Direktlänk till inlägg 6 augusti 2019

Lyssna till budskapet från Språkförsvaret!

Vi i Språkförsvaret brukar hålla reda på när Språkförsvaret omnämns i något sammanhang, men blogginlägget ”English Killing Swedish?”, som skrevs i januari 2017 av en ”engelsman i Sverige”, har vi missat:


“The article then goes on to mention Språkförsvaret” (‘Language Defence) who basically say that in Sweden many core areas — such as business, university, the media and adverts — it is English and not Swedish that is strongly represented and that this is seriously damaging Swedish: “Why is it that English spreads at the cost of Swedish?...We contend that the many different languages in the world have an intrinsic richness...it needs a grassroots movement to defend the Swedish language”….

 

So I hope Swedish policy makers and broadcasters listen to the general message of ‘Language Defence’ and make Swedish more visible. At the moment it feels as if some authorities and companies are treating Swedish as a second class language. And having listened to beautiful songs and read wonderful books in Swedish this particular Englishman wholeheartedly and fiercely contends that it most certainly is not.”


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

 
 
Ingen bild

Christina Johansson

Tisdag 6 aug 10:53

Tack för detta fina försvarstal för svenskan av en engelsman som uppskattar svenskan och som har förstått att engelskan är ett reellt hot mot Sveriges huvudspråk!

 
Ingen bild

Susanne L-A

Tisdag 6 aug 19:02

Länken till blogginlägget funkar tyvärr inte.

Nätverket Språkförsvaret

Tisdag 6 aug 23:01

Tack för påpekandet - nu borde den fungera!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 aug 08:00

När jag den 16 augusti 2019 gick nerför Peter Myndes backe vid Slussen på Södermalm fick jag se dessa tre engelska meningar skrivna med versaler mittemot Stockholms stadsmuseum:   ”FRANTZ IS BACK” ”THE TAILOR MAKES A COMEBACK&...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 18 aug 08:00

Man tror inte det, men galenskaperna tar inget slut. Nu gick en mor till domstol för att på juridisk väg få in sin dotter i en berömd gosskör i Berlin.   Berlins förvaltningsdomstol kom idag med sitt beslut: Rätten till konstens frihet går före a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 17 aug 08:00

Angående insändaren "Märkligt att skriva "battlet" av signaturen EL på Minidebatt (Språkbruk) i Helsingborgs Dagblad: På Min Mening den 24 juli anser signaturen EL att det är mycket märkligt av HD att skriva "battlet" i två artiklar om Kulla- och B...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 aug 15:30

(Texten är saxad från artikeln ”Friskolan betalar sämst löner – trots storvinster” i Skolvärlden den 15/8.)   "Förstelärare anställda inom Internationella engelska skolan är lägst avlönade bland de största friskolekoncernerna. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 16 aug 08:00


   Gant, som numera ägs av amerikaner men som har huvudkontor i Sverige, missar den bestämda artikeln "the" i "in end of August". Det låter lika dumt som "i slut av augusti"...   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se