Direktlänk till inlägg 26 september 2019

Suecia antiqua et hodierna

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 september 2019 19:28

Det har försports att Skolverket i Sverige avser att rensa ut avsnittet om antiken ur historieämnet i skolan. Det är väl utmärkt! Inte ska väl det uppväxande släktet behöva belastas med så onödiga kunskaper om något som är helt irrelevant i ett modernt samhälle!


Många andra skolämnen borde också renodlas. Matematiken exempelvis. För närvarande lärs aritmetik ut som en sorts plattform för den vidare undervisningen i matematik. Det vore onekligen resursbesparande om Skolverket i stället ginge in för att låta eleverna förslagsvis introduceras till infinitesimalkalkylen direkt vid skolstarten, och gå vidare därifrån. Det skulle innebära en stor tidsbesparing och effektivisering av studierna och utgöra en avsevärd fördel när högre utbildning påbörjas.


Vidare skulle man kunna tänka sig att undervisningen i den svenska skolan i svenska – och svenska – ersattes med undervisning på engelska. Det vet ju alla att ordförrådet och uttrycksmöjligheterna i engelskan är avsevärt större än i svenskan. För att kunna verka i en globaliserad värld måste det vara rätt väg att gå!


-cj


P.S Har just fått reda på att omställningen till undervisning på engelska i den svenska skolan faktiskt är i full gång. Allt till det bästa!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Mats Alvesson skriver i en artikel i dagens Göteborgs-Posten, som egentligen handlar om kunskapsläget bland högskolestuderande, apropå språkförmågan:   ”En mängd lärare från flera olika universitet har vittnat om att många studenter i human...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 17:16

… eller en smäll på käften! I mer än 60 år har jag med växlande behållning lyssnat på programmet Sommar. Namnet får anses vara inarbetat. Men vad hör jag i dagens program? Kl. 13 sänds "Sommar talk-show"! Vad är det för sakramentskade dumheter...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!   Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturlig...

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se