Direktlänk till inlägg 3 november 2019

Är vi på väg mot en förbarnsling på bred front?

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 november 2019 08:00

En konsekvens av språkförfallet är ju också att förmågan att kunna läsa och förstå svensk klassisk kulturbärande litteratur försämras. Hur ska man kunna förstå författare som Strindberg, Harry Martinson, Selma Lagerlöf och många andra om man inte har ett ordförråd som gör läsningen begriplig? Då hjälper det föga att man känner till ett otal svengelska ord och uttryck, typ! Man blir helt enkelt fattigare och mer smalspårig, typ! Ja, man förlorar sitt intellektuella ammunitionsförråd, typ. Men har de aldrig ägt en språklig rikedom uppfattar de sig nog inte som fattiga. De kan säkert mycket som vi gamla språkvurmare inte känner till, typ.


Att ha ett hyfsat ordförråd och rimlig känsla för grammatik, stavning  och syntax underlättar givetvis skrivning men också inlärning av främmande språk – i varje fall om man siktar på fullgod inlärning, typ. På så sätt sprider sig den andliga fattigdomen alltmer. Vi som håller emot är i minoritet. Kommer en ny klassindelning, förfärlig vore den, att skapas av de låga undervisningskraven, de bristfälliga skolresultaten och de flacka umgängesformerna – mellan de som kan och vet och förstår och de som inte kan, inte vet och inte förstår, och i värsta fall, de som inte vill kunna, inte vill veta eller inte vill förstå. Jag anar redan sådana böjelser. Beskådar vi ett nytt fenomen: en förbarnsling på bred front; vuxna som talar som barn, skriver som barn, har kunskaper som barn, tänker som barn, klär sig som barn, äter som barn, roar sig som barn, uppför sig som barn och njuter av att låtsas vara barn, typ?


Jag gillar sannerligen barn och barnbarn, inklusive mina egna, men när jag för mycket länge sedan avancerade från barnstadiet till vuxenstadiet bestämde jag mig för att förbli vuxen livet ut. Freud hade ju bärande synpunkter på psyksjuka vuxna människors regression till olika stadier i den tidiga barndomen. Språkförfallet verkar vara ett slags regression till tidigare levnadsår utan Strindberg, Martinson, Lagerlöf och de andra stora, utan mycket av ordförråd, grammatik, stavning och syntax – och sann kulturupplevelse. Freud hade ju ett botemedel för åkomman: kontrollerad meditation på terapisoffan för orientering tillbaka till de där tidigare (orala, anala…) faserna, tvångsförståelse för dem och försök till utplåning av minnena av dem.


Det må vara långsökt, men nog anar jag en infantilisering av vuxenspråket tillbaka till något mycket mer primitivt. Med infantiliseringens lätthet för påverkan i blodet är det lätt att smittas av den svengelska invasionen i Sverige och ett lättpåverkat folk springer ju gärna i flock även då flocken springer åt fel håll.


Nu har jag väl svurit i kyrkan, katedralen, moskén, synagogan och det buddhistiska templet, och några läsare känner sig kanske träffade, typ.


Vi är många, men vi behöver bli flera, många flera. Hur ska vi lyckas med det, typ?


Lars N


Mångårig och flerspråkig FN-svensk i Världen, sedan några år återkommen till Sverige, ett tämligen annorlunda Sverige från tidigt 80-tal, typ.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



 
 
Ingen bild

Jonas B

3 november 2019 15:19

Tja, det här nog en av dom sämre satirinläggen som ska försöka sej på att skriva "uselt folkligt" som jag läst på länge. Om det nu var det du försökte med d.v.s Det fanns inte nog med anglicismer, till att börja med, dessutom, det att slänga in ett ord lite här och var för att låta talspråklig och för att härma dålig skrift är bara tråkigt och allt för uppenbart tydligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards