Direktlänk till inlägg 9 april 2020

Det gäller även språkligt…

(Detta är en kommentar till Peter Kadhammars artikel ”Svenskarna är minst lika coola som britterna” )


Det svenska språket är fullt av möjligheter och ger oss chansen att tala med över 20 miljoner människor i fyra till fem andra länder – om vi bara uppskattar det och ser till att använda det.


Till skillnad från britterna som har sett till att prångla ut sitt språk över världen, på både ofrivillig och frivillig basis, (och som ser till att dra stor nytta ekonomiskt av detta) har många alltför många svenskar en besynnerligt ljum inställning till sitt eget modersmål. Många verkar till och med ha svårt att uppskatta det här på hemmaplan.


Är det de dryga tvåhundra åren av oavbruten fred (och det hos vissa därav följande dåliga samvetet) som har gjort många av oss avtrubbade även språkligt sett?


Såväl flyktingkris som Coronakris har visat en utbredd intet-ont-anande-mentalitet.


Det är bara vi svenskar själva som kan stå upp för vårt språk – låt oss göra just detta. En mycket viktig början på detta arbete är att lagvägen slå fast att undervisning i svensk skola ska ske på svenska!


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Peter Pierrou

9 april 2020 13:55

”Är det de dryga tvåhundra åren av oavbruten fred (och det hos vissa därav följande dåliga samvetet) som har gjort många av oss avtrubbade även språkligt sett?”
Även om frågan är retoriskt formulerad, anser jag att det antyder en dålig patentförklaring. Förr i tiden brukade man tillgripa den när det gick dåligt för Sverige i någon idrott.
Förhållandet till engelskan skiljer sig inte kvalitativt mellan Danmark, Norge och Sverige. I motsats till Sverige har Danmark och Norge bara haft fred sedan 1945. Engelskans ställning inom högskolan, reklambranschen och affärslivet är i princip densamma i dessa tre länder. Sverige sticker ut genom att tillåta engelskspråkiga friskolor. Danmark sticker ut genom att inte ens planera en språklag för att försöka dämma upp för engelskans inflytande. Sverige och Island har antagit språklagar och Norge är i färd med att anta en sådan; Finland har sedan gammalt en språklag (senare moderniserad), som i första hand reglerade förhållandet mellan finskan och svenskan. Nederländerna är det land i Västeuropa som har flest program och kurser på engelska relativt sett inom högskolan. Tyska språket tar in betydligt fler ograverade anglicismer än svenskan. I Österrike kan forskare tvingas skriva forskningsansökningar på engelska, medan det inte längre går i Sverige tack vare en JO-anmälan. Island underlades Norge 1262 – 1264 och har haft fred sedan dess (bortsett från några marginella piratangrepp på medeltiden). Patentförklaringen stämmer inte; det är mer komplicerat än så.
Fram till andra världskriget hade tyskan en starkare ställning i Norden än engelskan. Orsaken till engelskan idag har en så stark ställning i Norden beror på utgången av andra världskriget, att det för en nordbo är lika lätt att lära engelska som tyska, därför att språken är närbesläktade. I internationella tester i engelska för icke-modersmålstalare uppnår talare av de andra germanska språken bättre resultat än t.ex talare från Singapore, där engelska är officiellt språk. Finländska deltagare i dessa tester uppnår också goda resultat, vilket säkerligen beror på att en stor del av dessa deltagare redan är tvåspråkiga (finska och svenska). Därtill kommer att satellit-tv och internet snabbt byggdes ut fr.o.m 1990-talet i Norden; engelskan dominerade kraftigt på internet de första åren. Island har haft den snabbaste utbyggnaden av internet av alla nordiska länder; resultatet är att isländska ungdomar är lika påverkade av engelskan som ungdomar i övriga Norden.

 
Ingen bild

Christina Johansson

11 april 2020 13:22

Peter Pierrou anger många bra förklaringar till engelskans frammarsch inte bara i Sverige utan i många andra länder. Själv befarar jag att det finns en agenda att göra engelska till planetens officiella språk. Se tredje budordet på Georgia Guidestones: ”Unite humanity with a living new language.” Översatt till svenska: ”Förena mänskligheten med ett levande nytt språk.” Detta språk är sannolikt engelska.

