Direktlänk till inlägg 12 december 2018

Närmare hälften av alla ungdomar på högstadiet i Älvdalen väljer älvdalska på schemat

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 december 2018 08:00

Pressmeddelande från Ulum Dalska


Närmare hälften av alla ungdomar på högstadiet i Älvdalen väljer älvdalska på schemat

 

I dag tisdag 11 december kl. 14.20 bjöds alla ungdomarna in till en första introduktion där de får träffa de som ska undervisa, där de får information om projektet Wilum og bellum och hur upplägget på älvdalskaundervisningen ser ut. Det blir också musikaliskt inslag och med sig får alla ungdomar en liten julklapp, en fickparlör på älvdalska som de kan studera under jullovet. Medverkar gör även Peter Egardt som är kommunstyrelsens representant i projektet och skolchef Lars Lisspers.


Startskottet för projektet var den 1 oktober och nu planeras den del av verksamheten som handlar om möjligheten för ungdomar i årskurserna 7-9 att läsa älvdalska på skoltid. Att så många som över 80 elever skulle ta chansen hade man inte vågat tro. Projektledningen och föreningen Ulum Dalskas representant är överväldigade över det stora intresset från ungdomarna.

- Det är helt fantastiskt, säger Ing-Marie Bergman som är huvudprojektledare för  Wilum og bellum. Det visar att älvdalskan har fått en annan status bland unga än den hade för några år sedan. Det har blivit trendigt och coolt att dalska.


Ulla Schütt, Ulum Dalskas representant i projektet, håller med.
- Ja, det är otroligt roligt att de unga är så positiva till älvdalskan. Språket är hotat, men i och med projektet har vi goda chanser att återerövra språket via barnen och ungdomarna.


Ulla och Ing-Marie är dock lite tagna på sängen och har haft bråda dagar med att få ihop folk som kan hjälpa till med undervisningen. Förutom att alla i projektet deltar i undervisningen efterlyser de frivilliga som kan hjälpa till att dalska med våra ungdomar.


Stefan Jacobsson som är utbildningsansvarig i projektet jobbar febrilt med att sammanställa utbildningsmaterial som ska passa tre olika nivåer; nybörjare, de som kan lite grand och de som talar och förstår älvdalska. Efter jullovet kör man i gång med älvdalska på schemat.

Irum faingner eð ir so mikkler so wil dalska.

 

Älvdalen den 10 december 2018

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 jan 08:00


  (Denna nätdagboken är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 jan 14:53

Citatet är hämtat från Sydsvenska Dagbladet idag. Hela nyhetsartikeln kan inte läsas på nätet:   ”Trelleborgs kommun vill subventionera hyran för privatägda Internationella engelska skolan, och dessutom garantera att betala hyran även om sk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 16 jan 17:13

Enligt en nyhetsartikel i Helsingborgs Dagblad den 13 januari kommer friskolan Dibber i Rydebäck, strax söder om Helsingborg, ”att få en internationell prägel med undervisning på engelska redan från förskoleklass”.   Det är en skola s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 jan 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 jan 12:00

Ett nytt forskningscenter vid Lunds universitet har bara information på engelska på startsidan – se History of knowledge. Om man besöker vissa undersektioner, till exempel ”Events”, förekommer det dock information på svenska. Men sv...

Presentation

Omröstning

Anser du att språklagen från 2009 fungerar tillfredsställande i dagsläget, det vill säga att den ger det svenska språket ett tillräckligt skydd framförallt gentemot engelskans expansion?
 Nej, språklagen behöver absolut skärpas.
 Nej, tveksamt om språklagen ger något skydd.
 Ja, språklagen fungerar tillräckligt väl.
 Det behövs ingen språklag.
 Vet inte.
 Jag visste inte ens att det fanns en språklag.

Fråga mig

123 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se