Direktlänk till inlägg 23 januari 2019

Filmimportörerna gör det väldigt lätt för sig

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 januari 2019 21:15

Jag tittade just på DN:s bioannonser i dag, 23.1 Där hittar jag c:a 30 titlar på engelska och c:a 12 på svenska. När jag skriver "c:a" är det för att det ibland är svårt att avgöra vad som är svenska: vad är en grinch?, Sune vs Sune kunde ju hetat Sune mot Sune etc.. Majoriteten av de svenska tycks röra barnfilmer, som givetvis även de kan ha helt engelska titlar. Filmer på annat språk än engelska kan få svenska titlar, men ibland kan även de av obekant anledning få en engelsk titel, som t.ex den nu aktuella utmärkta japanska filmen Shoplifters.


Är det så att det på svenska inte finns begrepp som täcker Wife, Book, Bookshop, A star is born, Black klansmen, Cold war, First man, Girl, Sunset etc.?


Ibland kan det, medger jag, vara problematiskt. Vice t.ex., handlar om vicepresidenten Dick Cheney och inte om synd, men den kunde ha fått heta Vicepresidenten, det borde väl vara lika säljande. Skulle man gå på en film som hette Frun, makan eller hustrun? Men det är ju just vad det betyder på engelska, och det har tydligen inte hindrat filmen från framgång.


Den franska film, som på svenska fått den helt obegripliga titeln Beskyddarna och på engelska The Guardians, heter på franska Les Gardiennes, och handlar om (jag har själv inte sett den ännu) driftiga franska kvinnor som tar över skötseln av lantbruk etc. under första världskriget. Substantivet kommer ju av verbet garder, vars grundbetydelse är vakta, behålla. Kvinnorna säkrade gårdarnas fortbestånd och den kvarvarande familjens uppehälle i sina mäns frånvaro. Det finns inget vettigt ord på svenska som skulle täcka begreppet, men Beskyddarna leder ju i alla fall tankarna i fel riktning.


Sammanfattningsvis kan man nog i alla fall säga att filmimportörerna (som inte är så många) gör saken väldigt lätt för sig genom att behålla den engelska titlarna.


Hälsningar


Göran Tegnér

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 feb 08:00

(Svar på insändare av kommunalrådet Robin Holmberg (M) i NST 30/1 och Karin Stenholm i NST 10/1):   Det har uppstått en märklig kort debatt mellan kommunalrådet Robin Holmberg (M) och Karin Stenholm i NST/HD den 30/1 och 10/2.   Debatten hand...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 feb 11:35


Var med ett av barnen på hamburgerrestaurang i igår eftermiddag:    Denna gång bestämde jag mig för att vi skulle prova på den norrländska kedjan "Frasses" som sedan några år finns representerad centralt i stan, vid Odenplan.   Till min glädj...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:46

Fråga: Vilken hälsningsfras använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?   Hej Hej + förnamn Hej + förnamn + efternamn Bästa/bäste + förnamn Bästa/bäste + förnamn + efternamn Käre/kära + förnamn Käre...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 22:25

Följande fråga ställdes: Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?   Omröstningsresultat:   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 22 feb 15:42

Peter Letmark bevakar skolfrågor, speciellt engelskspråkiga friskolor, på ett förtjänstfullt sätt i Dagens Nyheter. Det heter i ingressen till hans senaste artikel:   ”Engelska skolan fortsätter att expandera. På torsdagen presenterade bola...

Presentation

Omröstning

Vilken hälsningsfras, om någon, använder du när du kontaktar en privatperson per brev eller mejl för första gången?
 Hej
 Hej + förnamn
 Hej + förnamn + efternamn
 Bästa/bäste + förnamn
 Bäste/bästa + förnamn + efternamn
 Käre/Kära + förnamn
 Kära/käre + förnamn + efternamn
 Bara förnamn
 Förnamn + efternamn

Fråga mig

124 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se