Alla inlägg under november 2019

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 november 2019 08:00


   

Tänk p å det ni (ofta anglofiler) som påstår att engelskan är såå mycket rikare än andra språk!


Svenska ska vi inte tala om... på vårt fattiga modersmål kan vi väl snart bara säga "ja" och "nej'... förlåt "yes" och "no"!


Allvarligt talat: Det är engelskan som på sätt och vis är ett fattigt språk, eftersom språket saknar den möjlighet att "laborera" med sammansatta ord som exempelvis det svenska och tyska språket erbjuder.


INTE på grund av att språket är överlägset och/eller eller besitter några magiska egenskaper. Ett språk bland andra helt enkelt - varken mer eller mindre!


Strindberg använde bevisligen många fler ord än Shakespeare gjorde.


Det är dags för folk i allmänhet och politiker och andra beslutsfattare i synnerhet att komma till insikt om att engelskan under århundradenas lopp till klart övervägande del har spridits genom tvång i form av kolonialism och språklig imperialism.


Det är vi talare av svenska och andra modersmål själva som avgör om engelskan ska tillåtas att äta upp även våra språk. Såsom språket har gjort i varierande grad i forna kolonier.

Språkförsvar börjar med det egna ställningstagandet och agerandet.


Med en medveten och effektiv språkpolitik når vi ännu längre. För Sveriges del är det första som måste göras att förbjuda de koloniala språkbytesskolor som idag verkar och tillåts expandera i landet i rasande takt. Det ska helt enkelt inte vara lagligt möjligt att jämställa ett språk som inte har någon som helst officiell ställning i landet med vårt nu sedan mer än 10 (!) år lagstadgade officiella huvudspråk.


Språklagen måste byggas ut och omsättas i praktiken. Quebec är ett gott internationellt föredöme på denna punkt.  Varför ska vi skattevägen tvingas finansiera en degradering av vårt modersmål till förmån för ett språk som redan har utplånat så många andra språk? Det är dags att ta bort gökungen ur boet!


Undervisning i Sverige ska naturligtvis bedrivas på svenska. Engelskan är redan obligatoriskt som ämne och det räcker mer än väl. Att byta undervisningsspråk är dock att gå över en osund och för svenskan förödande gräns, där vi dessutom hamnar i en kolonial situation.


Ett ökat fokus på andra, för Sverige, viktiga språk är vidare bara av godo. Tyskland är exempelvis Sveriges största handelspartner och tyska det största modersmålet i Europa.


Även franskans betydelse kommer att öka nu när engelsmän och amerikaner distanserar sig (Brexit/Trump).


ABC 123

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 5 november 2019 08:00

Halloween infördes i Sverige 1997 av organisationen Svensk handel genom en massiv annonskampanj i dagspressen där man fick lära sig hur firandet skulle gå till. Nu verkar det som om den amerikanska högtiden Thanksgiving är på väg in i Sverige också. Snart kommer väl den amerikanska nationaldagen 4th of July att införas.


Tidningen Mitt i (som ges ut i Stockholms län) hade nyligen följande artikel:


 

 

Jonas Borelius


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 november 2019 16:35

(Texten, lätt redigerad, är hämtad från Språktidningens blogg)


2019 års nyordslista släpps den 27 december. Språktidningen och Språkrådet arbetar just nu med att sammanställa listan. Är det något nyord som du tycker borde vara med på listan?


Vi söker efter nya ord i svenskan. Vi är ute efter ord som är på väg att etablera sig i allmänspråket. De behöver inte ha nödvändigtvis ha kommit in i svenskan under 2019, men om orden har använts tidigare bör de ha ökat avsevärt i användning under året.


Skicka gärna med ett förslag till definition och ett språkexempel som visar hur ordet används. Du kan mejla förslag till anders@spraktidningen.se eller skriva i kommentarsfältet på Språktidningens blogg.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 november 2019 11:40


 


...för att ni har vett att tilltala era kunder på svenska!


Sunt förnuft 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 november 2019 12:00

 

Jag får avsmak av denna reklam!


Här kränger man energidryck med hjälp av den brittiska flaggan och kungahuset. 

Allt ackompanjerat av pigg engelskspråkig popmusik och en tjänstvillig manlig kassör i kassan, som glatt svarade med ett "yes" på mina frågor".


Hur lågt kan man sjunka? Varför inte bifoga en ansökan om medlemskap i brittiska samväldet på en gång? På engelska, naturligtvis! Osmakligt är bara förnamnet - usch!


Uppmärksam


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 november 2019 08:00

En konsekvens av språkförfallet är ju också att förmågan att kunna läsa och förstå svensk klassisk kulturbärande litteratur försämras. Hur ska man kunna förstå författare som Strindberg, Harry Martinson, Selma Lagerlöf och många andra om man inte har ett ordförråd som gör läsningen begriplig? Då hjälper det föga att man känner till ett otal svengelska ord och uttryck, typ! Man blir helt enkelt fattigare och mer smalspårig, typ! Ja, man förlorar sitt intellektuella ammunitionsförråd, typ. Men har de aldrig ägt en språklig rikedom uppfattar de sig nog inte som fattiga. De kan säkert mycket som vi gamla språkvurmare inte känner till, typ.


