Direktlänk till inlägg 2 oktober 2019

Gotlänningar lärde om älvdalskans framgångar

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 oktober 2019 08:00

Förra veckan besökte en delegation på sex personer från Gutamålsgillet på Gotland Älvdalen. Under några intensiva dagar här fick man se lite av det enorma arbete som föreningen Ulum Dalska lägger ned på att försöka rädda älvdalska språket från utrotning.Bland annat fick man veta allt om det stora projektet Wilum og Bellum, som bekostas av statliga Arvsfonden, om föreningen Ulum Dalska och mycket av vad som hänt sedan föreningen bildades 1984.


Första anhalten var Rots skola, där två dalskande elever blev utsatta för mängder av frågor från de långväga och vetgiriga besökarna.


 

Bild: Ett besök på Hedbodarnas fäbodar hanns också med. Ulla Schytt berättar för besökarna.


De språkintresserade besökarna fick också träffa förre kommunalrådet Peter Egardt och nuvarande kommunalrådet Kjell Tenn, som båda försäkrade att de kommer att göra allt som står i deras makt för att hjälpa älvdalskan att överleva.  Peter Egardt berättade att projektet inte kostar kommunen ett öre.

- Vi får faktiskt betalt för de som jobbar inom projektet.

Han sa också:

- Det är nu vi har chansen. Om tio-tjugo år är det för sent, det måste vi inse.


Kjell Tenn lovade att han ska ”kämpa allt jag kan för att rädda älvdalskan. På den avslutande middagen på pensionat Tre Björnar sa Tommy Wahlgren:  

- Språket är inte bara ett språk, det är ett otroligt viktigt kulturarv och det har ni visat.

- Ulum Dalskas arbete med skolan och ungdomarna är verkligen inspirerande liksom kontakten med politiken i kommunen där uppställningen verkar vara total och hängiven, sa ordföranden i Gutamålsgillet, Tommy Wahlgren.


 

Bild: Tommy Wahlgren, ordförande i Gutamålsgillet, visade lite av det myckna som görs på Gotland för att rädda gutamålet. 

 

Och besökarna blev inspirerade för att jobba vidare med att rädda gutamålet, som talas på Gotland.

- Jag har ibland fått frågan varför man ska bevara gutamålet. Då brukar jag svara: Varför ska man bevara Visby ringmur?

Besökarna bjöds också på musik och sång -på älvdalska- av Älvdalens spelmanslag och Ulum Dalskas nye kassör Karin Graaf.

En rundtur i nya skolan och ”turistande” på porfyrmuseet och Hedbodarnas fäbodar hann man också med.


Text och foto:

Björn Rehnström


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 maj 08:00

(Denna text har publicerats tidigare, men kan fungera som en påminnelse till de svenska kandidaterna i det kommande valet till EU-parlamentet. Vilket språk tänker de tala i EU-parlamentet, svenska eller engelska? Man måste komma ihåg att intresserade...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 maj 08:00

Kunskapen om att det unika älvdalska språket finns och inte erkänns av den svenska staten sprider sig med raketfart över världen.   Nyligen inbjöds föreningen Ulum Dalska, som kämpar för detta avancerade och vackra språkets överlevnad av universi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 12:00

Växjö kommun har smyckat omgivningarna runt Växjösjön mitt i staden med fina konstverk, vilket är lovvärt. Om konstverket ”Pissed Elin” står följande att läsa på en sten bredvid:   ”Pissed Elin är konstnären Sara Möllers tolknin...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 maj 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Anna-Lena Löfgren - Pröva dina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sagan om humlan   Det är tidigt på morgonen. Solen har ställt sitt tält i en skogsbacke, och du går dit. Ser du våren, s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 maj 11:42


      (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards