Direktlänk till inlägg 23 januari 2019

Hemvändande utlandssvensk - språkchock

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 januari 2019 12:03

Hejsan,


efter 35 år utomlands återvände jag till Sverige. Det språk jag hör idag är för mig inte svenska.Läste nyss en debattartikel  i Metro av Anders Bodén och Håkan Söderberg. Kände inte till er organisation men tack för att ni finns.


I debatt artikeln saknade jag att de inte nämnde de s k ”orden” (stönanden) ehhh och öhhh  ( som används  3-4- ggr i varje mening- lyssna på programledaren Skavlan) som nu tydligen blivit ”praxis” i det svenska  talande språket.Vi vet att man amerikaniseras totalt i Sverige men det är ingen ursäkt.


 Förutom alla påhittade ord som ”somrig”, ett ”tänk”,  m fl är svensk TV en skam för vårt språk. De kan varken skriva rätt eller tala ren svenska  utan slarvar fram  orden .Okunnigheten  och dekadansen breder ut sig i Sverige  och  fortsätter denna s k ”trend”, så kan vi snart återvända till träden!!!


För mig är dagens svenska samhälle och dess språk ett typexempel på dekadans och disrespekt. Av den anledningen håller jag mig inne och lyssnar på  radions utländska stationer. Min svenska är idag tydligen oförståelig för åtminstone de få  personer jag försökt inleda en konversation med.


Återigen, ett stort TACK för att ni kämpar vidare MOT AMERIKANISERAD IDIOTI, VULGARITET, LÄTTJA, NAIVITET, SLARV OCH OKUNSKAP. Idag borde man stava Sverige  SVÄRGE!!!!


Vänligen


L´ENFER SUEDOIS

 

Pensionär 77 år som lärt sig SVENSKA  och inte LÄTT SVENSKA (TV) eller SVENSKA FÖR INVANDRARE. Kom själv hit 1946.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 juli 08:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 12:00

Skolinspektionen har beslutat att överlämna Språkförsvarets anmälan den 30 juni mot Nordic International School till skolans huvudman för utredning och eventuella åtgärder   Språkförsvarets anmälan finns här!   (Denna nätdagbok är knuten till...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 12 juli 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Povel Ramel - Ta av dig skorna   Söndagens svenskspråkiga dikt   Skor längtar ut   Nyss åskade det. Nu har det upphört. Hund håller jag inte. Men träskor: De står vid dörren  och skäller.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 11 juli 16:47


  Vad hände här? frågar Gunnar Larsson på Språkförsvarets vänner.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 juli 11:44

SollentunaDirekt skrev den 28 maj:   ”Sollentuna International School förlorar sin engelska språkprofil. Det meddelar Sollentuna kommun i ett pressmeddelande. Enligt utbildningskontoret har skolan haft svårt att leva upp till den engelska s...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se