Direktlänk till inlägg 21 november 2019

Nominering till Årets anglofån

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 nov 11:58

(Brev till Språkförsvaret)


Hej 


Jag vill nominera blöjtillverkaren Libero som ägs av det svenska företaget SCA till Årets anglofån. På blöjpaketen, som saluförs till svenska konsumenter, finns inte ett enda ord på svenska. Inte ett enda. Den engelska texten är dessutom ganska avancerad för den som inte är duktig på engelska. Att de anger vikt i kilo och inte i pound är förvånande.


 

Jag anser att paketen är en förolämpning mot svenska föräldrar som tids nog ska lära sina barn det svenska språket men det duger inte! Svenska är inte fint nog. Är det meningen att vi ska säga till barnen att det är dags att byta daiper? 


Jag blir så upprörd!


Med vänlig hälsning,

Charlotte Unander-Scharin


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Susanne L-A

Torsdag 21 nov 18:53

Att Libero inte har text på svenska är inte bara "anglofånigt" det är dessutom ett brott mot konsumentköplagen, läs mer här: https://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/dina-rattigheter-som-konsument/bruksanvisning

Enda undantaget från regeln om svenska (eller symboler) är om varorna är ämnade för en begränsad kundkrets med specialkunskaper, t ex avancerad elektroniska apparater, och dit kan knappast blöjor räknas.

Jag tycker att Libero borde få kännedom om detta. Själv har jag tre gånger råkat ut för att beställa varor från en och samma firma där svensk bruksanvisning saknades. Jag påtalade detta varje gång, och det visade sig att det visst fanns bruksanvisningar på svenska, men importören hade helt enkelt struntat i att stoppa ner dem i förpackningarna. Och så länge ingen klagar så finns det ju ingen anledning för dem att bättra sig.
Hälsningar
Susanne L-A

 
Ingen bild

Också språkförsvarare

Fredag 22 nov 09:56

Ett "hett" tips:

Anmäl Libero, förslagsvis till Diskrimineringsombudsmannen.

Om tillräcklig många agerar på detta sätt, så kan inte Libero fortsätta att negligera att ge information på svenska.

En skrivelse med många undertecknara kan vara riktigt effektiv.

 
Ingen bild

Susanne L-A

Fredag 22 nov 21:04

Om Libero ska anmälas är det snarare till KO, konsumentombudsmannen, i så fall, eftersom de bryter mot konsumentköplagen.

 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 22 nov 21:24

Varför heter firman som tillverkar blöjor - Libero ?
De kunde, om de visste det, valt ett namn på ett afrikanskt språk
https://xh.wikipedia.org/wiki/Ukukhululeka

 
Ingen bild

inga johansson

Söndag 24 nov 11:55

Libero la lumon portas
En hälsning från Katalonien aug 19
https://www.youtube.com/watch?v=lKxK5HOB_Jk

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 16:50


(Brev till Svenska Dagbladet 3/12 2019)   Hej,   som prenumerant sedan mer än 30 år blev jag verkligt överraskad av att upptäcka, att den flerordiga tonade meningen är på engelska i korsord 5732, 3 dec-2019 -  ”they have got the same lo...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 13 dec 08:00

Sedan 2014 har Språkförsvaret varje år delat ut två priser.   Det ena priset, ”Årets anglofån”, är ett negativpris. Det är meningen att mottagaren ska skämmas över detta pris. Det bör framför allt ges till myndigheter, företag och org...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 19:53

(Från Expressens ingress)   ”Det är inte bara de religiösa friskolorna som har blivit en giftcocktail för samhället. De engelska friskolorna försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Skattefinansierade IES etablerar sig nu i kom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 12 dec 13:27

(Texten är ett utdrag från ”Språklagen och medborgaren – en undersökning av medborgarmejl” (Rapporter från Språkrådet 10) av Jennie Spetz)   Nationell lagstiftning om språk innehåller vanligt­vis bestämmelser om språkliga rättig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 11 dec 15:00


  Wikipedia berättar:   ”Holly Lapsley Fletcher föddes den 7 augusti 1996 i York, norra England. Hennes andranamn ’Lapsley’ är hennes mors flicknamn. Hennes skotska släktband med Skandinavien och det estetiska utseendet var e...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se