Direktlänk till inlägg 29 mars 2019

Råd för att ”avanglisera” min svenska

Hej!


Josh heter jag och jag skriver till er för att söka råd (ber om ursäkt om ni inte svarar på sånt här). Jag växte upp tvåspråkig, med engelska och svenska, men trots att jag har bott i Sverige för en mycket längre tid än vad jag har i England så är min engelska betydligt starkare. Speciellt skriftmässigt. Det har väl att göra med att jag gick på engelsktalande skola i Sverige och fick därmed aldrig någon formell utbildning på språket. Det sorger mig att säga att jag tyckte inte ens om att prata svenska när jag var yngre (dels för att jag inte kände mig särskilt stark på språket men också, sorgset nog, för att jag hade internaliserat idén om att engelska skulle vara ett mer ”värdefullt”språk).


Det var inte förens fyra år sedan som jag insåg hur fantastiskt det svenska språket faktiskt är, och hur synd det är att det har blivit så ofattbart angliserat. Sedan dess så har jag pratat så mycket svenska som jag kan när jag är hemma (jag bor dessvärre utomlands) och läser även en hel del (Tomas Tranströmer var den som fick mig att upptäcka svenskan), men jag tycker fortfarande att min skriftliga svenska är urusel. Allt som jag skriver känns liksom stelt och jag kan tydligt se att mitt sätt att skriva på är baserad på engelskan (jag vet inte vad exakt det är som jag gör för mistag men fel känns det i alla fall). Då undrar jag om ni har några råd till mig för att förbättra min skriftliga svenska och förminska engelskans inflytande på min brukning av svenska? Mitt ordförråd tycker jag inte att det är något större fel på men jag får liksom inte till det att flyta.


Tack för ert eventuella svar!


Vänliga hälsningar,

Josh


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bengt

29 mars 2019 16:52

Jag tror det enda sättet att lära sig skriva ett språk bra är att läsa språket. Så lärde jag mig skriva engelska. Så läs svenska böcker, tidningar etc, som du tycker är roliga, spännande eller intressanta. Det behöver inte vara "bra" böcker av berömda författare.
Hälsningar från Bengt i USA.

 
Ingen bild

Christina

29 mars 2019 17:05

Hej Josh!

Läs mycket böcker, såväl skönlitteratur (framför allt romaner och poesi) som faktaböcker på svenska! Läs tidningar och tidskrifter på svenska! Lyssna på svenska ljudböcker och poddar! Lyssna på svenskspråkig musik! Se på svenska filmer! Ladda ner apparna SAOB och SAOL och gärna en app med synonymer på svenska! Ja, det var några tips...

 
Ingen bild

Svenska

29 mars 2019 19:37

Att läsa böcker och tidningar på svenska är bra, men även att skriva ner några rader själv på svenska varje dag och låta någon svenskspråkig person läsa och rätta eventuella språkfel.

 
Ingen bild

Annika

30 mars 2019 08:54

Kanske har jag fel men jag lutar åt att Josh är ett troll.

 
Ingen bild

Observatör

30 mars 2019 19:17

Annika,

kanske är Josh ett troll, kanske inte. Han hade i varje fall en gmail-adress. Frågorna är inte orimliga.

 
Ingen bild

Annika

30 mars 2019 21:51

Vara hur det vill om Josh är ett troll eller ej men att ha en e-postadress säger inget om huruvida en person med ett visst namn finns. Man kan ha hur många e-postadresser som helst bara man hittar en adress som ingen annan redan har.

 
Ingen bild

Margareta G.

30 mars 2019 23:03

Precis som jag försöker hålla min engelska lite levande! Läsa, läsa,läsa! Gärna några av de äldre, goda författarna, Selma Lagerlöf, Wilhelm Moberg där språket flyter utan krusiduller. Dessutom brevväxla med någon, som är villig att rätta språkfelen!
Helst med en person som har samma intressen som Du, så att det blir något utbyte av det hela. Lycka till!

 
Ingen bild

Observatör

30 mars 2019 23:12

Annika, det kommer förhoppningsvis att visa sig om han är ett troll eller inte. Om han är ett troll, måste i så fall motivet ha varit att provocera Språkförsvarets medlemmar och sympatisörer att gå i taket på något sätt. Men alla svar han hittills har fått, har tagit honom på allvar och varit seriösa. Om det är en allvarligt menad förfrågan, har vi fortfarande vunnit på att besvara honom - seriöst.

 
Leif Stålhammer

Leif Stålhammer

31 mars 2019 15:43

Att verkligen vilja lära sig ett språk frivilligt är väl alldeles utmärkt. Bra fråga: hur gör jag? Gott råd att läsa och samtala. Av goda författare vill jag framhålla August Strindberg, för mig den främste.

http://?

 
Ingen bild

Brita N.

31 mars 2019 17:21

Bäste Josh!

Så klokt och trevligt av dig att skriva till Språkförsvaret i syfte att få hjälp att förbättra din skrivna svenska.

Med de fina förutsättningar du har med dubbelspråkighet i uppväxten bör du verkligen ha alla möjligheter att förbättra och känna dig säkrare i behandlingen av det svenska språket. Jag hoppas du får flera svar på ditt "upprop", däribland kanske mer "professionella" än detta. Vad jag skulle kunna erbjuda dig är brevväxling per mail eller gammaldags "snigelpost", där du får tillfällen att skriva, jag kan rätta dig så pass mycket eller lite du vill och du kan fråga mig, varför jag uttrycker mig si eller så!

Själv är jag inte direkt språkutbildad men har - utöver gymnasieutbildning och studentexamen - som jurist haft språket (svenska) som mitt arbetsverktyg.

Hör gärna av dig, berätta om dig själv och kanske om den övriga respons du får via Språkförsvaret. Och hör jag inget från dig, önskar jag dig ändå all lycka till i ditt vällovliga initiativ.

Många vänliga hälsningar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards