Direktlänk till inlägg 6 augusti 2019

Lyssna till budskapet från Språkförsvaret!

Vi i Språkförsvaret brukar hålla reda på när Språkförsvaret omnämns i något sammanhang, men blogginlägget ”English Killing Swedish?”, som skrevs i januari 2017 av en ”engelsman i Sverige”, har vi missat:


“The article then goes on to mention Språkförsvaret” (‘Language Defence) who basically say that in Sweden many core areas — such as business, university, the media and adverts — it is English and not Swedish that is strongly represented and that this is seriously damaging Swedish: “Why is it that English spreads at the cost of Swedish?...We contend that the many different languages in the world have an intrinsic richness...it needs a grassroots movement to defend the Swedish language”….

 

So I hope Swedish policy makers and broadcasters listen to the general message of ‘Language Defence’ and make Swedish more visible. At the moment it feels as if some authorities and companies are treating Swedish as a second class language. And having listened to beautiful songs and read wonderful books in Swedish this particular Englishman wholeheartedly and fiercely contends that it most certainly is not.”


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

 
 
Ingen bild

Christina Johansson

Tisdag 6 aug 10:53

Tack för detta fina försvarstal för svenskan av en engelsman som uppskattar svenskan och som har förstått att engelskan är ett reellt hot mot Sveriges huvudspråk!

 
Ingen bild

Susanne L-A

Tisdag 6 aug 19:02

Länken till blogginlägget funkar tyvärr inte.

Nätverket Språkförsvaret

Tisdag 6 aug 23:01

Tack för påpekandet - nu borde den fungera!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 11 dec 08:00

”Det svenska språket har stor betydelse för hur sången låter. David Lundblad har disputerat på en avhandling om svensk körklang som visar att särskilt vokalerna har stor betydelse.   David Lundblad är dirigent för Falu kammarkör och husdiri...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 10 dec 08:00

 Det görs, oavsett partitillhörighet, knappt ett politiskt uttalande – eller skrivs en debattartikel  – nuförtiden, utan att vikten av att behärska svenska påtalas.   Ändå tillåter majoriteten av våra politiker i dagsläget att kolonia...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 9 dec 12:23


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 8 dec 16:10


  Ursprungligen publicerad i Dagens Nyheter den 4/12 och hämtad från Språkförsvarets vänner på Facebook.    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 7 dec 17:00

(Texten – lätt redigerad  – är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Språkrådet vid Isof presenterade igår resultatet av två olika undersökningar, båda med stark koppling till språklagen, som i år firar 10 år. ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
29
30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se