Direktlänk till inlägg 13 september 2018

Lärarbrist försvårar språksatsning

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 september 2018 11:36

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

13 september 2018 15:35

Jag skulle vilja påstå att lärarbrist försvårar alla kunskapssatsningar i skolan.

 
Ingen bild

Olle

13 september 2018 21:04

Som språklärare på gymnasiet och tidigare på högstadiet vill jag nog säga att man kunde räkna ut denna brist på förhand. Satsningen är vällovlig, men utbildningen och förhållandena på många skolor för språklärare har varit rejält misskötta sedan 90-talet, då Göran Persson kommunaliserade skolan, och Skolverket införde icke-ämnet svensk/engelska på grundskolan, vilket sänkte ambitionsnivån för språk generellt.
Om den vällovliga satsningen på årskurs 6 vill jag nog säga att man här inte riktigt har tänkt på de organisatoriska frågorna när det redan är lärarbrist i språk i högre årskurser. Följden blir att språk blir illa omtyckt av inte minst skolledare, som tycker att det är besvärligt att hålla flera språk och nivåer, samtidigt som eleverna dessutom kommer från olika klasser. Jag är rädd att detta är att göra god språkundervisning en björntjänst, när outbildade personer kommer att lära elever delvis felaktigt uttal från början, och ge ovarierad undervisning så att de tröttnar. Nej, Sveriges språklärare var en helt annan mängd och kår tidigare, och har oförskyllt fått dåliga reformer att kämpa emot.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 maj 11:13

Lena Olofsson - Piras skriver på Twitter om den finländska guldlejonen:   ”Något som slår mig: många av de finska landslagsspelarna är även superbra språkambassadörer; de talar svenska, engelska, ryska mm t.ex. en känslosam Hakanpää på sven...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 maj 08:00

Laleh intervjuas i tidningen Vi. Hon bor i USA men producerar svenskspråkig musik!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 maj 19:17

Anonyma språkfilosofer har nyligen firat att gruppen har funnits i ett år på Facebook. Här är det senaste inlägget av Mats Mobärg:   ”Att sätta upp ’mål’ och vara ’målrelaterad’ är populärt nu för tiden, men det är i...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 24 maj 17:53

  Tyskakurs med Stefan Löfven!   Har han månne bytt sitt "första EU-språk" nu när Theresa May med landsmän/landsmanninor är på väg ut ur EU. ;-)   Också språkförsvarare   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 23 maj 20:09

Se ”Elgiganten förbjöd anställda att tala hemspråk”. Man talar det språk som de flesta förstår och det är (fortfarande) svenska i Sverige.   Vad får man för sammanhållning på arbetsplatsen om alla sitter och pratar på sitt eget språk?...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se