållit presskonferenser på svensk tv i stort sett dagligen. I sådana sammanhang används numera ofta "svengelska" ord eller uttryck. Det ger kanske ett mer professionellt intryck på tittarna? Ett ord som Tegnell med förkärlek använder under sina presskonferenser är det engelska ordet "peak" med svenska böjningar, peakad/peakat.


Ordet "peak" betyder topp på svenska. Så enkelt är det! Här är ett par exempel: "Jag ser inga tecken på en ny  peak heller". "Sverige har peakat och är på väg nedåt". 


Är verkligen smittkurvan på väg nedåt? Det har vi faktiskt hört Tegnell säga flera gånger tidigare. I skrivande stund har drygt 5 100 avlidit i Sverige av covid-19. Är vi kanske ändå på väg mot så kallad "flockimmunitet"?


C-G Pernbring                                                                                                                                                                                

Helsingborg                                                                                                                                                                                    

(Insändaren publicerades igår i Helsingborgs Dagblad)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Annika

Onsdag 1 juli 23:13

När någon med svenska som modersmål uttalar sig inom ett ämne som hen har studerat på universitetsnivå och då slänger in engelska ord här och där, anser jag att det visar en svaghet hos vederbörande. Om man behärskar både ämnet i fråga och engelska ska det inte vara svårt att säga det som man vill ha sagt på svenska.

Tänk om någon som inte känner till någon annan betydelse på ljudkombinationen ”pik” än spydighet eller spjutliknande vapen kan ju Tegnells uttalanden bli rätt märkliga.

 
Ingen bild

Christina Johansson

Fredag 3 juli 10:40

Den beundransvärde läkaren Jon Tallinger har slagit larm om vad som pågår på äldreboendena i ett covid-19-drabbat Sverige. Titta gärna på hans videoklipp på Youtube! De är både på svenska och engelska, eftersom han vill nå ut internationellt då Sveriges styrande politiker och myndigheter inte agerar och medierna i Sverige (undantag alternativmedierna) inte rapporterar om döden på äldreboendena. Tallinger har nått ut i Europa, USA, Kina och Indien. I Sverige är det fortfarande många som inte känner till vad som försiggår.

Ett mått på ett samhälles civilisation är viljan att ta hand om samhällets gamla, svaga, sköra och sjuka. Ett land som Sverige som nekar gamla som fått covid-19 sjukvård och syrgas och i stället avlivar dem med morfinsprutor är en civilisation i ruiner. Det är ytterst förmätet av de styrande att kalla Sverige "en humanitär stormakt". Sverige har blivit ett ondskans rike.

Jon Tallingers strid för de mänskliga rättigheterna i Sverige, hans kamp för att få de styrande att se till att syrgas ges till gamla som har fått covid-19 och inte morfin, kan jämföras med Språkförsvarets kamp för svenska språkets överlevnad: de styrande slår dövörat till.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se