Direktlänk till inlägg 3 november 2019

Är vi på väg mot en förbarnsling på bred front?

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 3 nov 08:00

En konsekvens av språkförfallet är ju också att förmågan att kunna läsa och förstå svensk klassisk kulturbärande litteratur försämras. Hur ska man kunna förstå författare som Strindberg, Harry Martinson, Selma Lagerlöf och många andra om man inte har ett ordförråd som gör läsningen begriplig? Då hjälper det föga att man känner till ett otal svengelska ord och uttryck, typ! Man blir helt enkelt fattigare och mer smalspårig, typ! Ja, man förlorar sitt intellektuella ammunitionsförråd, typ. Men har de aldrig ägt en språklig rikedom uppfattar de sig nog inte som fattiga. De kan säkert mycket som vi gamla språkvurmare inte känner till, typ.


Att ha ett hyfsat ordförråd och rimlig känsla för grammatik, stavning  och syntax underlättar givetvis skrivning men också inlärning av främmande språk – i varje fall om man siktar på fullgod inlärning, typ. På så sätt sprider sig den andliga fattigdomen alltmer. Vi som håller emot är i minoritet. Kommer en ny klassindelning, förfärlig vore den, att skapas av de låga undervisningskraven, de bristfälliga skolresultaten och de flacka umgängesformerna – mellan de som kan och vet och förstår och de som inte kan, inte vet och inte förstår, och i värsta fall, de som inte vill kunna, inte vill veta eller inte vill förstå. Jag anar redan sådana böjelser. Beskådar vi ett nytt fenomen: en förbarnsling på bred front; vuxna som talar som barn, skriver som barn, har kunskaper som barn, tänker som barn, klär sig som barn, äter som barn, roar sig som barn, uppför sig som barn och njuter av att låtsas vara barn, typ?


Jag gillar sannerligen barn och barnbarn, inklusive mina egna, men när jag för mycket länge sedan avancerade från barnstadiet till vuxenstadiet bestämde jag mig för att förbli vuxen livet ut. Freud hade ju bärande synpunkter på psyksjuka vuxna människors regression till olika stadier i den tidiga barndomen. Språkförfallet verkar vara ett slags regression till tidigare levnadsår utan Strindberg, Martinson, Lagerlöf och de andra stora, utan mycket av ordförråd, grammatik, stavning och syntax – och sann kulturupplevelse. Freud hade ju ett botemedel för åkomman: kontrollerad meditation på terapisoffan för orientering tillbaka till de där tidigare (orala, anala…) faserna, tvångsförståelse för dem och försök till utplåning av minnena av dem.


Det må vara långsökt, men nog anar jag en infantilisering av vuxenspråket tillbaka till något mycket mer primitivt. Med infantiliseringens lätthet för påverkan i blodet är det lätt att smittas av den svengelska invasionen i Sverige och ett lättpåverkat folk springer ju gärna i flock även då flocken springer åt fel håll.


Nu har jag väl svurit i kyrkan, katedralen, moskén, synagogan och det buddhistiska templet, och några läsare känner sig kanske träffade, typ.


Vi är många, men vi behöver bli flera, många flera. Hur ska vi lyckas med det, typ?


Lars N


Mångårig och flerspråkig FN-svensk i Världen, sedan några år återkommen till Sverige, ett tämligen annorlunda Sverige från tidigt 80-tal, typ.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Jonas B

Söndag 3 nov 15:19

Tja, det här nog en av dom sämre satirinläggen som ska försöka sej på att skriva "uselt folkligt" som jag läst på länge. Om det nu var det du försökte med d.v.s Det fanns inte nog med anglicismer, till att börja med, dessutom, det att slänga in ett ord lite här och var för att låta talspråklig och för att härma dålig skrift är bara tråkigt och allt för uppenbart tydligt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 nov 12:14


Hej!   Hittade en affisch på en busshållplats här i Limhamn. Den är på engelska. Kan det vara för att ingen skall förstå den eller är det för att man talar svenska i Limhamn?       Bortkastade pengar och otrolig nonchalans.Tror annonsör...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 nov 08:00


    Såväl namnet som informationen på förpackningen är ju delvis på svenska - och finska.   "Skärpning!"   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 13 nov 08:00

Språkförsvaret anordnade igår ett offentligt möte i Umeå. I samband med mötet intervjuades två företrädare för Språkförsvaret i P4 Västerbotten. Enligt P4 Västerbottens introduktion :   ”Språkförsvaret gästar P4 Västerbotten och berättar va...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 12 nov 15:47


    ...och vips så hamnade engelskan helt plötsligt överst på en SVENSK produkt och som bevisligen säljs på/i ett flertal marknader/språkområden (informationstexterna på paketets baksida).   Visa lite språklig stolthet och behåll svenskan öv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 12 nov 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

121 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se