Direktlänk till inlägg 2 februari 2020

"Internationella" engelska skolan visar sitt rätta ansikte

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 feb 08:00

Jag satt igår i kollektivtrafiken och läste en reklamskylt som hängde kvar angående det öppna huset på deras gymnasieskola på Södermalm den 30/1.


ALL INFORMATION VAR PÅ ENGELSKA! Det enda som de inte hade "lyckats förengelska" var "T-banestation Skanstull".


 

 Skylten på tåget hade en liknande lydelse som texten på Ies hemsida - se ovan. 

 

Vid kritik brukar Internationella engelska skolan (Ies) vara rappa med att påtala att de minsann är en tvåspråkig skola. Skylten i kollektivtrafiken visar bättre hur det ser ut i praktiken.Språkförsvaret har och kommer att fortsätta att kritisera Ies påstådda "tvåspråkighet". Såväl vice vd:n Jörgen Stenquist som pressansvarige Jonathan Howell har ryckt ut till "tvåspråkighetens" försvar. Oss lurar ni dock inte!


Visst! Svenskan används - men den är underordnad och inte jämställd med engelskan. Engelska har alltså företräde i förhållande till svenska på dessa språkbytesskolor - i Sverige! Svenskan blir ett passivt språk när engelskan hela tiden premieras och till slut infinner sig frågan hos eleverna: "Varför ska jag fortsätta att använda svenska överhuvudtaget, nu när jag har blivit "tvåspråkig" och det hela tiden används engelska runt omkring mig." 


Det går faktiskt att jämföra med svenskans situation i Finland. I båda fallen är svenskan i teorin jämställd men i praktiken/verkligen dominererar finskan totalt i Finland och engelskan totalt i de engelskspråkiga enklaver som Ies skolor de facto utgör i vårt samhälle. Svenskan är förpassad till ett andrarangens språk. Ett språk som ges företräde framför ett annat kommer naturligtvis att tränga undan det andra språket på sikt - inte fungera parallellt - det är rent bondförnuft. 


Ja! Vad ska du med ett språk till som du och andra kan men som inte används i praktiken. Tillmäter man ett annat språk ett högre värde, kommer ens egna språk att dö sotedöden.


Nu en öppen fråga till ansvariga politiker:


Hur tusan kan ni tillåta denna skattefinansierade språkbytes-verksamhet att få fortgå? I synnerhet när svenska elever presterar i världstoppen även utan Ies och liknande koloniala institutioner. Det är en ren och skär språklig självmordspolitik som pågår i dagsläget!


Sverige är värdsunikt på skolans område. Detta i negativ bemärkelse och genom att:


1. Skattepengar (skolpengen) lagligt får omvandlas till privata vinster. Dessa försvinner ut ur välfärden och inte sällan utomlands.


2. En otroligt slapp reglering av undervisning PÅ främmande språk (så gott som alltid engelska). Nuvarande "reglering" medger 50 % undervisning på annat språk än svenska (vårt sedan mer än tio år lagstadgade huvudspråk) i grundskolan och 90 % (!), ja, ni läste rätt, av undervisningstiden på gymnasiet.Dessa elever läser i praktiken alltså sitt eget språk som hemspråk - i sitt eget land.


Ies kan till och med skriva på sin hemsida att "I normalfallet är språket i skolan engelska". Detta kan tolkas som att engelskan har företräde även på raster och annan icke-lektionstid. Jämför med kritiken mot att svenska förordades även på raster i tornedalska skolor. Domen har (med all rätt) fallit hård över detta historiska missgrepp men på koloniala Ies "is everything just fine".


Måtte ni politiker vakna upp och genomskåda detta falskspel. Språkförsvaret kommer att göra allt för att dessa språkbytesskolor ska avvecklas. Undervisning i Sverige ska, språkämnen undantagna, uteslutande ske på svenska.  Dessutom är engelska redan ett obligatoriskt ämne - det räcker mer än väl.


Punkt slut!


Också språkförsvarare


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

ABC 123

Söndag 2 feb 19:31

Engelska är inte överhuvudtaget ett officiellt språk i Sverige, så det är helt barockt att det får användas som undervisningsspråk.

Jag ser också ett tydligt mönster vad gäller engelskspråkigas syn på tvåspråkighet.

Nämligen att alla andra bör lära sig engelska, medan de själva kan nöja sig med att lära sig några ord och fraser här och där av andra språk som de kan krydda engelskan med, för att sedan kunna få klappar på huvudet och få höra hur duktiga de är som överhuvudtaget har lärt sig att säga något på ett annat språk.

Mitt recept är enkelt mot detta beteende: Visa tydligt att ni förväntar er att även engelskspråkiga lär sig svenska. Svar t ex på svenska även om ni blir tilltalade på engelska, om ni vet att person bor permanent i Sverige sedan en tid.

 
Ingen bild

Sune Spångberg

Söndag 2 feb 20:44

Dra inte alla engelskspråkiga över en kam. Skriv i stället "vissa engelskspråkiga", eftersom vi inte vet hur många det är som har en arrogant inställning till svenskan. Jag känner en hel del engelsmän och amerikanare som har lärt sig svenska ordentligt. Språkförsvaret har väl också medlemmar som har engelska som modersmål?

 
Ingen bild

Peje

Söndag 2 feb 21:24

För någon vecka sedan läste jag en insändare insänd av en amerikan, som flyttat till Sverige och lärt sig bra svenska. Han var mycket irriterad på en person som deltar i ett teveprogram och som envisas med att tala engelska, trots många år i Sverige.

 
Ingen bild

Webbmaster

Tisdag 4 feb 11:38

Om du har kvar insändaren, kan du skicka den till oss!

 
Ingen bild

Peje

Tisdag 4 feb 19:39

Det var en insändare (kommentar) på Youtube till något uppträdande i "Talang" (TV 4). Jag ska försöka leta fram den igen.

 
Ingen bild

Per-Owe

Tisdag 4 feb 22:35

Utmärkt!

Hoppas att det går vägen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 28 feb 08:00

(Denna text  är hämtad från Anna Köhlers Översättarbloggen – här något förkortad)   Här kommer Umberto Ecos skrivregler i svensk tolkning.   Det är egentligen Eco själv som har gjort en översättning av urvattnade skrivregler som cirkule...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se