Alla inlägg under januari 2020

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 januari 2020 12:20

Nyskrivet finlandssvenskt, av Sanna Tahvanainen som växte upp i ett tvåspråkigt hem men som har valt att skriva på svenska.


Uppmärksam

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 januari 2020 08:00

  Gatuskylt i Tiverton, Devon, i England

 

Det rapporteras också att sällskapet The Apostrophe Protection Society har lagts ner. Det beror inte bara på grundarens höga ålder, 96 år, utan också på "att ignoransen har vunnit" enligt samme grundare.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 januari 2020 22:30

Undertecknad har på sistone noterat att ordet Rea har blivit vanligare igen, efter att ha varit hårt ansatt av Sale under ett antal år.


 


Framförallt har Rea kommit tillbaka i utomhusköpcentrum som t ex Kungens kurva och Barkarby medan inomhuscentrum är hårdare drabbade av "Sale-sjukan" En förbättring har dock även skett där.


Kanske handlarna till har insett det, som jag har och i princip alla jag har pratat med under dessa år av "saleande", har varit övertygade om:


1. De säljer inte mer. 


2. Det lägger dessutom ett löjets skimmer över respektive affärsverksamhet att visa på en sådan total brist på språklig stolthet och självförtroende, att man väljer bort sitt modersmål och/eller landets sedan 10 1/2 år tillbaka officiella huvudspråk.


3. Det kan till och med vara så att handlarna förlorar på "saleandet". Personligen väljer jag alltid att handla i butiker som skyltar med Rea om butiken är likvärdig med en "Sale-butik".


Det är en principsak och ett tydligt sätt att markera att jag föredrar mitt eget språk och inte är imponerad av engelska.


En del verkar nästan tro att språket besitter magiska egenskaper, när sanningen är att språkets expansion, liksom flera andra språk, härrör från något så simpelt som kolonisation.


ABC 123


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 januari 2020 08:00

(Texten är hämtad från Svenska Akademiens webbplats)

 

Svenska Akademiens grammatik (SAG). Detta är den svenska standardgrammatiken, avsedd för universitetsstuderande, forskare, lärare, professionella språkbrukare och en språkintresserad allmänhet. Här ges en utförlig beskrivning av svenska språket i tal och skrift med tonvikt på de gemensamma dragen och med hjälp av en huvudsakligen traditionell begreppsapparat och terminologi. Svenska Akademiens grammatik omfattar fyra volymer: 1 Inledning, bibliografi, register; 2 Ord; 3 Fraser; 4 Satser och meningar.


Nyhet! Nu finns Svenska Akademiens grammatik att ladda ned som PDF.


Som alternativ kan man ladda ned alla volymer i en fil.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards