Direktlänk till inlägg 15 maj 2020

Andel människor som kan hålla en konversation på engelska i Europa per land

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 maj 08:00

Det är en mycket vanlig missuppfattning att alla européer är bra på engelska, men det är en sak att kunna förstå en del engelska och en annan att kunna konversera på engelska. Förmågan att kunna konversera på engelska skiljer sig betydligt mellan olika delar av Europa. Bäst är förmågan i de länder där närbesläktade språk talas.


Kartan har utformats av Jakub Marian och uppgifterna är baserade på Eurobarometer-rapporten från 2012.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 15 maj 16:04

Hur kommer det sig att man i Nederland är bättre än i Belgien att konversera på engelska? Halva Belgien talar ju som i Nederland, medan den andra halvan talar
franska, eller är tvåspråkig.

Nätverket Språkförsvaret

Fredag 15 maj 19:27

Förklaringen är säkert just den att halva befolkningen har franska som modersmål. Schweiz, där inte alla talar tyska, har sämre kunskaper i engelska än invånarna i Österrike.

 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 15 maj 23:03

Vad säger det om undervisningen i Österrike?
Om man jämför Österrike med Tyskland?

 
Ingen bild

Annika

Lördag 16 maj 08:47

Konversera och konversera, vad menar man med att kunna konversera på engelska? Vem bestämmer var ribban ligger för att avgöra om man kan konversera på engelska? Jag vill påstå att 85 % av befolkningen i Sverige inte ens kan konversera på svenska.

 
Ingen bild

Observatör

Lördag 16 maj 14:52

Annika,

Eurobarometerns statistik bygger på självuppskattning, d.v.s man har frågat ett representativt urval huruvida de anser sig kunna konversera på engelska eller inte.

 
Ingen bild

Observatör

Lördag 16 maj 14:58

Inga

Det säger bara att en större andel tyskar än österrikare anser sig klara sig med enbart tyska. Det har inte så mycket med undervisning att göra utan hur stort språkområdet är. På samma sätt är kunskaperna i ett främmande språk inte särskilt utbredd i USA, med undantag för första och andra generationens invandrare.

 
Ingen bild

cj

Lördag 16 maj 18:55

I Belgien får alla skolbarn från och med årskurs 1 stenhård undervisning i det andra nationalspråket. För flamländskspråkiga elever i flamländska skolor blir således franska första främmande språk; för franskspråkiga elever i vallonska skolor blir flamländskan/nederländskan det första främmande språket. Jag bortser här från förhållandena i Belgiens tyskspråkiga region.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se