 
Ingen bild

Peter Pierrou

11 april 2020 17:01

Konspirationsteorier är bara intressanta, när de kan bevisas. Om man lanserar konspirationsteorier, som inte går att bevisa eller som faller på sin egen orimlighet, blir man inte tagen på allvar till slut. Ingen stormakt, som företräder ett bestämt stort språk och kultur, svävar i tvivelsmål om att spridningen av deras språk – och därmed kultur – gynnar stormakten i fråga även politiskt och ekonomiskt. Det behövs inga dolda agendor för den skull. Redan på 1600-1700-talet stödde Frankrike franskans expansion i Europa. Idag befrämjar USA, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Kina medvetet sina språk och sin kultur. Den enda skillnaden är att engelskan är störst som lingua franca i världen. USA skiljer sig från de övriga staterna genom att det inte överlåter denna uppgift åt ett statligt institut utan till olika stiftelser och andra organ. Men vi vet att Världsbanken (där USA har ett starkt inflytande) var inblandad i att göra engelska till officiellt språk i Namibia (trots att bara 1 procent hade det som modersmål); vi vet att angloamerikanska intressen var inblandade i att stoppa beslutet att upphöja swahili till undervisningsspråk på universiteten i Tanzania. Efter 11 september utövade USA påtryckningar på Saudi-Arabien om att införa engelska som obligatoriskt främmande språk i det saudiarabiska skolväsendet (eftersom majoriteten flygkapare kom från Saudi-Arabien). Efter invasionen av Irak skickade USA en hel del engelsklärare dit, men deras säkerhet kunde aldrig garanteras.
Georgia Guidestones har satts upp av riktiga stollar. Det är föga sannolikt att amerikanska myndigheter på något sätt skulle vara involverade i detta tilltag. Det bästa beviset för det är ett av budorden: ”Maintain humanity under 500 000 000 in perpetual balance with nature!” Jordens befolkning uppgår idag till 7,53 miljarder. Vad ska hända med de överskjutande sju miljarderna? Massmord, gasning eller tvångssterilisering? En teori om just denna siffra var att initiativtagarna (1979 - 1980) förväntade sig att det skulle äga rum ett kärnvapenkrig och att efter ett sådan krig skulle målsättningen vara att begränsa jordens befolkning till 500 miljoner. Men det har inte ägt rum något allmänt kärnvapenkrig och inte heller har jorden gått under.

 
Ingen bild

Christina Johansson

11 april 2020 18:41

Georgia Guidestones existerar. Det är ingen konspirationsteori. Jag håller med om att de som har låtit resa Georgia Guidestones, vilket måste ha kostat en förmögenhet, är galna. Det första alarmerande budordet att mänskligheten alltid ska understiga 500 miljoner känner jag väl till, men jag har inte skrivit om det i min kommentar eftersom jag här håller mig till det rent språkliga. Mitt budskap är att vi måste värna svenskan, på samma sätt som alla andra folk måste värna sina språk.

 
Ingen bild

inga johansson

11 april 2020 18:45

Det finns fler nya levande språk, som förenar världen:
Det gäller bara att öppna rätt dörrar så kommer ni på 3 minuter till
Argentina, Benin, Bosnien, Brazilien, Danmark, Frankrike, Italien, Tyskland,
Sverige och Kazakstan
https://www.youtube.com/watch?v=UcSymD4DRQ4

 
Ingen bild

Peter Pierrou

12 april 2020 14:29

Christina

Jag vet att Georgia Guidestones existerar (jag hämtade informationen från Wikipedia). De som såg till att resa dessa stenar var inte bara galna – utan också konspiratörer, eftersom gruppen var anonym. Just därför finns det ingen anledning att ta dem på allvar. Det finns andra amerikaner, betydligt mer inflytelserika, som anser att det vore önskvärt att alla talade engelska. Dem måste vi se upp med, även om vi försvarar svenskan bäst på hemmaplan.

 
Ingen bild

Christina Johansson

12 april 2020 15:33

Jag anser inte att man inte ska ta dem som ligger bakom Georgia Guidestones på allvar bara för att de är anonyma och döljer sig bakom pseudonymen Robert C. Christian. Vi måste se upp med många grupperingar, även här på hemmaplan tyvärr. Det är oerhört viktigt att vi i Sverige gör allt vi kan för att rädda svenskan. Vikten av en vässad språklag kan inte nog understrykas.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 13:00


Marcus Larsson påpekar på Twitter:   Ser allt fler tecken på att IES har problem. Får till exempel allt oftare upp ”vi har platser kvar”-reklam på FB när jag åker runt i landet.     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 10:30


      (Dennna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards