Direktlänk till inlägg 5 juni 2020

En ny nationalspråksstrategi kommer att utarbetas i Finland

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 5 juni 12:00

(Texten är hämtad via Twitter)

 

Vi behöver era idéer för att säkerställa att både svenska och finska kommer att användas långt in i framtiden!

 

 


Tvåspråkigheten i Finland är en rikedom för landet. Modersmålet är en grundläggande rättighet för var och en av oss. Modersmålet är en del av vår identitet och kultur. Modersmålet ger oss en känsla av trygghet. Alla ska ha möjlighet att  delta i samhällsaktiviteter och ta del av offentliga tjänster på svenska och finska också i framtiden.


Det ska finnas två levande nationalspråk i Finland även framöver. 


Enligt regeringsprogrammet kommer en ny nationalspråksstrategi att utarbetas. Den ska trygga allas rätt att få service på nationalspråken och förbättra språkklimatet.


Redan innan coronaepidemin lamslog Finland fanns det planer på att genomföra en virtuell idéstorm kring nationalspråksstrategin. Nu när seminarier och höranden inte kan genomföras som planerat blir en idéstorm som den här ett ännu viktigare verktyg i  strategiberedningen. Samtidigt som vi fokuserar på att avvärja ett omedelbart hot mot de människor och frågor som är viktigast för oss vill vi gärna tro att vi också har kunnat främja frågor som på andra sätt påverkar vårt liv i framtiden när vi återgår till en annorlunda vardag efter epidemin.


Finskan och svenskan står inför olika utmaningar. Den största utmaningen för finskan är att språkets användningsområde har krympt. För dem som är svenskspråkiga finns de främsta utmaningarna i vardagslivet, där möjligheterna att få service på sitt eget språk varierar. Coronaepidemin har också tydligt visat hur viktigt det är att få information på sitt eget språk, så att man kan värna om sin hälsa och skydda sina närstående. Det ger trygghet att kunna gå i skola på sitt modersmål och tala sitt känslospråk när man är sjuk. Genom att tillgodose de språkliga rättigheterna främjar vi i slutändan människors grundläggande rättigheter. På vilket sätt? Här behöver vi era tankar och synpunkter!


Vänligen
Anna-Maja Henriksson
Justitieminister


(Denna nätdafgbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Språk

Fredag 5 juni 20:24

Höranden istället för hearings. Bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 9 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Stiko Per Larsson och Peter LeMarc - Vi som finns & de som försvann    Söndagens svenskspråkiga dikt   Fäderna   Ej finns deras namn på hävdens blad – de levde i ringhet och frid – men j...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 8 aug 12:39

(Brev till Sveriges Radio)    Hej,  vad är poängen med att ekot uttalar den amerikanska vapenlobbyorganisationen "Ennarej" istället för NRA? Det sänker bara begripligheten för oss som lyssnar. Att några få sedan länge etablerade förkortningar u...

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se