Direktlänk till inlägg 6 december 2018

Reklamare vill avskaffa svenskan i Sverige

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 december 2018 08:49

 I går sändes en intervju i radio (Nordegren och Epstein i P1) med reklambyråägaren Walter Naeslund (han har tagit bort bokstaven ä i namnet - den är ju inte internationell). Anledningen var en artikel i branschtidningen Resumé där han - på engelska förstås - pläderar för att svenska språket är alldeles för litet i en globaliserad värld, och därför bör fasas ut och ersättas med engelska som officiellt förstaspråk i Sverige. Intervjun gjordes dock på svenska. "Annars blir våra lyssnare jätteledsna" som programledaren. sa.


Naeslund tänker sig att detta språkliga kollektiva självmord kommer att ske inom tjugo år. Det ska ske genom att engelska införs som undervisningsspråk från sex år. (Och helst ska barnen redan prata engelska då, bättre än sina föräldrar.) Dock ska vårt svenska kulturarv tas tillvara, så Den blomstertid nu kommer och Små grodorna ska fortfarande få sjungas på svenska.


För att "nå ut i världen" behöver alltså svenskan i Sverige slopas menar Naeslund. Men varför resten av den stora vida världen skulle börja lyssna på och läsa tv, radio, tidningar, bloggar, poddar osv. just från lilla Sverige, den frågan behövde han inte svara på i intervjun. En av programledarna frågar om vi inte bör övergå till mandarin istället, eftersom Kina kommer att dominera "om hundra år". Men det skulle innebära en för hög "transaktionskostnad" menar Naeslund.


Naeslunds anglofila dröm kommer naturligtvis aldrig att bli verklig. Men hans inställning visar med all önskvärd tydlighet att med reklambyråfolk som han är det föga förvånande att det finns så mycket engelska i reklamen. Men han borde begrunda opionionsundersökningen från sin egen bransch där endast 11 % är entydligt positiva till engelska i reklamen medan 55 % är negativa. (Redovisas i denna blogg i inlägg fr 25/11.)


Intervjun i radio kan avlyssnas här (kommer ca 8.10 in i programmet) och artikeln i Resumé här.


Susanne L-A

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Lena Angviken

6 december 2018 14:50

Engelska som undervisningsspråk från 6 år kan bara föreslås av någon som inte har tagit del av forskningen om barns språkutveckling. Barn som inte har goda kunskaper i sitt modersmål kommer bara till en viss nivå på andra språk, får t.ex problem med att förstå abstrakta företeelser. Däremot kan man som barn lära sig två språk samtidigt, t.ex om föräldrarna har olika språk i familjen. Hela fenomenet med hur man tillägnar sig ett fullödigt språk ligger på en nivå över reklambyråvärlden!

 
Ingen bild

Leif Stålhammer

6 december 2018 16:34

Intressant! Denna utveckling började efter andra världskriget och har gradvis förstärkts därhän att nästan ingen skulle märka om vi anslötes till USA som delstat. Naturligtvis beklämmande men samma utveckling råder i hela Norden. Tidskriften Nya Argus behandlar i senaste numret universitetens kommersialisering/amerikanisering. Rekommenderas!

 
Ingen bild

inga johansson

6 december 2018 21:14

Engelska är inte det propedeutiska språk som man skulle behöva för att lära ytterligare språk.

 
Ingen bild

Också språkförsvarare

6 december 2018 21:56

Vi behöver knappast fråga oss vilken skola som denne knäppgök har satt sina barn i.

Skolan som både leder glädjebetygsligan samt årligen producerar nya tänkbara språkbytare. Allt i sann 1800-talskolonisationsanda och utsällt på oss skattebetalare att finansiera.

Vi måste öppna ögonen på våra naiva politiker.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 22 mars 19:02

(Brevet har skickats till nyhetsbrev@skansen.se)   Hej!   I ert senaste nyhetsbrev skriver ni om Baltic Sea Science Center. Varför har ni ett engelskt namn på ett kunskapscenter som behandlar Östersjön? Mig veterligt har varken Sverige eller ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 mars 16:20

Världspoesidagen uppmärksammas den 21 mars varje år, syftet med dagen är att uppmuntra till att läsa och skriva poesi. Poesi finns överallt, både vid glada och festliga tillfällen som midsommar och jul men även på sorgliga dödsannonser och är en stor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 mars 20:46


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 08:00

I en artikel nyligen i Svenska Dagbladet intervjuar Anders Q Björkman Bengt Jangfeldt, litteraturforskare och översättare, som har ett speciellt förhållande till ryskan:   ”Det är Bengt Jangfeldts stora språkintresse, och framför allt då fö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 mars 16:09

Anders Q Björkman har skrivit en mycket läsvärd artikel i dagens Svenska Dagbladet. Det är naturligtvis inte så att alla kapitulerar inför engelskans expansion. Han skriver:   ”Denna idiomatiska batalj verkar dock svår att vinna och i mindr...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se