Direktlänk till inlägg 31 januari 2020

Är det vettigt att hjälpa engelskans expansion i Sverige på traven genom en naiv skolpolitik?

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 31 jan 08:00

(Detta är en kommentar till en artikel i Expressen


För 30 år sedan fick alla elever i varje fall en garanterad daglig dos av det som sedan skulle lagstadgas som det officiella huvudspråket i detta land - nämligen svenskan! Det kan inte ha varit av ondo för integrationen och borde vara än viktigare idag med de ännu större integrationsutmaningar som vårt land nu står inför.


Att alla elever, oavsett etnisk, kulturell, geografisk eller social bakgrund, lär sig att kommunicera på att gemensamt språk är en grundbult för att kunna förstå, acceptera och leva tillsammans. Ja - för ett fungerande samhälle! Jämför med idag då våra skygglappsförsedda politiker tillåter hela skolkoncerner att göra grova pengar, och som lämnar välfärden och inte sällan hamnar i redan välfyllda fickor utomlands, att bedriva undervisning på ett språk som inte har någon som helst officiell ställning i landet - engelska! I vissa fall i upp till 90 procent (!) av undervisningstiden.


Skolor som dessutom ökar segregationen i samhället, inte endast språkligt, utan även socialt. Detta genom att endast etablera sig på orter där de (naturligtvis) kan göra vinst och sedan vända sig till väletablerade elever från studievana hem. De kommunala skolorna måste däremot "ta hand om" alla elever.


Lägg till detta bland annat låga lärararlöner, låg lärartäthet glädjebetyg/betygsfiffel, skolgårdar som i vissa fall är klart undermåliga jämfört med kommunala skolgårdar (både avseende yta och utrustning) och åtminstone tidigare undantag från krav på fullt utrustade skolor. Det kunde handla exempelvis om avsaknad av skolbibliotek, slöjd- och hemkunskapssalar eller gymnastiksalar. Mot bakgrund av ovanstående fakta framstår dessa skolors verksamhet och "samhälls-/integrationsgärning" som allt annat än smickrande.


Engelskan har historiskt sett, liksom övriga kolonialspråk, spridits genom tvång/kolonisation, krig och faktiskt även imperialism. Inte genom att det är ett ordrikare och/eller vackrare språk som många tror eller vill intala folk. Ett språk som andra men med en helt annan och expansiv historia. Förutom i kolonierna tog inte det exempelvis inte lång tid från det att engelskan, högst medvetet av engelsmännen, infördes som undervisningsspråk på Irland, tills iriskan räknades som passé. Denna utveckling kan naturligtvis ske igen, till exempel i Sverige. Är det vettigt att hjälpa denna historiska tvångskolonisation på traven med en "modern" och frivillig dito?


Detta i synnerhet som svenska elever år efter år figurerar i absolut världstopp även utan språkbytesskolornas "samhällsinsatser". Med ovanstående fakta i åtanke var skolan definitivt bättre för samhället för 30 år sedan.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

cwx

Fredag 31 jan 19:48

Tankesmedjan Balans granskning av IES borde läsas av alla.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 28 feb 08:00

(Denna text  är hämtad från Anna Köhlers Översättarbloggen – här något förkortad)   Här kommer Umberto Ecos skrivregler i svensk tolkning.   Det är egentligen Eco själv som har gjort en översättning av urvattnade skrivregler som cirkule...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se