Direktlänk till inlägg 21 november 2019

Nominering till Årets anglofån

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 november 2019 11:58

(Brev till Språkförsvaret)


Hej 


Jag vill nominera blöjtillverkaren Libero som ägs av det svenska företaget SCA till Årets anglofån. På blöjpaketen, som saluförs till svenska konsumenter, finns inte ett enda ord på svenska. Inte ett enda. Den engelska texten är dessutom ganska avancerad för den som inte är duktig på engelska. Att de anger vikt i kilo och inte i pound är förvånande.


 

Jag anser att paketen är en förolämpning mot svenska föräldrar som tids nog ska lära sina barn det svenska språket men det duger inte! Svenska är inte fint nog. Är det meningen att vi ska säga till barnen att det är dags att byta daiper? 


Jag blir så upprörd!


Med vänlig hälsning,

Charlotte Unander-Scharin


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Susanne L-A

21 november 2019 18:53

Att Libero inte har text på svenska är inte bara "anglofånigt" det är dessutom ett brott mot konsumentköplagen, läs mer här: https://www.hallakonsument.se/klaga-angra-eller-anmala/dina-rattigheter-som-konsument/bruksanvisning

Enda undantaget från regeln om svenska (eller symboler) är om varorna är ämnade för en begränsad kundkrets med specialkunskaper, t ex avancerad elektroniska apparater, och dit kan knappast blöjor räknas.

Jag tycker att Libero borde få kännedom om detta. Själv har jag tre gånger råkat ut för att beställa varor från en och samma firma där svensk bruksanvisning saknades. Jag påtalade detta varje gång, och det visade sig att det visst fanns bruksanvisningar på svenska, men importören hade helt enkelt struntat i att stoppa ner dem i förpackningarna. Och så länge ingen klagar så finns det ju ingen anledning för dem att bättra sig.
Hälsningar
Susanne L-A

 
Ingen bild

Också språkförsvarare

22 november 2019 09:56

Ett "hett" tips:

Anmäl Libero, förslagsvis till Diskrimineringsombudsmannen.

Om tillräcklig många agerar på detta sätt, så kan inte Libero fortsätta att negligera att ge information på svenska.

En skrivelse med många undertecknara kan vara riktigt effektiv.

 
Ingen bild

Susanne L-A

22 november 2019 21:04

Om Libero ska anmälas är det snarare till KO, konsumentombudsmannen, i så fall, eftersom de bryter mot konsumentköplagen.

 
Ingen bild

inga johansson

22 november 2019 21:24

Varför heter firman som tillverkar blöjor - Libero ?
De kunde, om de visste det, valt ett namn på ett afrikanskt språk
https://xh.wikipedia.org/wiki/Ukukhululeka

 
Ingen bild

inga johansson

24 november 2019 11:55

Libero la lumon portas
En hälsning från Katalonien aug 19
https://www.youtube.com/watch?v=lKxK5HOB_Jk

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 20 feb 12:38


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 19 feb 11:41

Göran Lund skriver på Språkförsvarets vänner idag:   ”SVT-nyheterna i morse, angående tillfälligt minskad import från Kina (skönt att slippa mer skit från Wish, tycker jag): -’Vad skulle kunna vara ett worst case scenario?’ ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 18 feb 16:27

Maria Ludvigsson skriver i dagens SvD:   "Sverige som land, Sverige som hem eller Sverige som en mental gemenskap klarar sig utan ett eget flygbolag. Även utan en gemensamt antagen och fastslagen definition av vad som är svenskt och inte. Men uta...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 17 feb 19:48


The Language Nerds skriver på sin webbplats:   ”Den tid det tar att lära sig ett språk är något som alla studerande tar hänsyn till innan de beslutar sig för att lära sig ett visst språk. För att hjälpa dig att fatta ett tidseffektivt beslu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 16 feb 21:16

Karin Pihl skriver i Göteborgs-Posten:   ”Den där SAS-reklamen, som hävdar att skandinaver inte har någon kultur, var ju fånig. Varför skulle alla andra länder och regioner ha en kultur men inte vi? Så unika är vi trots allt inte. Men rekla...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se