Direktlänk till inlägg 14 september 2018

Datumangivelse som i USA

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 september 2018 12:00

Jag upptäckte att man på Dalatrafiks hemsida på ett ställe använder sig av att skriva datum som i USA, d v s månad-dag-år.


 

I det vita fältet med röd inramning ser man oskicket. Det är ju inte så farligt när man hunnit längre än den 12 i en månad om man är vaksam men det är svårare både att upptäcka och förstå vad de menar med t ex 10-11-2018.


Annika

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Sunt förnuft

14 september 2018 12:31

Tumme ner!

 
Ingen bild

Hillo Nordström

15 september 2018 11:07

Det räcker inte med "Tumme ner". Detta är skandal och samhällsfientligt. Tänk vad missförstånd om datum kan leda till. Det är tillräckligt krångligt med datummärkningar på varor från länder som inte anammar det svenska systemet med år-månad-dag utan använder det tidigare i Europa förhärskande dag-månad-år. Ska vi nu behöva brottas med ett tredje alternativ, som bl a kommer att innebära att ännu mer mat slängs i onödan, för att ta bara ett exempel på tänkbara följder.

 
Ingen bild

inga johansson

15 september 2018 14:42

Jag köpte idag (15 sept) Rödbetshummus. På kanten står:BÄST FÖRE Se botten.
På botten står BF:05.12.2018
Nu tolkar jag det som att 5 dec är den dag hummusen kommer att vara oätlig.
Men om jag följt mönstret månad + dag så är ju bäst före dag (BF) redan passerad,
som var den 12 maj.

 
Ingen bild

Avinor

15 september 2018 16:25

Annika: Skulle tro att det beror på din webbläsares eller ditt operativsystems språkinställningar. Se efter om de är ställda på amerikansk engelska. För mig står det just nu på Dalatrafiks sida "2018-09-15" och "16:25", precis som det ska.

Inga Johansson: Datummärkning på livsmedel är reglerad på EU-nivå. Man kan lita på att det alltid är kontinentaleuropeisk (och traditionell svensk) ordning: dag, månad, år.

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

15 september 2018 19:51

Hej alla!

Dessbättre har "Avinor" rätt. Det bör ha med inställningarna på datorn att göra. Även jag får nämligen upp helt korrekt information.

Slutet gott, allting gott således (förhoppningsvis)!

 
Ingen bild

Annika

16 september 2018 15:42

Hej!

Det beror mer på vilket operativsystem man har. Jag har Ubuntu. Om jag råkar slå in ett felaktigt datum så blir det helt knäppt. I England verkar man i alla fall skriva "ogiltigt datum" (fast på engelsk9 men här i Sverige hamnar man på 27 okt men inget meddelande om de fått en ogiltigt datum. Det ska faktiskt inte vara beroende på vilket oprativsystem man har.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 jan 12:00

Björn Rehnström skriver på Facebook:   Sveriges television, Sveriges Radio, BBC Radio över hela världen, Dalaradion, tidningar och hemsidor över hela världen: överallt har de skrivit och gjort reportage om det märkvärdiga språk vi har här i Älvda...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 jan 08:00

Folkpartiet/Liberalerna verkar i och med överenskommelsen med S, MP och C, äntligen få igenom sin gamla käpphäst språkkrav för medborgarskap.   Detta lanserades redan 2002, under Lars Leijonborgs ledarskap. Det är i och för sig ett vettigt försla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 jan 11:53

På flera platser runt om i världen, till exempel i "fransk-Kanada", där engelskan tenderar att pressa undan andra språk, har man infört regler i skolväsendet, för att stärka språket som är satt under press.   I Sverige, år 2019, låter naiva polit...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 11 jan 23:43

(Denna debattartikel publicerades den 7 januari i Expressen)   Många elever i svensk skattefinansierad skola får en betydande mängd undervisning på ett främmande språk. Att skollagen tillåter detta verkar i praktiken för att degradera svenskans s...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 10 jan 11:42

Nomineringen av kandidater till ”Årets anglofån” är avslutad, i annat fall hade Walter Naeslund varit ett självklart val. Helst vill man kanske glömma honom men samtidigt måste man nog inse att han är spjutspetsen i en hord av okunniga st...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se