Direktlänk till inlägg 11 februari 2019

Därför borde fler lära sig tyska och franska i skolan

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 11 feb 08:00

(Kommentaren syftar på artikeln ”Därför borde fler lära sig tyska och franska i skolan” i Svenska Dagbladet den 1/3 2017)


Ja, sådan flerspråkighet är en nyckel till brett umgänge över gränser, för undvikande av missförstånd, kultur- och attitydförståelse och framför allt är det ett uppbyggligt komplement till den enkelspåriga och slentrianmässiga förälskelsen i engelskspråkiga uttryck. Vi blir helt enkelt rikare av att vara förstående européer. Ett par steg på vägen att bli det är att behärska åtminstone en del engelska, tyska och franska - och  varför inte också ryska. Dessa tre sistnämnda språk är större modersmålsspråk i Europa än engelska.


Ett talande exempel på beklämmande språkisolering är USA, där folk i allmänhet inbillar sig att de inte behöver kunna något annat språk än amerikansk engelska för att styra och ställa i Världen. De förstår inte hur språkfattiga de är. Eftersom de gärna vill spela första fiolen i Världen skulle de, om några, verkligen behöva kunna läsa, förstå och tala t ex franska, spanska och tyska - för att i dessa tider inte tala om kinesiska och ryska.


Lars N


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Annika

Måndag 11 feb 14:31

När jag läser ovanstående inlägg och den debattartikln i SvD som det finns en länk till undrar jag vilken målgrupp som författarna vänder sig till. Visst skulle det vara både trevligt och praktiskt att kunna tala flera språk än sitt modersmål och engelska men ska man satsa på att lära sig flera språk ordentligt vill det till att vederbörande är intresserad av språk och har fallenhet för att lära sig språk förutom hen ser det som en självklarhet att studera på universitetsnivå under ett antal år. Jag bedömer denna målgrupp rätt liten.

Alltför ofta ser jag alster skrivna på svenska av personer som är födda och uppvuxna i Sverige och som gått i svensk grundskola där det är uppenbart att skribenten inta kan svenska speciellt bra.

Uppmana gärna de som hör till målgruppen för för inlägget ovan och debattartikeln i SvD att lära sig flera språk än svenska och engelska men försök påverka skolan att se till att alla åtminstone lär sig svenska oavsett ursprung.

Själv kan jag amerikanska rätt bra men jag tycker inte om USA. Engelska kan jag betydligt sämre. Både engelska och amerikanska har många olika dialekter som kan var nog så svåra att förstå. Men om man kort och gott kallar alla dessa varianter för engelska måste man se detta språk frikopplat från vad man anser om USA, Storbritannien, Australien osv. Engelska har blivit ett språk som man kan förvänta sig att åtminstone kunna hanka sig fram med nästan överallt. Låt det förbli så oavsett hur många som har olika språk som modersmål.

 
Ingen bild

Rq

Tisdag 12 feb 19:03

En av nackdelarna med att bara koncentrera sig på ett främmande språk är att det kan bli en mycket stor påverkan från detta språk på svenskan. På sikt kan detta få förödande konsekvenser. Vi ser nästan dagligen hur svenska ord byts ut mot engelska, tät blir tight, lopp blir race osv.

 
Ingen bild

inga johansson

Onsdag 13 feb 13:14

Jag anser och kommer alltid att upprepa värdet av att ha ett modersmål och ett brodersmål. Detta brodersmål ska vara enkelt och logiskt och ge lust att lära ytterligare språk som t.ex tyska, spanska, franska eller ryska.

 
Hugh Curtis

Hugh Curtis

Torsdag 14 feb 21:01

Ni ska koma ihåg att Irländare bytt ut sitt modersmål iriska till engelska över nästan en generation. Numera finns absolut inga monogloter kvar på Irland (folk som enbart har iriska eller gaeliska som mådersmål).

http://hughcurtis.weebly.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 12:38

Nu startar Sveriges första förskola för särbegåvade barn. För "säkerhets skull" lite insprängd engelska (The Rainbow) bland benämningen Tellusbarn. Det här är ju VIKTIGA saker och då kan man inte endast  begagna sig av det "lokala språket". Eller? ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 aug 11:42

En svensk studie, presenterad i en svenskspråkig medicinsk tidskrift. Detta i den annars så genomanglifierade forskningsvärlden.   Trevlig läsning!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 aug 12:22

Grönköpings veckoblads årsbok, som nyligen har lämnat tryckeriet, förtäljer bland annat:   ”Business square kommer Stora torget att omdöpas till, om ett förslag från kommunkontoret godtages av stadens styrande. Ytterligare namnförslag är Cu...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 aug 15:10


  ...på nyttan av flerspråkighet inom yrkeslivet!   Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 aug 13:41


... svenskan!     "Helg" och inte "Weekend".   Två tummar upp!   Också språkförsvarare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se