Direktlänk till inlägg 4 juni 2020

Vad betyder egentligen ”posha”?

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 4 juni 12:00

 Hej,


jag bifogar min skriftväxling  med Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal. Ordet ”posha” förekom i en lång artikel av Anne Swärd om livet i karantän på Österlen, där hon bor.  


 Swärd skriver om en händelse i ”ett av de mest posha fiskelägena”. Som jag skriver till Ölmedal har jag tidigare varken sett eller hört ordet - vet  inte vad ordet betyder.


Det är möjligt att ordet ”posha” används i det dagliga talet av personer som Swärd och Ölmedal. Jag har gjort en ”marknadsundersökning” bland välutbildade, språkkunniga, moderna människor i min omgivning. Ordet ”posha” är för dem främmande, ger inga associationer. Dessutom är det fult, har ingenting av det melodiska som kännetecknar det svenska språket. Så kommer frågorna – hur böjer man ”posh” (ja, det är väl grundformen)? Ett posht fiskeläge, en posh man, ett posht barn. Hur kompareras det?


Hur var det nu med riktlinjerna för akademieledamöterna, som Gustaf III formulerade. En var om svenska språkets renhet, tror jag mig minnas.


Nästa undran: Överhöra/överhörde används numera av frejdade journalister i t.ex DN i betydelsen råkat höra eller liknande. Varför inte använda ett betydligt smidigare och svenskare uttryck.


Sista undran. I radions riksprogram P1 förekommer ett bra program som heter Boklådan eller liknande.  Det undertecknas ”Tack som kom”. Vad är det?


Med många hälsningar

Ulla Fredriksson

 

Från: Ida Ölmedal
Skickat: den 25 maj 2020 16:35
Ämne: Re: ord

Hej Ulla!

Kul att du frågar! Ordet ”posh” betyder ungefär ”flott” eller ”förnäm” och jag tror bestämt att det försvenskades med ”Posh Spice”, Victoria Beckham, som var den snobbiga tjejen i Spice Girls på 90-talet.


Allt gott!

 

Ida


23 maj 2020 kl. 11:29 skrev Ulla Fredriksson 


Kulturchef Ida Ölmedal,


I Sydsvenskan 17 maj  ss. C6-7 förekommer ordet ”posha” i sammanhanget  ”de mest posha  fiskelägena”. Jag har aldrig varken sett eller hört ordet ”posha”. Vad betyder det? Vilket språk kommer det ifrån. Jag räknar mig som beläst, ja, även språkkunnig men ”posha” ger mig inga associationer.


Vänliga och undrande hälsningar

Ulla Fredriksson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Torsdag 4 juni 18:07

poŝo - vilket språk talar vi här?
På engelska - pocket; franska - poche; irländska póca
estniska, finska - tasku
tyska - Tasche
norska, danska - lomme

 
Ingen bild

Annika

Torsdag 4 juni 20:57

Jag kunde inte låta bli att le när jag läste vad Ida Ölmedal skrev om ordet ”posh”. Det blir ju lite tokigt när någon plockar in ett engelskt ord i svenskan utan att tänka efter vad det är man egentligen säger förutom att det är bedrövligt att släpa in engelska ord i en svensk text.

Det engelska ordet ”posh” betyder mycket riktigt elegant eller luxuöst. Man kan besöka en luxuös restaurang, det finns eleganta villor och förnäma stadsdelar men knappast vare sig luxuösa, eleganta eller förnäma fiskelägen såvida inte någon med mycket pengar köpt hela eller delar av ett ursprungligt fiskeläge och där försett de ursprungliga husen med inglasade verandor, badbassänger och dubbelgarage samt klämt in fina restauranger nära en hamn för stora påkostade båtar.

Om jag hade mina anor från ett fiskeläge där mina förfäder kämpat mot väder och vind för sin utkomst hade jag känt mig och mina förfäder nedvärderade om någon gjort om orten till ett semesterställe för de rika och benämnt platsen ett ”elegant fiskeställe”.

Fast det kan ju vara så att när någon använder sig av ett ord som är mer eller mindre värdeladdat upplever talaren ett engelskt ord mindre laddat än den svenska motsvarigheten.

När det gäller det engelska ordet ”posh” bör man dessutom ha i minnet att som interjektion betyder ”posh” förakt och ringaktning.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se