Direktlänk till inlägg 1 januari 2020

Sale har inte lyckats att konkurra ut Rea!

Undertecknad har på sistone noterat att ordet Rea har blivit vanligare igen, efter att ha varit hårt ansatt av Sale under ett antal år.


 


Framförallt har Rea kommit tillbaka i utomhusköpcentrum som t ex Kungens kurva och Barkarby medan inomhuscentrum är hårdare drabbade av "Sale-sjukan" En förbättring har dock även skett där.


Kanske handlarna till har insett det, som jag har och i princip alla jag har pratat med under dessa år av "saleande", har varit övertygade om:


1. De säljer inte mer. 


2. Det lägger dessutom ett löjets skimmer över respektive affärsverksamhet att visa på en sådan total brist på språklig stolthet och självförtroende, att man väljer bort sitt modersmål och/eller landets sedan 10 1/2 år tillbaka officiella huvudspråk.


3. Det kan till och med vara så att handlarna förlorar på "saleandet". Personligen väljer jag alltid att handla i butiker som skyltar med Rea om butiken är likvärdig med en "Sale-butik".


Det är en principsak och ett tydligt sätt att markera att jag föredrar mitt eget språk och inte är imponerad av engelska.


En del verkar nästan tro att språket besitter magiska egenskaper, när sanningen är att språkets expansion, liksom flera andra språk, härrör från något så simpelt som kolonisation.


ABC 123


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Torsdag 2 jan 13:58

Ja, passa er för att gå in i butiker med "saltade" priser, ni blir bara lurade.
Bättre med verkliga priser !
Salo = salt
Reala = verklig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 08:12

Läser i GagnsbLaä (officiellt Gagnefsbladet) om en musiker som kommer till "bigda" för att konsertera.   Enligt hans biografi har han avlagt en examen kallad "Master in Music" vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.   Kan en svensk högskolee...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se