Direktlänk till inlägg 21 maj 2020

Detta är inget fyllesnack

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 maj 10:54

Igår länkade Språkförsvarets webbplats till en artikel, ”Därför anses vissa språk mer betydelsefulla än andra”, i Dagens Nyheter av Stefan Helgesson. Artikeln kommenterades bl.a av Erik Kjellén, som t.o.m infogar en dikt av en känd skribent från Grönköpings Veckoblad:


"Därför anses vissa språk mer betydelsefulla än andra" Svenskan är kanske inte världens mest betydelsefulla språk, men jag inpräntade med emfas till mina elever att det är världens vackraste och lättaste.


Till vårt älskade modersmål,

vill jag höja en kärlekens skål,

och frambringa ett djupt känt tack

 och detta är inget fyllesnack!

 

En annan skald, långt över min nivå har nedkommit med detta i dess enkelhet elyseiska opus;

 

Sätt fram all världens skatter å ett bräde,

håll upp var dyrgrip, som beundran tål,

och spörj, vad jag ger av allt förträde

- jag pekar avgjort å vårt modersmål.

Vad är allt guld, om än i gyllene dosor,

allt vad kulturen av faktorer har,

mot språkets underbara glosor,

vi lärt att stamma uti knät å far?

 

A:lfr-d V:stl-nd Sång till modersmålet”


 (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se