Direktlänk till inlägg 12 maj 2020

Det finns många sätt att öka vinsten

 Saxat från en insändare i Dalarnas Tidning idag:


”Vi är ett föräldrapar som dagligen ser hur Internationella Engelska Skolan i Falun bedriver idrottsundervisning i Nybroparken för stora klassgrupper. Är det verkligen rimligt att en yta som är avsedd för spontan lek och motion för kommunens invånare systematiskt utnyttjas av en skola för undervisning?”


Vissa friskolor är mycket kreativa när det gäller att skära ned på kostnaderna för att därigenom öka vinsten. En del friskolor har till exempel ersatt regelbunden idrottsundervisning med en fjällresa – därmed inte sagt att just IES har använt denna besparingsmetod. Denna slags undervisning är naturligtvis ytterst ensidig och borde strida mot läroplanen.


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Språkintresserad medborgare

12 maj 2020 17:39

Vad flera av de stora skolkoncernerna i Sverige ägnar sig åt:

Betygsfiffel: Det gäller att locka kunder/elever och hålla aktieägarna nöjda.

Positivt elevurval: Genom kösystem och glest med såväl lärare som övrig personal. Mer krävande elever får den kommunala skolan ta ansvar för. Inte heller hjälper man till vad gäller nyanlända.

Vinstmaximering: Det svenska systemet gör det "fritt fram" och pengarna hamnar inte sällan i utländska fickor, istället för att komma svenska elever och skattebetalare till gagn.

Falska budskap: Man säger sig vara ett komplement och samarbetspartner till kommunerna. I själva verket dränerar man kommunerna och den kommunala skolan på studievana elever och ekonomiska resurser genom ett skevt ersättningssystem, vilket gynnar friskolorna.

Ökad segregation i skolan och samhälle.

I IES ("Internationella" engelska skolans fall leder verksamheten också till ett begynnande språkbyte hos eleverna, tack var att svenska språket i praktiken är ett andraspråk vid skolan.

Påminnas bör också om att Sverige är ensamt land i världen av detta barocka skolsystem.

Protester och sätt press på politikerna att stoppa vansinnet - NU!

 
Ingen bild

ABC 123

12 maj 2020 20:34

Friskolorna har dessutom haft undantag från krav på fullt utrustade skollokaler.

Det har gällt idrottshallar, slöjd- och hemkunsksapssalar, skolbibliotek.

Är osäker på i vilken utsträckning som detta fortfarande förkommer men i den kommun som UT var i finns två skolor från några av de största friskolekoncernerna och deras "faciliteter" vad gäller ämnet idrott är rent patetiskt ynkliga.

Undantag, tillskansade fördelar och fiffel är vad det hela handlar om.

Allt bekostat av våra samhällsgemensamma (skatte)pengar!

Vakna upp politiker!

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

12 maj 2020 22:50

Perdonligen anser jag att det värsta, d v s näst efter att det i Sverige som enda land i tillåtet att driva fullt ur skattefinasierde språkbytesskolor, är att deras verksamhet inte kan kontrolleras bättre...

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

12 maj 2020 22:56

...det leder till ojämna spelregler mellan fristående och kommunala skolor, där de senare dessutom har ett långt större samhällsansvar. Även detta är skevt.

 
Ingen bild

Jävlar anamma

12 maj 2020 23:01

Jag vill se ett omedelbart återförstatligade av skolan med ett avskaffande av friskolesystemet och där närhetsprincipen utgör praxis.

Den betydligt mer rättvisa och samhällsgemensamma skola som vi hade fram till början av 1990-talet helt enkelt.

Nyliberalismen ska bort - ju förr desto bättre!

 
Ingen bild

Skola

14 maj 2020 19:21

Ja, vi måste sträva efter att få likvärdiga skolor och rättvisa betyg.

 
Ingen bild

Skola

14 maj 2020 19:21

Ja, vi måste sträva efter att få likvärdiga skolor och rättvisa betyg.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 20:00

   Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards