Direktlänk till inlägg 7 juni 2018

Engelskspråkig oas i Mall of Scandinavia

Insändarskribenten Viviann berättar i MittiBromma den 5/6:


”Men jag tycker att det har gått för långt när personalen i en butik endast talar engelska.


Har en herrbekant som besökte en herrklädesbutik i Mall of Scandinavia (i Solna – vår anm.) – och där fanns endast engelsktalande personal. Han fick leta i sitt minne och koppla på engelskan för att göra sig förstådd.


Det kanske är dags att utöka SFI – till EFS (engelska för svenskar). Något för politikerna nu i valtider?

 

Vi får inte glömma att det finns svenskar som inte kan engelska och inte haft möjlighet att lära sig det.”


Det är kanske också är fråga om ren arrogans från butiksägarens sida…


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

 

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

7 juni 2018 23:35

Kommenterar:

En mycket angelägen insändare! Det ena ger det andra om vi inte säger stopp. Jag har själv mött icke-svenskspråkig om personen på ff a restauranger x flera.

Har dock vägrat att finna mig i det och har vänt mig till annan personal i stället. Jag tycker att man som kund ska säga "No swedish, no business!", vända på klacken och gå ut ur butiken. Gör tillräckligt många det så får vi garanterat se snabbt ökade svenskkunskaper bland personalen.

Vi måste också hålla rätt ingångsvinkel i debatten: Oavsett ålder, etnisk bakgrund eller utbildning ska vi svensktalande aldrig finna oss att inte kunna tala svenska i Sverige. Det är en mycket viktig princip som vi aldrig får rucka på.

Hur tror du att det skulle mottas om en expedit försökte tala något annat än engelska med en engelsman eller amerikan i respektive land som exempel? Svar: Inte med blida ögon!
Personen skulle nog behövs anmäla sig på arbetsfömedlingen senast dagen efter.

Vi måste inse att engelska kan vara en vän som lingua franca men att språket blir en gökunge i boet eller en trojansk häst om man så vill om den inte regleras med strama och välgenomtänkta tyglar visavi länders, däribland Sveriges nationalspråk.

Personligen så vägrar jag att tala något annat än svenska med personer som är stadigvarande boende i Sverige sedan ett par, tre års tid. Detta oavsett personens ursprungsspråk. Punkt slut! Det har, med få undantag, gått bra hittills...

Stå på dig (språkligt), annars står någon annan på dig, vill jag uppmana alla svensktalande till att göra!

Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret

 
Ingen bild

qwz

8 juni 2018 20:51

Det är troligen fråga om ren arrogans. Ett sätt att ta sig ur underläget är att helt enkelt vända på klacken och gå ut. Det finns fler klädesaffärer.

 
Ingen bild

qzx

8 juni 2018 20:57

Ett annat sätt är att säga meningar på engelska men blanda in nyckelord på svenska, t,ex. byxor, skjorta osv. Det ger en komisk effekt och ger kunden överläge.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 11:00

Hej!   På Sveriges Radios webbplats  står följande:   "Upptäckten är över 2000 år gamla och ovanligt välbevarade trots det vulkanutbrottet Vesuvius som lämnade staden i aska".   Men på dessa få ord finns flera grammatikfel och ett sakfel:...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards