Direktlänk till inlägg 21 april 2019

Jan Berglin omnämner Språkförsvaret

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 april 12:32

I dagens Berglins i Svenska Dagbladet omnämner Jan Berglin Språkförsvaret i den första bildrutan. Han skriver:


”Domänförluster

’Svärd som fäktar mot övermakten…' Starka engelsktalande trupper har nått Thermopyle & Alingsås. Vad gör Språkförsvaret? Vad gör lektor Bladmyr?”


Allusionen till Thermopyle förstår jag. Det var där slaget stod mellan en numerärt underlägsen grekisk styrka, under ledning av den spartanske kungen Leonidas, och huvuddelen av den persiska invasionsarmén under ledning av storkonungen Xerxes I år 480 f.v.t.. Perserna lyckades dock kringränna den grekiska styrkan och besegrade först Leonidas hjälptrupper och sedan spartanerna. Spartanerna stupade till sista man men höll ut i tre dagar.


Men vad har Alingsås med saken att göra? Min första association går till Jonas Alströmer, som lanserade potatisen i Sverige. Den enda krigiska hänvisningen till Alingsås som jag har  hittat är slaget vid Brobacka 1566, men de danska och svenska styrkorna tycks ha varit tämligen jämnstarka, även om den danska styrkan tvingades till reträtt.


Jan Berglin kan vara lite kryptisk ibland. I samband med ett språkmöte på KTH för flera år sedan visades en förstorad version av samma bildrutor som finns på Språkförsvarets webbplats upp på en skärm, varvid en kvinnlig bänkgranne frågade mig vad Berglin menade med hänvisningen till flöjten kazoo i den andra bildrutan. Jag tror att jag lämnade ett helt tillfredsställande svar.


Naturligtvis kan man fråga Berglin vad han menar med allusionen till Alingsås, men då är det ingen sport längre.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Daniel Jacobson

Söndag 21 april 16:25


Jag tror inte man ska grunna alltför mycket i det där. Även Thermopyle är enbart vacker dikt i detta fall. Så som jag känner Berglin så är poängen det halsbrytande i jämförelserna. Det tycker jag är det skojiga med dessa totala kontraster att det egentligen inte finns någon särskild poäng och att det inte ens behöver vara en allusion till något.

Vad jag tänker på när jag hör Thermopyle stå tillsammans med Alingsås är sånger där New York står mot Tranås och Paris mot Hudiksvall. Jag kom även att tänka på en sång där Madrid, Bonn och Borås samt ytterligare några ställen nämns.

Avslutningsvis kan jag säga att jag av någon anledning tänker på kaféer och Karin Boye när Alingsås nämns.

 
Ingen bild

Daniel Jacobson

Söndag 21 april 16:29


Den där kazoo-grejen tycker jag mig känna igen. Var det inte att jämföra psalm med kazoo-ackompanjemang istället för kyrkorgel med modersmålstalad svenska jämfört med gemene svensks uttrycksförmåga på engelska?

Nätverket Språkförsvaret

Söndag 21 april 20:27

Jag förklarade för min kvinnliga bänkgranne att en kazoo-flöjt har ett begränsat register; så också den som använder ett andraspråk. Hon accepterade den förklaringen.

 
Ingen bild

Gustav Johansson

Tisdag 16 juli 19:27

Nej, Berglin anspelar på Hjalmar Gullbergs dikt Död amazon, skriven efter Karin Boyes död:

Svärd som fäktar mot övermakten,
du skall brytas och sönderslås !
Starka trupper ha enligt T.T
nått Thermopyle, Greklands lås
Fyrtioåriga Karin Boye
efterlyses från Alingsås.

Läs mer på: https://www.karinboye.se/verk/dikter/dikter/dod-amason.shtml

 
Ingen bild

Observatör

Tisdag 16 juli 19:41

Berglin omnämner dock Språkförsvaret direkt i citatet. Naturligtvis anspelar han också på Gullbergs dikt. Flera flugor i en smäll.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 nov 11:29

Hur ska svenskan kunna vara huvudspråk i Sverige när skolor med språkbyte som affärsidé tillåts att expandera kraftigt och bedriva verksamhet allt längre ner i åldrarna?   Deras lögner om tvåspråkighet är just - lögner! Visst! Svenskan används me...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 nov 12:00

Du som motsätter dig nuvarande utveckling, där svenskan tenderar att trängas undan och där engelskan tillåts att breda ut sig på ett rent kolonialt sätt. Dessa rader borde vara högintressanta för dig.   Likt i forna kolonier tillåter våra politik...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 nov 08:00

Ständigt aktuell, ej minst nu under diskussioner angående engelskans gradvisa ersättning av svenskt modersmål, är Werner Aspenströms lärodikt, ”Språket”, ur vilken följande är ett utdrag.   Av vem är du påverkad? Vem gav dig de första...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 nov 12:00


(Texten är hämtad från Adlibris presentation)     Hur låter skånska? Varför låter göteborgare goa och glada? Varför finns det över huvud taget dialekter? Och varför säger man i vissa delar av Sverige ett apelsin, när det borde heta en apelsin....

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 nov 08:00

Hej, intressant med inblick i andra länder. En av mina vänner från EU-landet Slovenien var just i Sverige på besök. Vi talade om det engelska inflytandet i det svenska offentliga rummet och han berättade följande: I Slovenien slår man vakt om det egn...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

121 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se