Att ha ett hyfsat ordförråd och rimlig känsla för grammatik, stavning  och syntax underlättar givetvis skrivning men också inlärning av främmande språk – i varje fall om man siktar på fullgod inlärning, typ. På så sätt sprider sig den andliga fattigdomen alltmer. Vi som håller emot är i minoritet. Kommer en ny klassindelning, förfärlig vore den, att skapas av de låga undervisningskraven, de bristfälliga skolresultaten och de flacka umgängesformerna – mellan de som kan och vet och förstår och de som inte kan, inte vet och inte förstår, och i värsta fall, de som inte vill kunna, inte vill veta eller inte vill förstå. Jag anar redan sådana böjelser. Beskådar vi ett nytt fenomen: en förbarnsling på bred front; vuxna som talar som barn, skriver som barn, har kunskaper som barn, tänker som barn, klär sig som barn, äter som barn, roar sig som barn, uppför sig som barn och njuter av att låtsas vara barn, typ?


Jag gillar sannerligen barn och barnbarn, inklusive mina egna, men när jag för mycket länge sedan avancerade från barnstadiet till vuxenstadiet bestämde jag mig för att förbli vuxen livet ut. Freud hade ju bärande synpunkter på psyksjuka vuxna människors regression till olika stadier i den tidiga barndomen. Språkförfallet verkar vara ett slags regression till tidigare levnadsår utan Strindberg, Martinson, Lagerlöf och de andra stora, utan mycket av ordförråd, grammatik, stavning och syntax – och sann kulturupplevelse. Freud hade ju ett botemedel för åkomman: kontrollerad meditation på terapisoffan för orientering tillbaka till de där tidigare (orala, anala…) faserna, tvångsförståelse för dem och försök till utplåning av minnena av dem.


Det må vara långsökt, men nog anar jag en infantilisering av vuxenspråket tillbaka till något mycket mer primitivt. Med infantiliseringens lätthet för påverkan i blodet är det lätt att smittas av den svengelska invasionen i Sverige och ett lättpåverkat folk springer ju gärna i flock även då flocken springer åt fel håll.


Nu har jag väl svurit i kyrkan, katedralen, moskén, synagogan och det buddhistiska templet, och några läsare känner sig kanske träffade, typ.


Vi är många, men vi behöver bli flera, många flera. Hur ska vi lyckas med det, typ?


Lars N


Mångårig och flerspråkig FN-svensk i Världen, sedan några år återkommen till Sverige, ett tämligen annorlunda Sverige från tidigt 80-tal, typ.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Av Nätverket Språkförsvaret - 2 november 2019 12:00


   


... och Språkförsvarets är det svenska språkets väl och ve, varhelst det talas!


Också språkförsvarare 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 november 2019 08:00

En oktobermorgon när jag bytte i Slussen för att ta mig vidare till mitt arbete dök ett tunnelbanetåg upp som jag aldrig tidigare sett maken till. Det var illrött med svarta ränder och gjorde med vita versalerna på engelska reklam för den hälsovådliga, amerikanska drycken Coca-Cola: ”THE ONLY ENERGY DRINK WITH A GREAT COCA-COLA TASTE”. Överallt på tåget lyste runda cirklar i vilka det stod ”Coca-Cola”, och horisontellt och vertikalt var ordet ”ENERGY” skrivet med jättebokstäver.


 

Det kändes som om Onkel Sam var på besök i Stockholm eller som om Stockholm hade förvandlats till New York eller någon annan tunnelbanestad i USA. Varför tillåts engelskspråkig reklam överhuvudtaget i Sverige, till och med på ett hiskeligt långt tunnelbanetåg, när Sveriges officiella språk är svenska? 


Det är frågan om en skrämmande språklig kolonialisering av vårt land. Coca-Cola-tåget är betydligt ruskigare än Blå linjens spöktåg Silverpilen som påstås frakta likbleka passagerare. Det ruskigaste av allt är dock den engelskspråkiga friskolekoncernen Internationella Engelska Skolan (IES) som sprider sig som ogräs överallt i Sverige. Internationella Engelska Skolan, som ägs av amerikanska riskkapitalister och som är den största friskolekoncernen vad gäller grundskolan i Sverige, satsar nu också på förskolan. Även gymnasiet ingår i Internationella Engelska Skolans satsning. Vilka negativa konsekvenser Internationella Engelska Skolan har för svenska språket är lätt att räkna ut. Svenskan får inte bli ett utdött språk som gotiskan. Ett land som förlorar sitt språk är ett förlorat land.


Den märkliga upplevelsen med Coca-Cola-tåget fick mig att tänka på följande historia:


Ryssarna skickade upp en sputnik. En rysk skämttidning publicerade efteråt en skämtteckning som föreställde en grupp amerikaner på ett moln i rymden. Där fanns Roosevelt och en man med en god kikare. Han vände sig om mot Roosevelt och sade: ”Jag är ledsen, herr president, men det står inte COCA-COLA på sputniken. Det står CCCP.”


Christina Johansson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards