Direktlänk till inlägg 6 juni 2020

Varför inte demonstrera på svenska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 6 juni 15:23

 ...de flestas modersmål? Se artikeln ”Både svartas och riskgruppers liv räknas” i DN.


Sunt förnuft 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Observatör

Lördag 6 juni 16:13

Demonstrationens huvudsyfte var att protestera mot det brutala polismordet på afroamerikanen George Floyd i USA. Spontant hade de flesta eller många av deltagarna plakat på engelska. Varför? Därför att de ville att opinionsyttringarna skulle synas i USA. Som bekant förstår amerikaner i regel inte svenska. Bilder från demonstrationen i Stockholm kunde snabbt spridas via sociala medier, Facebook, Twitter och Instagram, till USA. Det finns t.o.m ett plakat på fotot i DN-artikeln som illustrerar detta: ” We see you America (näve) and we are with you.” Demonstrationen var spontan; de tre flickor, som officiellt stod som initiativtagare, kunde absolut inte reglera vilka språk som skulle synas på plakaten. Om det hade gällt en demonstration mot ett liknande brott i Sverige, så skulle plakaten säkerligen varit på svenska.
Språkförsvaret skriver i sitt utkast till språklag:
”4§ 3. Denna lag är icke tillämplig för språkanvändningen i icke-officiella sammanhang, i privat och intern kommunikation, eller i tjänster, ceremonier, ritualer eller andra slag av verksamhet hos religiösa organisationer.”
Demonstrationen var ett typiskt exempel på ett ”icke-officiellt sammanhang”. Man måste kunna skilja mellan huvudsak och bisak och sätta företeelser i sitt rätta sammanhang. Eftersom jag hade en minnesbild av engelskspråkiga plakat och banderoller på Tahirtorget i Kairo 2011, kontrollerade jag det. Den överlägset största banderollen på en demonstrationsbild var ”People demand removal of the regime”. Användes den banderollen på grund av någon missaktning av det arabiska språket? På grund av allmän anglofili? Nej, demonstrationsdeltagare ville att demonstrationens budskap skulle uppmärksammas internationellt, eftersom engelska därvidlag är betydligt mera gångbart än arabiska. Deltagarna i demonstrationen på Sergels torg ville sända ett budskap till USA.
Skillnaden idag gentemot 1960- och 1970-talet, då det ägde rum stora demonstrationer i Sverige mot exempelvis USA:s krig i Indokina är att det då inte fanns något internet. I dessa demonstrationer var plakat och banderoller på engelska verkligen lätt räknade…

 
Ingen bild

Christina Johansson

Söndag 7 juni 11:40

Alla liv räknas.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se