Direktlänk till inlägg 5 mars 2019

Time to Act – the Importance of Learning German and French as a Foreign Language in Sweden

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 5 mars 20:29

“The Institut Français de Suède, the Goethe-Institut Schweden and the Representation of the European Commission in Sweden would like to invite you to a seminar focusing on the European language learning - especially French and German in Sweden.”


Institut Français de Suède, Goethe-Institutet och EU-kommissionens representation i Sverige inbjuder till ett seminarium den 14 mars i Stockholm – se presentation – om hur viktigt det är att lära sig tyska och franska som främmande språk i Sverige.


Men varför är presentationen och programmet på engelska? Skjuter inte arrangörerna sig själva i fötterna när svenska inte används som huvudspråk på seminariet? Det påminner om mötet i Engelska Parken i Uppsala härförleden.


Vilka vänder sig mötet egentligen till? Till dem som har engelska som modersmål, till dem som anser att det räcker med att kunna tala ett främmande språk, nämligen engelska i Sverige? Är det dessa som ska omvändas? Borde arrangörerna inte visa respekt för Sveriges huvudspråk, svenska, och i stället ordna tolkning för dem som inte talar eller förstår svenska på mötet? EU använder ju konferenstolkning i såväl Bryssel som Strassburg.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

AB

Tisdag 5 mars 21:02

Ekakt!

Om ni vill att vi ska ska lära oss fler europeiska språk, så visa oss för tusan respekt genom att informera oss om det på svenska. I synnerhet då ett möte ordnas på temat Sverige. Detta avslöjar dessutom tyvärr hur lågt i kurs svenskan står i Europa idag. En följd av taffliga svenska företrädare, från Ulf Dinkelspiel och framåt.

Rent av fräckt att hålla mötet på engelska.

 
Ingen bild

Sunt förnuft

Tisdag 5 mars 21:10

Ett tillägg:

För er som inte känner till det var det "pappskallen" Ulf Dinkelspiel som var huvudansvarig för Sveriges förhandlingar då vi ansökte om EU-medlemskap.

Han lät - som hittills ende företrädare förhandlingarna ske på engelska. Alla andra länder har förhandlat på sina respektive egna språk.

Det är just sådana här förrträdare som vi måste göra oss av med för svenskt vidkommande.

Goddag Yxskaft, "Uffe"!

 
Ingen bild

FMK

Onsdag 6 mars 07:40

Man faßt sich an den Kopf!

 
Ingen bild

Bengt Svensson

Onsdag 6 mars 07:55

Är det inte betydelsen av att kunna engelska, som det här mötet framhäver? Eller kommer tyskar, fransmän och danskar att bjuda publiken på sina egna språk?

 
Ingen bild

Lars Göran A

Onsdag 6 mars 12:08

Jag håller med Språkförsvaret om det märkliga i att seminariet, vad det verkar, kommer att genomföras på ett fjärde språk. Naturligtvis ska budskap som riktar sig till en svensk publik förmedlas på svenska språket. Om representanterna för de två utländska instituten skulle framföra sina budskap på respektive språk - med tolkning - vore det ganska adekvat, men på engelska!!?? Nej.

 
Ingen bild

Ulf P

Onsdag 6 mars 12:09

Jag delar verkligen Observatörs kritik över att man inte skriver på svenska.

 
Ingen bild

Gunnel J

Onsdag 6 mars 14:05

Jag delar verkligen OBSERVATÖRS inlägg och synpunkter

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 aug 17:13

I en ledarartikel i Expressen kommenterar Malin Siwe det märkliga förhållandet att eleverna i grundskolan kan använda rättstavningsprogram i samband med de nationella proven i svenska, men inte i engelska:   ”Denna udda skillnad i syn på rä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 12:38

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn. För "säkerhets skull" lite insprängd engelska (The Rainbow) bland benämningen Tellusbarn. Det här är ju VIKTIGA saker och då kan man inte endast  begagna sig av det "lokala språket". Eller? ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 11:42

En svensk studie, presenterad i en svenskspråkig medicinsk tidskrift. Detta i den annars så genomanglifierade forskningsvärlden.   Trevlig läsning!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 aug 12:22

Grönköpings veckoblads årsbok, som nyligen har lämnat tryckeriet, förtäljer bland annat:   ”Business square kommer Stora torget att omdöpas till, om ett förslag från kommunkontoret godtages av stadens styrande. Ytterligare namnförslag är Cu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 aug 15:10


  ...på nyttan av flerspråkighet inom yrkeslivet!   Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se