Direktlänk till inlägg 17 mars 2020

Det går inte heller att avyttra det svenska språket

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 17 mars 11:50

Igår, den 16/3, stod i DN att läsa att nedrustningen av det svenska totalförsvaret gick alldeles för långt efter det kalla krigets slut. Vi avyttrade resurser som gav oss en god beredskap och "litade på grannen". Läs texten i dess helhet här!


Jag kan inte annat än att hålla med. Internationellt samarbete är bra och ska uppmuntras men man måste samtidigt behålla en egen rimlig lägsta kapacitet, det vill säga en "plan B". Såväl flyktingkris som pågående Coronakris visar att ovanstående är av högsta vikt.


Tyvärr visar sig samma osentimentala hållning bland politiker göra sig gällande även när det gäller det svenska språket, modersmålet för (ännu) det stora flertalet i detta land och sedan urminnes tider. I ena stunden svamlar politiker från snart sagt varje parti om vikten av att invandrare lär sig ordentlig svenska, för att i nästa stund låta ännu en fullt ut skattefinansierad "internationell" (läs engelskspråkig) skola etablera sig i landet. Skolor där ett i landet icke-officiellt språk (engelska) är överordnat landets sedan år 2009 officiella huvudspråk, svenska. Inget annat land tillåter denna skolform. Politikerna böjer sig på ett underdånigt, självkoloniserande och självutplånande sätt. 


Dessvärre är språklagen från 2009 i sin nuvarande tappning endast en papperstiger, då den inte anger några sanktionsmöjligheter vid överträdelser.Såväl denna som skollagen, vilken medger 50 % undervisning på främmande språk (i praktiken så gott som alltid engelska) i grundskolan och 90 % (!) på gymnasiet.Det är svenskan och inte engelskan  (första främmande språk i Sverige sedan 1946) som behöver stärkas i Sverige. Låt oss slå fast och tillse detta en gång för alla! Den svenska språklagen måste skärpas och förses med sanktionsmöjligheter. Lagöverträdelser måste leda till kännbara konsekvenser, t ex vite/böter eller indraget tillstånd för att bedriva skolverksamhet".


Det svenska språket måste ges en naturlig särställning i svensk skola, vilket innebär att en klar majoritet av undervisningen och i samtliga ämnen ska ske på svenska, låt oss säga 80 %.


Personligen anser jag att all undervisning i svensk skola, språkämnen undantagna, ska ske på svenska. Det finns ingen som helst anledning till att tumma på vårt officiella huvudspråk. Våra politiker måste visa att de menar allvar med språklag och skollag. Genast, det finns ingen tid att förlora!


Engelskan klarar sig ändå, då det är ett obligatoriskt skolämne. Önskvärt vore däremot kunskaper i fler, för Sverige viktiga språk, framförallt tyska och franska. Dessa språk lär dessutom öka i betydelse efter Storbritanniens utträde ur EU.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 13:00

Hej!   Jag har hittat er trevliga hemsida, men får bara upp den engelska versionen. Eftersom jag har svenska som modersmål(som sannolikt de flesta av era kunder)  önskar jag komma in på er hemsida med svensk text.   Bästa hälsningar Lars Gö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 mars 08:00

"Internationella" engelska skolans och liknande skattefinansierade språkbytesskolors blotta existens i Sverige är också tecken på ett galet självskadebeteende  - se denna artikel - som måste få ett slut. Helst igår!   Ja! Varför håller vi i Sveri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 mars 12:33

En engelsman ifrån Stoke han kände att nått var på tok. Han ville så gärna nå svenskens kärna Men på språket han ej blev så klok!   Stig Engzell   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se