Direktlänk till inlägg 13 september 2018

Lärarbrist försvårar språksatsning

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 13 sept 11:36

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

Torsdag 13 sept 15:35

Jag skulle vilja påstå att lärarbrist försvårar alla kunskapssatsningar i skolan.

 
Ingen bild

Olle

Torsdag 13 sept 21:04

Som språklärare på gymnasiet och tidigare på högstadiet vill jag nog säga att man kunde räkna ut denna brist på förhand. Satsningen är vällovlig, men utbildningen och förhållandena på många skolor för språklärare har varit rejält misskötta sedan 90-talet, då Göran Persson kommunaliserade skolan, och Skolverket införde icke-ämnet svensk/engelska på grundskolan, vilket sänkte ambitionsnivån för språk generellt.
Om den vällovliga satsningen på årskurs 6 vill jag nog säga att man här inte riktigt har tänkt på de organisatoriska frågorna när det redan är lärarbrist i språk i högre årskurser. Följden blir att språk blir illa omtyckt av inte minst skolledare, som tycker att det är besvärligt att hålla flera språk och nivåer, samtidigt som eleverna dessutom kommer från olika klasser. Jag är rädd att detta är att göra god språkundervisning en björntjänst, när outbildade personer kommer att lära elever delvis felaktigt uttal från början, och ge ovarierad undervisning så att de tröttnar. Nej, Sveriges språklärare var en helt annan mängd och kår tidigare, och har oförskyllt fått dåliga reformer att kämpa emot.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 15 dec 15:43

(Texten är hämtad från Institutet för språk och folkminnens webbplats)   Tema juridiskt språk   Det nya numret av Klarspråk tar upp olika aspekter av juridiskt språk.   Hur ser skrivprocessen bakom nya lagar ut? Språkexperterna i Regering...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 14 dec 08:00

Mats Dannewitz Linder har skrivit en utmärkt artikel i ”Facköversättaren” nr 4/2018 om avvecklingen av Terminologicentrum (TNC) som självständig organisation. Han beskriver slutresultatet så här:   ”TNC:s kompetens har alltså sk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 13 dec 12:00

Hej! Jag ser ganska ofta inredningsprogram på teve. I amerikanska program sätts det ofta upp texttavlor av olika slag, alla med text på engelska. Ganska väntat. Även i liknande svenska program sätts det upp tavlor med text, praktiskt taget alltid med...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 13 dec 08:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 12 dec 08:00

Pressmeddelande från Ulum Dalska   Närmare hälften av alla ungdomar på högstadiet i Älvdalen väljer älvdalska på schemat   I dag tisdag 11 december kl. 14.20 bjöds alla ungdomarna in till en första introduktion där de får träffa de som ska un...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se