Direktlänk till inlägg 29 juli 2018

Det är världen som hotas av engelskan

I en utförlig och läsvärd artikel, ”Behemoth, bully, thief: how the English language is taking over the planet”, i The Guardian den 27 juli  skriver Jakob Mikanowski bland annat:


”Upphöjandet av engelskan samtidigt som alla andra språk har nedvärderats har varit en hörnsten i engelsk och amerikansk nationalism i över hundra år. Detta stråk av språklig utstötning hördes i Theodore Roosevelts tal 1919 till American Defense Society, där han proklamerade att 'vi har bara plats för ett språk här, och det är engelska, för vi tänker se till att denna smältdegel förvandlar vårt folk till amerikaner, med amerikansk nationalitet, och inte till inhysingar i ett flerspråkigt inackorderingsställe'.


Som det visade sig hade Roosevelt fått saker och ting nästan helt om bakfoten. Ett århundrade av invandring har gjort föga i fråga om att rubba engelskans status i Nordamerika. Under alla förhållanden är dess ställning starkare än för hundra år sedan. Men ur ett globalt perspektiv är det inte Amerika som hotas av främmande språk. Det är världen som hotas av engelskan.” (Egen översättning)


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Sunt förnuft!

29 juli 2018 21:46

Det måste bli ett slut på fjäskandet med engelskspråkiga i Sverige. Vill du bli en fullständig del av det svenska samhället. Var då så god och lär dig svenska!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

I dagens DN intervjuas Henrik Brandão Jönsson om sin nya bok ”Där solen aldrig går ner”, som handlar om Portugal och dess historia. Han tar också det portugisiska språkets betydelse:   ”Efter världsutställningen reste han till K...

Aftonbladets Mat & Dryck-avdelning presenterar:   ”Dutch pancake – eller Dutch baby är fluffig som ett moln och den holländska pannkakan bakas direkt i formen. Med söta blåbär och syrlig lemon curd kan du servera den till både frukost...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 3 aug 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 12:02

Råkar just nu lyssna till P1, till ett program som jag tror heter ”Ställföreträdande gudar”. Där talar man inte om influencers, utan om INFLUERARE!   Heja P1!   Bästa hälsningar   Lars Göran Asmundsson   (Denna nätdagbok ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 2 aug 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Carl Anton Axelson - Om maskros och tjärdoft   Söndagens svenskspråkiga dikt   Glada sommardagar   Det är vind i seglen, och med lust går färden genom sund och vikar ut på öppna fjärden.   Hög...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

127 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se