Direktlänk till inlägg 17 februari 2019

2019 - internationella året för världens ursprungsspråk

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 februari 2019 08:00

(Texten är hämtad från Förenta Nationernas regionala informationskontor (UNRIC) för Västeuropas webbplats)


 


30.1.2019 – Det finns nästan 7000 olika språk i världen. Av dem anses över 2600 vara hotade, och många av de hotade språken är ursprungsspråk som talas av världens olika ursprungsfolk.

Faktum är att 96 % av världens alla språk talas av endast 3 % av dess befolkning. År 2019 är det internationella året för ursprungsspråk, stöttat av UNESCO.

Samerna är det enda ursprungsfolket i den Europeiska Unionen. Allt som allt finns det mellan 75 000 till 10 000 samer i Finland, Norge, Sverige och Ryssland. Det finns 9 olika samiska språk, och det mest talade är nordsamiska med 20 000 – 25 000 talare.

Grönländska är det officiella språket för Grönlands befolkning på 60 000 invånare. Men Grönland är inte en del av EU även om det är en del av Danmark.

Det internationella årets mål är att fokusera global uppmärksamhet på de kritiska riskerna ursprungsspråken möter, samt deras betydelse för hållbar utveckling, medling, rättssamhälle och fredsarbete.

Ett språk är inte bara ett kommunikationsverktyg för utbildning och social integration, utan även en byggsten för människors unika identitet, kulturella historia, traditioner och minnen.

Det finns omkring 370 miljoner människor som hör till ett ursprungsfolk idag, och de står ofta på frontlinjen för skydd av sina naturområden. Deras språk representerar komplexa system av kunskap och kommunikation och bör erkännas som en del av hållbar utveckling och en värdefull resurs.

Ursprungsfolken isoleras alltför ofta både politiskt och socialt i de länder de lever i, ofta på grund av geografisk belägenhet men även på grund av politisk ovilja att erkänna deras separata historia, kultur och tradition.

En människas rätt att använda det språk hen föredrar är en förutsättning för tanke-, åsikts- och yttrandefrihet, samt en dörr till utbildning och information, arbete och inkluderande samhällen – alla en del av värden som stadgats i den Universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna som förra året fyllde 70 år.

Det internationella året för ursprungsspråk utlystes inte bara för att främja de folken som talar dessa språk, utan även för att sprida medvetenhet bland icke-usrprungsfolk om vikten de och deras språk spelar för världens rika kulturella diversitet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 3 april 12:28

(Texten är hämtad från Institutet för de inhemska språken)   Den nya versionen innehåller 110 000 uppslagsord, och arbetet med att föra över ordboken till Språkinstitutets egen server pågår.   Efter drygt ett halvt års arbete publicerar vi nu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 2 april 12:51

I dessa Coronavirustider finns det inte så mycket positivt och roligt att berätta eller rapportera. Trots allt hade jag personligen en positiv och kul upplevelse när jag häromkvällen kollade italiensk tv. Följer då och då italiensk tv via satellit....

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 1 april 17:06

I kölvattnet av coronapandemin har det lanserats ett nytt ord i Danmark:   ”Ordet antivaxist er opfundet af Carsten Bagge Laustsen og præsenteret på Facebook den 29. marts i år. Ordet er en forrygende hybrid af en sammensætning af et klassi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 15:16


       Så långt ifrån Waynes Coffees urvattnade, standardiserade och likriktade fikaställen som det går att komma. Att man dessutom kan lämna parlören hemma, gör det hela än bättre.   Heja på!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 mars 08:00


  "Blir alltid lika glad när det är ett svenskt namn på produkten, inte alls självklart i dessa dagar", skriver Ulrica Falk på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se