Direktlänk till inlägg 1 juli 2020

Måste man kunna svenska för att klara den svenska skolan?

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 1 juli 08:00

Se artikeln ”Språket är nyckeln i all undervisning” 


Måste man? Mycket bra om det är så men jag tvivlar. Det svenska skolsystemet är synnerligen schizofrent idag.


Å ena sidan talas ständigt om behovet av att invandrare lär sig svenska tidigare och bättre.

Inget fel i det - tvärtom!


Det märkliga ligger i de språkbyteskoncerner som har tillåtits att härja i vårt skolsystem under drygt tjugofem år och där allt fler elever, vid en allt lägre ålder och till allt en allt större del och i rent kolonial stil undervisas på engelska.


Internationella engelska skolan, Futuraskolan International men även Vittra och Dibber. Listan på språkbytesskolor kan göras lång! Sedan några år finns även Nordic International School som uppmanar eleverna att tala engelska - även på raster!


Jämför detta med det rabalder som fullt rättmätigt har blivit efter att tornedalska barn uppmanades att tala svenska på rasterna förr i tiden. Svenska gick alltså inte bra men det gör alltså engelska.


En stilla undran från min sida... eller rättare sagt två:


Hur illa rimmar inte dessa skolors blotta existens med den nu elva år gamla svenska språklagen som är avsedd att stärka det svenska språkets ställning?


Jag undrar också sedan länge på ren svenska vad i helvete våra folkvalda sysslar med egentligen!? Det svenska språkets gångbarhet i samhället pressas från flera håll samtidigt. Framförallt från engelskan men även av alltför många invandrares bristande svenskkunskaper. Likväl tillåter våra politiker undervisning på främmande språk i en omfattning som inget annat land är ens i närheten av. Vårt skolsystem är alltså helt världsunikt - i negativ bemärkelse!


Det känns som att vi invånare i detta land måste hjälpas åt med att påminna våra folkvalda om vilka som har gett dem sina arbeten och vilkas intressen de är satta att bevaka. Det känns i denna fråga mer än lovligt skralt på den fronten!


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se