Direktlänk till inlägg 6 augusti 2019

Att sätta JÖKen som barnskötare

Den utbildningspolitiska talespersonen från ett av partierna i Januariöverenskommelsen har skrivit ett debattinlägg i en av de större dagstidningarna. Vi saxar:
 
"Kommunaliseringen har påverkat skolan negativt, det gäller även läraryrkets status- men också att det råder så stora skillnader i villkor, kvalitet och ambition beroende på vart du bor i landet." skriver den utbildningspolitiska talespersonen.
 
Jamen va f-n, på engelska skiljer "du" ju inte på "var och "vart". Och engelskans obestämda pronomen är ju "du" (inte ens "en", numera). Innan ett så'nt här debattinlägg skickas ut borde det korras av partiledningen. Om det inte finns någon där som kan/vill/törs ta fram rödpennan borde det läggas ut på entreprenad.
 
-cj

 
 
Ingen bild

Sunt förnuft

Tisdag 6 aug 12:18

Hatten av, på pricken!

 
Ingen bild

Christina Johansson

Tisdag 6 aug 14:11

Det är surrealistiskt att en utbildningspolitisk talesperson från ett av partierna i JÖK inte vet när ”var” respektive ”vart” används. Upplysningsvis används ”var” vid befintlighet och ”vart” vid riktning. Exempel: ”Var är du?” och ”Vart är du på väg?” Bokstaven t i ”vart” kan man tänka på som en pil som far i väg någonstans. Den utbildningspolitiska talespersonen borde således ha skrivit ”beroende på var du bor i landet”.

 
Ingen bild

inga johansson

Tisdag 6 aug 23:39

Dom där JÖKarna kan nog inte esperanto.
Var är du? Kie vi estas?
Vart går du? Kien vi iras?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 11 dec 08:00

”Det svenska språket har stor betydelse för hur sången låter. David Lundblad har disputerat på en avhandling om svensk körklang som visar att särskilt vokalerna har stor betydelse.   David Lundblad är dirigent för Falu kammarkör och husdiri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 10 dec 08:00

 Det görs, oavsett partitillhörighet, knappt ett politiskt uttalande – eller skrivs en debattartikel  – nuförtiden, utan att vikten av att behärska svenska påtalas.   Ändå tillåter majoriteten av våra politiker i dagsläget att kolonia...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 9 dec 12:23


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 8 dec 16:10


  Ursprungligen publicerad i Dagens Nyheter den 4/12 och hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook.    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se