Direktlänk till inlägg 15 maj 2020

Andel människor som kan hålla en konversation på engelska i Europa per land

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 maj 08:00

Det är en mycket vanlig missuppfattning att alla européer är bra på engelska, men det är en sak att kunna förstå en del engelska och en annan att kunna konversera på engelska. Förmågan att kunna konversera på engelska skiljer sig betydligt mellan olika delar av Europa. Bäst är förmågan i de länder där närbesläktade språk talas.


Kartan har utformats av Jakub Marian och uppgifterna är baserade på Eurobarometer-rapporten från 2012.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 15 maj 16:04

Hur kommer det sig att man i Nederland är bättre än i Belgien att konversera på engelska? Halva Belgien talar ju som i Nederland, medan den andra halvan talar
franska, eller är tvåspråkig.

Nätverket Språkförsvaret

Fredag 15 maj 19:27

Förklaringen är säkert just den att halva befolkningen har franska som modersmål. Schweiz, där inte alla talar tyska, har sämre kunskaper i engelska än invånarna i Österrike.

 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 15 maj 23:03

Vad säger det om undervisningen i Österrike?
Om man jämför Österrike med Tyskland?

 
Ingen bild

Annika

Lördag 16 maj 08:47

Konversera och konversera, vad menar man med att kunna konversera på engelska? Vem bestämmer var ribban ligger för att avgöra om man kan konversera på engelska? Jag vill påstå att 85 % av befolkningen i Sverige inte ens kan konversera på svenska.

 
Ingen bild

Observatör

Lördag 16 maj 14:52

Annika,

Eurobarometerns statistik bygger på självuppskattning, d.v.s man har frågat ett representativt urval huruvida de anser sig kunna konversera på engelska eller inte.

 
Ingen bild

Observatör

Lördag 16 maj 14:58

Inga

Det säger bara att en större andel tyskar än österrikare anser sig klara sig med enbart tyska. Det har inte så mycket med undervisning att göra utan hur stort språkområdet är. På samma sätt är kunskaperna i ett främmande språk inte särskilt utbredd i USA, med undantag för första och andra generationens invandrare.

 
Ingen bild

cj

Lördag 16 maj 18:55

I Belgien får alla skolbarn från och med årskurs 1 stenhård undervisning i det andra nationalspråket. För flamländskspråkiga elever i flamländska skolor blir således franska första främmande språk; för franskspråkiga elever i vallonska skolor blir flamländskan/nederländskan det första främmande språket. Jag bortser här från förhållandena i Belgiens tyskspråkiga region.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 1 juni 12:05

”Lysande lagom är en underhållande och allmänbildande podcast för alla språkintresserade, eller för den som är nyfiken på hur det är att lära sig svenska och komma till Sverige som vuxen. Du möter Emil Molander, lärare i svenska som andraspråk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 15:38

Aftenposten den 12 maj skriver:   ”– I dag skriver vi språkhistorie, innledet kulturministeren tirsdag. For første gang skal Norge ha én enkelt lov som styrer det offentliges språkpolitikk. Det betyr blant annet en strengere linje f...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 31 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anni-Frid (”Frida”) Lyngstad (Abba) - Även en blomma   Söndagens svenskspråkiga dikt   Blomman   När sig våren åter föder,  Klar och ljuf,  Dagen ler och solen glöder, --  Vaknar du,  ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 12:40

I senaste numret av Språknytt presenterar Ingjerd T. Skaug Robin en uppdaterad analys av den franska språklagen:   ”Den franske språkloven er et viktig instrument for at fransk kultur og språk skal kunne hevde seg i konkurranse med engelsk,...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 30 maj 11:25

(Texten är hämtad härifrån)   Glæd jer til Sprogkræsen 7, som udkommer den 1. juni. Her kan I bl.a. læse om coronadansk, brugen af engelsk på butiksfacaderne i Holbæk, H.C. Ørsteds sammentænkning af natur- og sprogvidenskab og faste udtryk som...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

126 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se