Direktlänk till inlägg 22 juni 2020

Varför talar personalen på Phil's Burger i Sundbyberg engelska i stället för svenska?

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 22 juni 08:00

Hej Charles Wade! 


Gällande Phil's Burger i Sundbyberg!


Jag vill börja med att ge er beröm för goda och prisvärda hamburgare samt luftiga och fräscha, trevliga lokaler.


Att restaurangen dessutom ligger centralt gör inte saken sämre.👍👍


Jag vill däremot ge ett stort ris för de i personalen som inte vill eller kan tala svenska och som dessutom har den märkliga inställningen att jag är jobbig som vill tala svenska i Sverige (blänger och muttrar).


Idag den 21/6 ledde detta beteende till att jag krävde att få tala med svensktalande personal, en trevlig ung tjej (som nu också tvingas att tala engelska med flera av sina kollegor - i Sverige!) Hur bakvänt är inte detta? 


Följden blev att kön sinkades. Ett äldre par bakom mig vände på klacken och tre unga ivandrartjejer tvingades hacka sig fram på dålig engelska. Både jag, det äldre paret och de tre invandrartjejerna talar dock alla god svenska.


Detta är usel service och dessutom nonchalant - anställ svensktalande personal!


Med förhoppningar och förväntningar om ett snabbt och klargörande svar.

 

Per-Owe Albinsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Webbredaktör

Fredag 26 juni 19:14

Hej igen!

Tack för ditt svar och för att du ämnar att ta tag i saken. Framförallt är det bra att du framför min information till restaurangchefen i Sundbyberg.

Jag skrev även till honom/henne men hen har, till skillnad från dig, inte bemödat sig med att svara.

En lösning är ju att den ännu (?) icke-svensktalande personalen varvar arbete med svenskstudier!

Jag vet att bland annat er konkurrent Max har använt sig av ett sådant upplägg.

Med vänliga hälsningar

Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret


Den ons 24 juni 2020 15:39 Charles Wade skrev:

Hej Per-Owe,

Tack för ditt mail och tack för ditt beröm av våra hamburgare och lokaler. Ursäkta sent svar.

Väldigt tråkigt att du upplevde problem med vår personal. Givetvis ska du inte uppfattas som jobbig för att du pratar svenska. Vi har en stort antal anställda i vårt företag från andra länder än Sverige och det är något vi är stolta över. Vi är stolta över att kunna hjälpa till att integrera invandrare till vårt samhälle genom att erbjuda dem arbete mot att de gör ett bra jobb med rätt inställning. Vi ser mångfald som en styrka och är en del av vår värdegrund.

Normalt sett är de flesta som jobbar inom servicen svensktalande men för att få ihop bemanningen utifrån kompetens och servicevilja har vi några som inte pratar svenska men däremot engelska. Målsättningen är att de ska lära sig svenska för att det är en viktig del i att bli fullt integrerad i det svenska samhället men för många blir det ”moment 22” om de inte kan få jobb för att de inte kan svenska.

Ber om ursäkt om Du blev dåligt bemött, jag har tagit upp detta med vår Restaurangchef som kommer genomföra samtal med berörd medarbetare.
Tack igen för att du tagit dig tid och framföra både ris och ros och jag hoppas du får en skön sommar!
Mvh


Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se