Direktlänk till inlägg 17 juli 2019

Språkdoktorand från Skottland - nu ska jag lära mig älvdalska

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 juli 2019 12:00

På fredagen dök en riktig språkkämpe från Skottland upp i Älvdalen och blev imponerad av Ulum Dalskas och älvdalingarnas kamp för sitt unika språk – älvdalskan.

- Tänk om det fanns lika stort intresse för gäliskan bland ungdomarna i Skottland, Irland, Wales, Manx eller Bretagne för sina språk, sa han. Och han hoppades på ett framtida samarbete med Älvdalen och Ulum Dalska.


 

Bild: Ulla Schytt visar upp det imponerande sällskapsspel som hon och flera i Ulum Dalska har gjort.


Fañch Bihan-Gallic är doktorand vid universitetet i Aberdeen i Skottland. Hans doktorsavhandling ligger inom ämnet sociolingvistik.


Han bor i Edinburgh men härstammar från Bretagne i Frankrike, där man pratar bretonska, ett erkänt minoritetsspråk. Gäliska talas i Skottland, på Irland, i Wales, på ön Man och i Bretagne, Wales och Cornwall pratar man brittaniska språk. Språken är sinsemellan ganska så olika, men tillhör samma språkfamilj och har ungefär samma problem i alla de länder som de talas:


- Det är de äldre som pratar gäliska och trots att det på många håll är obligatoriskt ämne i skolan så finns det inte så stort intresse bland de unga att tala sina språk i vardagen, berättade han då han på fredagen träffade Ulla Schytt, Ing-Marie Bergman och Emil Eriksson från föreningen Ulum Dalska.


 

Bild: Fañch Bihan-Gallic , som kommer från en kampgrupp som kämpar för gäliskans överlevnad som språk, besökte Älvdalen och blev mäkta imponerad. Här tillsammans med Ulla Schytt och Emil Eriksson i Ulum Dalska.


För att råda bot på detta och få barn och ungdomar att prata gäliska har Fañch Bihan-Gallic  engagerat sig i språkföreningen Misneachd som kämpar för just detta.


I Älvdalen fick Fañch information om Ulum Dalskas och älvdalingarnas långvariga kamp för att få det älvdalska språket att överleva.


Han blev mäkta imponerad av att antalet talare av älvdalska ökar bland de unga och att Ulum Dalska riktar in sitt arbete just mot barn och unga, särskilt mycket nu genom det stora projektet Willum og Bellum som påbörjades i år.


All den information som Fañch Bihan-Gallic fick under sitt korta älvdalsbesök ska nu redigeras och användas på den hemsida som organisationen Misneachd sköter.


 

Bild: De fina teckningarna med älvdalska texter som sitter inne på Coop Konsum i Älvdalen var en sak som imponerade på den besökande skotten.


Fañch Bihan-Gallic menade att de problem som både gäliskan och älvdalskan upplever inte bara är språkliga problem.


- Det är också ett socialt och ekonomiskt problem som hänger ihop med regeringarnas politik när det gäller glesbygd och storstäder, sa han bland annat.


Fañch Bihan-Gallic hoppades att det skulle kunna bli ett samarbete mellan hans organisation och Ulum Dalska i framtiden.


- Och nu ska jag lära mig älvdalska, avslutade han sitt besök med.


Text och foto: Björn Rehnström

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 feb 15:33


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 16:00

Gunnar Wetterberg, också känd från ”På spåret”, skriver i Expressen:   ”Sedan dess har den masspridda skrivkulturen blivit viktigare och viktigare, till en början med böcker, broschyrer och flygblad, från 1800-talets slut också ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 feb 11:29

Den förre tillförordnade skolchefen i Vallentuna, Jonas Hård, som var aktiv i det misslyckade försöket att få Internationella Engelska Skolan till Vallentuna, har fått en anställning som "principal" på  –  Internationella Engelska Skolan!   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 feb 11:54


  Ur dagens DN.   Edith Piaf var fransyska! Jag tror att hon bara hade haft en sak att säga om dessa anglofila men faktiskt även oförskämda svenskar: "Merde!"   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se