Direktlänk till inlägg 13 september 2018

Lärarbrist försvårar språksatsning

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 september 2018 11:36

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Hillo Nordström

13 september 2018 15:35

Jag skulle vilja påstå att lärarbrist försvårar alla kunskapssatsningar i skolan.

 
Ingen bild

Olle

13 september 2018 21:04

Som språklärare på gymnasiet och tidigare på högstadiet vill jag nog säga att man kunde räkna ut denna brist på förhand. Satsningen är vällovlig, men utbildningen och förhållandena på många skolor för språklärare har varit rejält misskötta sedan 90-talet, då Göran Persson kommunaliserade skolan, och Skolverket införde icke-ämnet svensk/engelska på grundskolan, vilket sänkte ambitionsnivån för språk generellt.
Om den vällovliga satsningen på årskurs 6 vill jag nog säga att man här inte riktigt har tänkt på de organisatoriska frågorna när det redan är lärarbrist i språk i högre årskurser. Följden blir att språk blir illa omtyckt av inte minst skolledare, som tycker att det är besvärligt att hålla flera språk och nivåer, samtidigt som eleverna dessutom kommer från olika klasser. Jag är rädd att detta är att göra god språkundervisning en björntjänst, när outbildade personer kommer att lära elever delvis felaktigt uttal från början, och ge ovarierad undervisning så att de tröttnar. Nej, Sveriges språklärare var en helt annan mängd och kår tidigare, och har oförskyllt fått dåliga reformer att kämpa emot.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 feb 11:50

Tyvärr kan bara ingressen återges. Artikeln ligger bakom en betalmur på Hufvudstadsbladet:   ” Affärsspråket för ett finskt företag som vill göra affärer i Sverige är självklart svenska, inte engelska. Det säger personer med erfarenhet av a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 12:28

Idag publicerade Oatly – tillverkare av en havredryck – en annons på ett helt mittuppslag i Dagens Nyheter. Annonsen bär rubriken ”Bonde söker bönder”. Oatly har tidigare gjort sig känt för att publicera infantil annonstext på...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 17 feb 08:00


(Texten är hämtad från Förenta Nationernas regionala informationskontor (UNRIC) för Västeuropas webbplats)       30.1.2019 – Det finns nästan 7000 olika språk i världen. Av dem anses över 2600 vara hotade, och många av de hotade språke...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 16 feb 08:00


Detta lägenhetshotell blev klart för ca två år sedan. Dessa två år har  parkeringsreglerna endast angivits på engelska. Det har alltså inte funnits någon information på svenska.   Vid språkliga övertramp som dessa brukar jag ingripa men detta...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 15 feb 17:11


Det är dessvärre inte bara Nationalmuseum som gör reklam på engelska bland Sveriges museer. Här är Tekniska museets reklamskylt med texten ”Explore and experiment with us”.   Hälsningar Christina   (Denna nätdagbok är knuten...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

117 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se