Direktlänk till inlägg 23 augusti 2019

Vad är det för fel på regnbågen?

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 augusti 2019 12:38

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn. För "säkerhets skull" lite insprängd engelska (The Rainbow) bland benämningen Tellusbarn. Det här är ju VIKTIGA saker och då kan man inte endast  begagna sig av det "lokala språket". Eller?


Ärligt talat: En svensk förskola - med ett engelskt namn... Skärpning! Tro mig! Skolan kommer att gå bra även med ett svenskt namn.


Också språkförsvarare 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS
 
Ingen bild

Christina Johansson

25 augusti 2019 09:13

Förr skulle en förskola ha döpts till ”Tomtebobarnen” eller något liknande. Det svenska ordet ”Regnbågen” skulle kanske ha funnits med för att stimulera fantasin: där den färggranna regnbågen går ner finns det en skatt gömd. I dessa globaliseringstider döps i stället en förskola till ”Tellusbarn”, dvs. barn på planeten Tellus/jorden. Kolonialiseringsspråket engelska finns insprängt genom ”The Rainbow”, trots att svenska är det officiella språket i Sverige. Regnbågens färger symboliserar numera det globala, mångkulturella och mångfasetterade samhället. Min åsikt är att små barn behöver leva i den lilla, trygga världen. Tids nog möter de den stora, otrygga världen.

 
Ingen bild

inga johansson

25 augusti 2019 18:56

En förskola ska inte uppkallas efter en amerikansk sångartist, som verkligen heter
Rainbow. Denne Randy Rainbow har dock fattat en av de 16 reglerna i esperantos
grammatik, att substantiv slutar på -o
https://www.youtube.com/watch?v=LTosB6V_V24

 
Ingen bild

Per-Owe

25 augusti 2019 20:41

Kloka ord Christina, kloka ord... i synnerhet den avslutande meningen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se