Direktlänk till inlägg 6 augusti 2019

Att sätta JÖKen som barnskötare

Den utbildningspolitiska talespersonen från ett av partierna i Januariöverenskommelsen har skrivit ett debattinlägg i en av de större dagstidningarna. Vi saxar:
 
"Kommunaliseringen har påverkat skolan negativt, det gäller även läraryrkets status- men också att det råder så stora skillnader i villkor, kvalitet och ambition beroende på vart du bor i landet." skriver den utbildningspolitiska talespersonen.
 
Jamen va f-n, på engelska skiljer "du" ju inte på "var och "vart". Och engelskans obestämda pronomen är ju "du" (inte ens "en", numera). Innan ett så'nt här debattinlägg skickas ut borde det korras av partiledningen. Om det inte finns någon där som kan/vill/törs ta fram rödpennan borde det läggas ut på entreprenad.
 
-cj

 
 
Ingen bild

Sunt förnuft

Tisdag 6 aug 12:18

Hatten av, på pricken!

 
Ingen bild

Christina Johansson

Tisdag 6 aug 14:11

Det är surrealistiskt att en utbildningspolitisk talesperson från ett av partierna i JÖK inte vet när ”var” respektive ”vart” används. Upplysningsvis används ”var” vid befintlighet och ”vart” vid riktning. Exempel: ”Var är du?” och ”Vart är du på väg?” Bokstaven t i ”vart” kan man tänka på som en pil som far i väg någonstans. Den utbildningspolitiska talespersonen borde således ha skrivit ”beroende på var du bor i landet”.

 
Ingen bild

inga johansson

Tisdag 6 aug 23:39

Dom där JÖKarna kan nog inte esperanto.
Var är du? Kie vi estas?
Vart går du? Kien vi iras?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 aug 08:00

När jag den 16 augusti 2019 gick nerför Peter Myndes backe vid Slussen på Södermalm fick jag se dessa tre engelska meningar skrivna med versaler mittemot Stockholms stadsmuseum:   ”FRANTZ IS BACK” ”THE TAILOR MAKES A COMEBACK&...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 aug 08:00

Man tror inte det, men galenskaperna tar inget slut. Nu gick en mor till domstol för att på juridisk väg få in sin dotter i en berömd gosskör i Berlin.   Berlins förvaltningsdomstol kom idag med sitt beslut: Rätten till konstens frihet går före a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 aug 08:00

Angående insändaren "Märkligt att skriva "battlet" av signaturen EL på Minidebatt (Språkbruk) i Helsingborgs Dagblad: På Min Mening den 24 juli anser signaturen EL att det är mycket märkligt av HD att skriva "battlet" i två artiklar om Kulla- och B...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 aug 15:30

(Texten är saxad från artikeln ”Friskolan betalar sämst löner – trots storvinster” i Skolvärlden den 15/8.)   "Förstelärare anställda inom Internationella engelska skolan är lägst avlönade bland de största friskolekoncernerna. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 aug 08:00


   Gant, som numera ägs av amerikaner men som har huvudkontor i Sverige, missar den bestämda artikeln "the" i "in end of August". Det låter lika dumt som "i slut av augusti"...   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se