Direktlänk till inlägg 10 juni 2020

Det är en myt att svenskan skulle vara ett ordfattigt språk

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 10 juni 12:07

Nina van den Brink punkterar denna myt i en artikel i Fokus den 9/6. Hon skriver bland annat:


”Man kan hålla på så här i evigheter och leta skillnader i språk som talar för att det ena och sedan det andra språket är ordrikare och grammatiskt finurligare än det andra och sedan det ena. Lingvister brukar dock vara eniga om att alla språk har de ord som de behöver, och att det är omöjligt att säga att ett språk är ordrikare än ett annat, eftersom man då först måste definiera exakt vad ett ord är, när det slutar vara ett visst ord och blir ett annat (jämför ’bil’ och ’bilen’), när ett låneord anses införlivat i ett språk, vilken slang som är införlivad etcetera.


Personligen brukar jag säga till dem som hävdar att svenskan är ordfattig (ofta är det svenskspråkiga personer som gillar att läsa på engelska) att de ska läsa Gunnel Vallquists översättning av Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”. Man glömmer helt bort att man inte läser boken på franska, trots att man aldrig tvivlar på att språket är svenska.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Annika

Onsdag 10 juni 20:20

Otroligt intressant och lärorikt.
Jag är på intet vis språkvetare och min franska inskränker sig till att klara av att få mat och husrum men jag har hört någonstans att franska är ordfattigt och därför har sin grammatik där t ex placeringen av ett ord i en mening kan påverka vad det betyder. ”Un homme grand” betyder inte samma sak som ”Un grand homme” har jag fått lära mig. Detta innebär dock inte att det inte skulle gå att säga precis vad som helst på franska.

Rätta mig gärna om jag har fel.

Nätverket Språkförsvaret

Torsdag 11 juni 13:03

Man ska alltid ta påståenden om att det ena språket är ordfattigare än det andra med en nypa salt. Det enda man kan mäta är antalet ord i ordböcker, böcker och tidningar vid en given tidpunkt. Ordböckernas omfång är delvis beroende av upplagans storlek: Ju större upplaga, desto billigare är tryckkostnaden per bok.

Frågan tas upp här på Språkförsvarets webbplats:
http://www.xn--sprkfrsvaret-vcb4v.se /sf/index.php?id=20 - se fråga 22.

En del engelska skribenter har däremot påstått att franska är ett ordfattigt språk, men de är ju parter i målet.

 
Ingen bild

Peter Rutger Pierrou

Fredag 12 juni 12:40

Se också denna text:http://sprakforsvaret.bloggagratis.se/2019/06/12/11612736-strindberg-anvande-fler-ord-an-shakespeare/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 9 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Stiko Per Larsson och Peter LeMarc - Vi som finns & de som försvann    Söndagens svenskspråkiga dikt   Fäderna   Ej finns deras namn på hävdens blad – de levde i ringhet och frid – men j...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 8 aug 12:39

(Brev till Sveriges Radio)    Hej,  vad är poängen med att ekot uttalar den amerikanska vapenlobbyorganisationen "Ennarej" istället för NRA? Det sänker bara begripligheten för oss som lyssnar. Att några få sedan länge etablerade förkortningar u...

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se