Direktlänk till inlägg 30 september 2018

Inte en enda svensktalande expedit

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 30 sept 12:44

Idag hade vi samkörning hem från middag hos Lasse. Vår unga medpassagerare berättade att hon hade varit på Mall i Solna och inne på Starbucks, MQ och H&M. I samtliga tre butiker fanns det inte EN ENDA svensktalande expedit. Tala engelska eller gå någon annanstans var tydligen budskapet! Jag vet att ni tycker att jag är mossig, men här har man väl gått över gränsen!


Tycker Farsan

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

tyq

Söndag 30 sept 18:21

Hoppas att den unga medpassageraren protesterade, för jag är tror att när unga människor säger ifrån så har det större effekt.

 
Ingen bild

Hillo

Måndag 1 okt 09:17

"Tala engelska eller ..." måste väl Farsan mena att budskapet var.

 
Ingen bild

Webbansvarig

Måndag 1 okt 11:37

Hillo,

felet fanns i originaltexten, men är nu rättat. Tack för anmärkningen.

 
Ingen bild

Brita Norberg

Måndag 1 okt 15:55

Och jag har varit med om det i Systembolagets butik på Kungsportsavenyn i Göteborg. Visserligen bara En expedit men när jag bad henne om min order svarade hon "Do you speak English, please?" Jag blev så paff så jag väl bara stammade fram mitt önskemål och fick det jag ville ha men inte ett ord svenska talade hon.

Brita Norberg
medlem i Språkförsvaret.

 
Ingen bild

Tove Frisch

Måndag 1 okt 16:00

Jag har vid flera tillfällen varit med om detta. I klädbutiker, på kaféer etc. Senast på "Man on the Moon", en pub på Tegnérg.

 
Ingen bild

Cecilia

Måndag 1 okt 19:44

Det är så dåligt! Och på tre olika ställen!

 
Ingen bild

Lennart

Måndag 1 okt 19:47

Detta är förfärligt!! Finns det ingen stolthet kvar i försäljnings- och marknadsföringssammanhang? Svenska har med identitet att göra!
Jag kopierar till mina närmaste samt till släkt som har intresse i frågan.

 
Ingen bild

Bo E.

Måndag 1 okt 19:48

Ja, det är skandal och en oförskämdhet mot kunderna. Men det är bara att bojkotta sådana butiker!

 
Ingen bild

Michael BI

Måndag 1 okt 19:49

Det händer också på vissa ställen i Västra Hamnen i Malmö. Däremot klagar många danskar i Köpenhamn på att det bara finns svensktalande personal i alla serviceyrken.

 
Ingen bild

Ulf P.

Tisdag 2 okt 15:24

Jag kräver alltid (har hänt i Sthlm på restaurang o anlitad städfirma) att de ska kunna svenska - annars avsäger jag mig deras tjänst.

Det var förresten nyligen en på Ring P1 som tyckte samma sak. Anmält till DO har jag däremot inte gjort.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 22 okt 16:51

Det verkar tyvärr finnas en ambition att förvandla Sverige till ”Lilla USA”, både från affärslivets och utbildningsväsendets sida. Politiker från alla partier förefaller dessvärre ha hoppat på detta tåg, åtminstone är inte försvaret av sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 18:27

Dagens Nyheter har lagt ut orddelen i höstens högskoleprov. 27 procent av de som hittills gjort orddelen på DN:s webbsida har haft 20 rätt av 20 möjliga. Det verkar alltså vara en relativt lätt orddel.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 16:00


(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats )   Vad skiljer ekenssnacket från överklasstugget och hur har stockholmskan utvecklats med tiden? Det är temat för en öppen föreläsning i Uppsala tisdagen den 23 oktober.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 21 okt 15:55


  Trevligt och sympatiskt initiativ! Namn såsom "Rullis" och "Tuff-Tuff" med flera florerar. De stackars anglofilerna sörjer nu kanske att namnen inte är översatta. Hur ska turisterna klara av denna pärs?   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 okt 18:28


  Nationalmuseum tycks tro att deras annonskampanj är originell och fyndig. Är det verkligen så?   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Antag att du besöker en dam- eller herrklädesbutik i ett köpcentrum någonstans i Sverige och det visar sig att personalen enbart är engelsktalande (fallet utgår från verkliga exempel). Den kan inte, eller vägrar att, kommunicera på svenska. Vad gör du?
 Jag vänder på klacken och går
 Jag tar reda på varför den inte kan, eller vill, kommunicera på svenska
 Jag kritiserar denna brist på service och går
 Jag protesterar skarpt och går
 Jag bryr mig inte, talar engelska och fokuserar på mitt köp
 Jag anser att butiken bestämmer över sitt eget försäljningsspråk
 Jag anser att det är ett lovvärt initiativ
 Jag ser det som ett uttryck för att butiken verkligen är internationell
 Jag fullföljer ett köp bara om jag verkligen behöver varan
 Jag fortsätter att tala svenska och köper/eventuellt/ det jag behöver.

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se