Direktlänk till inlägg 18 maj 2018

Ett vårtal på "svengelska" i Lund

Av tradition besöker vi gärna Lund varje Valborgsmässoafton för traditionellt Valborgsfirande med "mösspåtagning". Så även i år. Vi samlas då tillsammans med hundratals andra Valborgsfirare på Tegnérsplatsen utanför AF-borgen för att lyssna både på körsång, musik och tal till våren.


I år startade, som vanligt, arrangemanget med den "käcka" skånska studentorkestern Bleckhornen. Till deras musik dansade några drill-flickor och pojkar. I år bröts emellertid en tradition. Istället för manskören, Lunds Studentsångare, blev det i år skönsång av tjejkören "Bella Voce". Inget dåligt val. De gjorde verkligen ett riktigt gott intryck. De sjöng några klassiska svenska vårsånger, inklusive Studentsången. Dessutom har ju kören ett originellt och vackert italienskt namn.


Därefter kom talet till våren från AF-borgens balkong. Talet hålls varje år av Studentkårens ordförande, i år av en yngre manlig ordförande. Men, oj vilken katastrof! Ordföranden höll nämligen talet på engelska. Varför?


Engelska språket hör definitivt inte hemma i denna urgamla svenska vårtradition. Dessutom måste jag säga att han inte alls behärskade engelskt uttal. Han gjorde också ordvalsfel som exempelvis "weather news" istället för det normala "weather report".


Hoppas att detta fiasko inte återupprepas nästa Valborg. Vårtalet ska alltid hållas på svenska och inte på något annat språk. Punkt slut!


C-G Pernbring                                                                                                                                                         

Helsingborg                                                                                                                                                              

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)
 
 
Ingen bild

inga johansson

18 maj 2018 16:01

Varför inte nästa år pröva Akademiska Sångföreningen från Finland?
Bella maj, benvenus
into nojsan plejs!
Bella maj, benvenus
kompis in galejs!
Patos' teobrasa
purrats in splendido.
Glob et skajs emfasa
amor et libido;
ver' antopsykosa,
flinas lakrymosa.

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

18 maj 2018 18:51

Hej C-G!

Jag anser att du genast ska ta reda på vem som höll talet, alternativt be någon annan att göra det och sedan skarpt kritisera och ifrågasätta tilltaget. Jag kan hjälpa till med den sistnämnda biten om du tar reda på vem som höll talet.

När det gäller engelskan kan du inte ha några fromma förhoppningar om att fel ska rätta till sig efter hand. Det är rent och skärt motarbete som gäller, ingenting annat biter!

Dessutom gäller det att agera snabbt så att företeelsen inte hinner sätta sig. En gång är ingen gång, två gånger en vana och tre gånger en tradition.

Kanske har studenten som höll talet gått på Internationella Engelska Skolan som numer finns även i Lund. Skolan har öppnat skolor i högt tempo de senaste 20 åren och producerar språkbytare på löpande band.
I bästa fall var det en utbytesstudent och i sämsta fall en "korkad" svensk student.

Jag anser för övrigt inte att Internationella Engelska Skolans verksamhet ens är förenlig med den svenska språklagen från 2009.

Detta måste alla goda krafter hjälpas åt att sätta fokus på. Språkfrågan måste upp på den politiska dagordningen inför höstens val. Vi har inte råd med att politiker försöker smussla frågan under mattan och låtsas som ingenting i fyra år till.

Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret

 
Ingen bild

zqx

21 maj 2018 20:39

Ökade kunskaper i engelska får leda till att svenskan trängs undan.

 
Ingen bild

zqx

22 maj 2018 08:44

Rättning. Ökade kunskaper i engelska får INTE leda till att svenskan trängs undan.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 mars 19:54

Norska Språkrådet kommenterar förslaget på sin webbplats :   ”– Hvis dette blir vedtatt, er det historisk, sier direktør i Språkrådet, Åse Wetås. – Forslaget til ny forvaltningslov inneholder språklige krav. For det første sier ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 22 mars 19:02

(Brevet har skickats till nyhetsbrev@skansen.se)   Hej!   I ert senaste nyhetsbrev skriver ni om Baltic Sea Science Center. Varför har ni ett engelskt namn på ett kunskapscenter som behandlar Östersjön? Mig veterligt har varken Sverige eller ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 mars 16:20

Världspoesidagen uppmärksammas den 21 mars varje år, syftet med dagen är att uppmuntra till att läsa och skriva poesi. Poesi finns överallt, både vid glada och festliga tillfällen som midsommar och jul men även på sorgliga dödsannonser och är en stor...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 mars 20:46


    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 18 mars 08:00

I en artikel nyligen i Svenska Dagbladet intervjuar Anders Q Björkman Bengt Jangfeldt, litteraturforskare och översättare, som har ett speciellt förhållande till ryskan:   ”Det är Bengt Jangfeldts stora språkintresse, och framför allt då fö...

Presentation

Omröstning

Fråga: ”Vad berör dig mest, musik med svensk eller engelsk text?”
 En text på svenska berör mig mest
 Båda språken berör mig lika mycket
 En text på engelska berör mig mest
 En text på ett annat språk berör mig mest
 Omöjlig fråga. Musik och text kan inte separeras från varandra
 Det kan bara avgöras från fall till fall
 Vet inte

Fråga mig

120 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se