Direktlänk till inlägg 23 oktober 2019

Öppet brev: Borde inte Stockholms namnberedning följa Språkrådets svenska skrivregler?

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 okt 08:00

Stadsbyggnadsnämndens namnberedning                                  22/10 2019

Stadsbyggnadskontoret

Box 8314
104 20 Stockholm

 

Stockholms kommunfullmäktige

105 35 Stockholm

 

Borde inte Stockholms namnberedning följa Språkrådets svenska skrivregler?

 

 Språkförsvaret har uppmärksammats på att Stockholms namnberedning inte tillämpar Språkrådets svenska skrivregler för stavning av gatunamn, närmare bestämt att liten inledningsbokstav ska användas på ord som "gata", "väg" och "backe".


Frågan kom upp när en adress till ett mötesrum på Malvinas väg skulle anges på en webbsida tillhörande Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Ansvarig kommunikatör på KTH skickade då en fråga till namnberedningen om stavningen, om det skulle vara Malvinas Väg (som gatuskylten säger) eller Malvinas väg (som skrivreglerna säger).I sitt svar till KTH vidhöll namnberedningen skrivsättet med ”Malvinas Väg” och hänvisade till en skrivelse från 1932. Men borde inte Språkrådets svenska skrivregler gälla?


I Myndigheternas skrivregler avsnitt 5.2.1 står "Statlig och kommunalverksamhet ska enligt kulturminneslagen (1988:950) följa s.k god ortnamnssed. Det innebär t.ex att gatunamn och andra lokala ortnamn ska följa vedertagna stavningsregler och skrivregler."  Det tycks alltså som om Stockholms namnberedning inte följer kulturminneslagen. Se även Ortnamnsrådets ”Ortnamn och namnvård” – avsnitt 10.2.2 behandlar flerordiga namn.


Vi anser att Stockholms stad och Stockholms namnberedning borde följa Språkrådets svenska skrivregler. Skrivsättet påminner alltför mycket om nutida anglosaxiskt skrivsätt.


Språkförsvarets styrelse


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bengt L

Onsdag 23 okt 21:56

Tack för det välmotiverade ingripandet från Språkförsvarets sida!

Jag skulle önska att någon ville påtala det tråkiga bruket att på skyltar tillgripa förkortningar av gatunamn: Storg., N. Bang., Skolgr., Värtav., Linnépl., Kungsportsav. etc. Häromdagen tyckte jag mig uppfatta en förkortn. esp. av esplanaden (på en skylt i Hudiksvall). Varför sådana förkortningar som gör namn svårbegripliga för den som inte till fullo behärskar svenska? Jag blir glad när jag ser tydliga skyltar med fullständiga namn, t.o.m avstavade namn (på två rader) om namnet är långt. Dessutom bör man undvika siffror i själva namnet som gör det svåruttalat för den som inte kan språket; det gäller både romerska och arabiska siffror, som förekommer i kunganamn resp. datum för berömda händelser (Karl XII:s torg; 14 juligatan - det senare kanske inget vanligt sätt att namnge gator i Sverige, men det skulle kunna dyka upp).


 
Ingen bild

Susanne G.

Onsdag 23 okt 21:59

Hej,
bäst vore det väl en enhetlig stavning för alla gatunamnen i hela Sverige. Versal eller gemen – vilket kräver mindre kostsam förändring/rättelse av t ex gatuskyltarna?

Spontant tycker jag att Nybergs väg känns bättre än Nybergs Väg.

 
Ingen bild

Jesper H.

Onsdag 23 okt 22:03

Hej!

Jag vet inte om det är rätt väg att gå, men jag har reagerat på samma sak i Göteborg och skulle uppskatta en motsvarande skrivelse.

Jag hoppas också att ni kan agera i frågan kring det irriterande bruket av "public service" som till och med Kulturdepartementet svänger sig med.


 
Ingen bild

inga johansson

Torsdag 24 okt 21:22

"tyckte jag mig uppfatta en förkortn. esp. av esplanaden "

eller kanske esperanto, som trumpeten i Usono twittrar

 
Ingen bild

Kristian Rosengren

Fredag 25 okt 11:45

Hej,

Vi fick idag er skrivelse ”Borde inte Stockholms namnberedning följa Språkrådets svenska skrivregler?” per post. Jag noterar att namnberedningens ordförande Staffan Nyström har besvarat den via e-post den 23 oktober. Namnberedningen planerar att ta upp frågan för diskussion vid ett kommande sammanträde och återkommer därefter med ytterligare besked.

Med vänlig hälsning,
Kristian Rosengren
Lantmätare
Stadsbyggnadskontoret, stadsmätningsavdelningen

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 nov 12:14


Hej!   Hittade en affisch på en busshållplats här i Limhamn. Den är på engelska. Kan det vara för att ingen skall förstå den eller är det för att man talar svenska i Limhamn?       Bortkastade pengar och otrolig nonchalans.Tror annonsör...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 14 nov 08:00


    Såväl namnet som informationen på förpackningen är ju delvis på svenska - och finska.   "Skärpning!"   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 13 nov 08:00

Språkförsvaret anordnade igår ett offentligt möte i Umeå. I samband med mötet intervjuades två företrädare för Språkförsvaret i P4 Västerbotten. Enligt P4 Västerbottens introduktion :   ”Språkförsvaret gästar P4 Västerbotten och berättar va...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 12 nov 15:47


    ...och vips så hamnade engelskan helt plötsligt överst på en SVENSK produkt och som bevisligen säljs på/i ett flertal marknader/språkområden (informationstexterna på paketets baksida).   Visa lite språklig stolthet och behåll svenskan öv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 12 nov 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

121 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se