Direktlänk till inlägg 5 juli 2018

Varför måste ett myndighetsprojekt heta “Hack for Sweden”?

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 5 juli 20:26

Svenska myndigheter samarbetar för att befrämja innovation genom öppna data. Se startsidan: https://hackforsweden.se/index.html


En mycket stor del av webbsidans text är på engelska. Citat från “The Mission”:


”Hack for Sweden is a government mission raised to increase the awareness and use of open data. Our focus and goal is to stimulate and broaden the use of open data for the benefit of society. We also organize Sweden's largest yearly hackaton organized by government agencies, the hackaton of 2018 is the fifth since the beginning in 2014. The main responsibility has rotated each year between the agencies, this year Arbetsförmedlingen (Swedish Employement Service) was the head organizer. Previous agencies have been SMHI, Tillväxtverket, Naturvårdsverket and Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.”


Hack har många betydelser på engelska. Om det är ett verb – och inte ett substantiv – betyder rubriken förmodligen ”hacka (det vill säga ta sig in i ett datasystem) för Sverige”. Men varför i så fall inte skriva det på svenska?


Projektnamnet och överhuvudtaget webbsidans språk illustrerar den naiva föreställningen att endast engelskan duger om man, som i här fallet ett antal svenska myndigheter, vill ge sken av att man befinner sig i den tekniska utvecklingens framkant. Och var finns respekten för Sveriges språklag ? Denna säger bland annat:


”4 § Svenska är huvudspråk i Sverige.

5 § Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

6 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.”


Tillhör inte dessa myndigheter det allmänna, den offentliga sektor, som finansieras med skattemedel?


E-postadressen  till projektet är info@hackforsweden.se  Skriv!


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Sunt förnuft

Torsdag 5 juli 20:52

Borde nomineras till årets anglofån!

 
Ingen bild

Också språkförsvarare

Torsdag 5 juli 20:52

Instämmer till fullo!

 
Ingen bild

heidi.lanorvegese2@gmail.com

Torsdag 5 juli 21:49

Håller med!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 15 nov 17:06


    Jag gillar svenskspråkiga Ålands registreringsskyltar!   Detta både (framförallt) språkligt och utseendemässigt. Snygga är de!   Två tummar upp. Minst! 👍👍   Per-Owe Albinsson, medlem i Nätverket Språkförsvaret   (De...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 14 nov 15:00


    Varför engelska när en förkrossande majoritet av Lekias besökare är svenskspråkiga !?    Om engelska överhuvudtaget anses behövas ska det aldrig ske på bekostnad av svenska.   Enligt språklagen från 2009 är svenska huvudspråk i Sverig...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 14 nov 12:45

Jag ska bara kort kommentera vissa punkter i Anette Brodin Rampes, vd för Internationella Engelska skolan, svar  till Olle Käll  på DN Åsikt den 30 oktober.   Hon påstår att Internationella Engelska skolan (IES) bedriver ”tvåspråkig undervi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 13 nov 08:00

 (Denna insändare publicerades i NST/HD den 12 oktober)   Med anledning av krönika om dansk tv av Kristian Nilsson med rubriken "Ta chansen att förstå danska(rna) lite bättre", införd den 6 oktober.    Jag håller helt och hållet med Kristian ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 12 nov 15:00

(Pressmeddelande) Läkaren och forskaren Hans Rosling (1948–2017) kunde trollbinda publiken med fantastiska fakta. Och – det vet vi nu – han skrev lika bra som han föreläste. I en artikel i Språktidningen 8/2018, som utkommer i v...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

110 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3
4
5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se